header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Медведев очигледно није знао за смену док се није догодила, Мишустин изабран без гласа против Штампај Е-пошта
понедељак, 20 јануар 2020
          Избором у Думи, некадашњи главни порезник постао је нови председник Владе Руске федерације

После велике подршке, коју је Михаил Владимирович Мишустин (54) добио у Думи, указ о његовом именовању за новог председника владе РФ, у четвртак по подне потписао је председник Владимир Путин.

Сада је само питање ко ће од старих министара остати у његовој влади. За Мишустина је у Думи гласало 383 посланика, уздржаних је било 41, а први пут после много времена нико није био против.

Нови премијер је казао да ће наредних дана саопштити ко ће бити министри у његовој влади. Већ се зна да ће на истим функцијама остати министри одбране, спољних послова и полиције које именује председник Русије.

Као што се очекивало Мишустин је имао унапред обезбеђену подршку владајуће партије Јединствена Русија, као и Праведне Русије. Нико није сумњао да ће му подршку дати и ЛДПР, јер Владимир Жириновски и његове присталице увек подрже предлог Кремља.

Комунисти су поставили Мишустину 12 питања и били су задовољни његовим одговорима.

- Ми нисмо својевремено гласали за Дмитрија Медведева и његове министре које је подржао Кремљ - казао је лидер Комуниста Генадиј Зјуганов. - Али овога пута ми нећемо бити против Мишустина, већ ћемо бити уздржани.

У разговору са посланицима Мишустин је рекао да је он против смањења пореза. Казао је и да је за то да најсиромашнији грађани Русије добијају помоћ у наредне две године.

Мишустин је стекао углед реорганизујући пореску федералну службу где је почео да ради још 1998. године. Руководилац Федералне пореске службе је постао 2010. године. Доктор је економских наука а тема дисертације му је била "Стратегија опорезивања имовине у Русији". Објавио је више од 40 научних радова. Уз његово име се везује компјутеризација пореске службе на свим нивоима Русије, што је ту службу учинило много ефикаснијом. Ожењен је, има три сина.

Што се тиче Дмитрија Медведева очигледно је да ни он није очекивао да ће бити смењен 15. јануара. То показује и чињеница да је његов прес-секретар, само дан пре смене, саопштио новинарима на којим ће скуповима премијер учествовати у наредних десетак дана!

Иако је подржао председника који жели да уведе промене неоспорно је да се на лицу Медведева видело да је био у шоку због смене о којој нису знали ништа ни министри у његовој влади јер су били накнадно позвани да им се то саопшти.

Као што су "Новости" писале у више наврата сва социолошка истраживања су показивала пад рејтинга владе и премијера Медведева. То је било у директној вези са падом стандарда грађана. Поготово су били незадовољни пензионери, а они су најактивнији део гласачке популације и има их око 40 милиона.Уосталом није тајна да у Русији по службеној статистици има око 20 милиона људи који се сматрају сиротињом јер имају месечна примања мања од 150 евра.

У четвртак се први пут отвореније говорило да је влада смењена зато што се нису добро реализовали Путинови мајски укази. Лепо срочени национални пројекти се нису остваривали како је било предвиђено и све су били гласнији критичари владе на чијем је челу био Медведев.

Није никакво претеривање ако се каже да је Путин смењујући досадашњу владу спасавао и свој углед. Добро се зна да се Јединствена Русија која има већину у парламенту и из чијих редова су министри и премијер, годинама "шлепала" на угледу председника Путина. Али да се наставио пад стандарда рапидно би се топио и ауторитет Путинова који је народу пре него што је биран за председника Русије обећао бољи живот.

Бивши премијер Дмитриј Медведев до сада није коментарисао шта мисли о новој функцији која му је предложена - да буде потпредседник Савета безбедности Русије. Наравно да је нова функција Медведева знатно нижа од две последње које је објављао: председника владе и председника Руске Федерације.

Пре неколико година када су новинари питали чиме би хтео да се бави по истеку политичких функција Медведев је рекао: научним радом. Многи су прогнозирали да би после истека премијерског мандата Медведев могао бити председник Уставног суда Русије.

 

ГАФ СА ПЕНЗИЈАМА

ИАКО није спомињао име Дмитрија Медведева (на слици) председник Путин га је у четвртак индиректно критиковао. Многи су запамтили да је Медведев приликом прве посете Криму казао пензионерима "да морају да се стрпе јер новца за повећање пензија - нема"! То је изазвало велико незадовољство старијих људи. Путин је у четвртак рекао да усклађивање тј. повећање пензија у сразмери са инфлацијом мора бити прецизирано Уставом и да се сваки премијер мора тога придржавати.

 

СВЕТСКИ МЕДИЈИ: ПУТИНОВИ МАНЕВРИ ЗА ДАЉИ ОСТАНАК НА ВЛАСТИ

ПРЕДЛОГ председника Русије Владимира Путина за промене Устава које би ослабиле функцију председника многи виде као његов маневар да остане на власти после истека мандата 2024. године, заједнички је именилац медијских спекулација у свету.

Већина предложене промене и оставку Медведева види као припремање терена за 2024. годину, када 67-годишњи Путин мора да се повуче с функције председника. Тако према оцени британских медија, најважнији предлог који је Путин изнео у обраћању нацији у среду, јесте смањење овлашћења председника и јачање моћи премијера. Путинови предлози, за које је рекао да треба да буду стављени на референдум, даће му могућност да преузме ојачану улогу премијера после 2024. године или шефа Државног савета који такође жели да ојача, па би чак могао бити председник знатно ојачаног парламента. Агенције закључују две ствари после најављених промена у среду: Русија ће се вероватно опростити од Путина као председника 2024. и друго, да када оде с председничког положаја, дефинитивно неће отићи с власти.

 

Бранко Влаховић, „Вечерње новости“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 21 јануар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.