header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Дакле, Серафиме, и ти? Штампај Е-пошта
уторак, 21 јануар 2020

 Да ли митрополит Серафим Пирејски мења своју позицију?

Митрополит пирејски Серафим, један од главних (грчких) противника украјинских расколника, - познат је по „дубини својих погледа и доследној позицији“, изјавио је у уторак у интервјуу за РИА „Новости“ шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион, коментаришући информацију о учешћу грчког архијереја на Литургији на којој је поменуто име вође такозване „Православне цркве Украјине“ (ПЦУ) Епифанија.


Иначе, на Светој Литургији на Богојављење, Серафим је саслуживао поглавару Грчке Православне Цркве архиепископу атинском и целе Грчке Јерониму, који је поред осталих поглавара Помесних Цркава поменуо и „Епифанија Кијевског“.

Одговарајући на питање да ли то значи да је овај архијереј променио своју позицију, председник ОВСЦ-а је рекао да је „у православном свету митрополит Серафим познат по својој образованости, дубини погледа и доследној позицији“. „Поводом недавних активности Константинопоља у Украјини, митрополит Серафим је више пута јавно иступао изражавајући своје противљење. Његов потпис се налази на заједничком писму четворице архијереја Грчке Цркве од  29. новембра 2019. године (овде:), поглаварима Помесних Православних Цркава“, - рекао је митрополит Иларион. Он је подсетио да се у поменутом писму - по питању украјинског раскола - тражи сазив Свеправославног сабора

Митрополит пирејски Серафим је раније такође одбацио вести фанарских медија, према којима је он, наводно, признао нову „православну цркву“ Украјине и њеног „митрополита“ Епифанија Думенка.

Серафим је изјавио да и даље сматра канонски ништавним одлуке сабора да призна анатемисаног Филарета Денисенка и рашчињеног Макарија Малетича, а такође „апсолутно неважећим сазив такозваног ујединитељског сабора“ и „апсолутно невалидним давање аутокефалије“. У изјави објављеној на сајту пирејске митрополије, подробно се излажу канони који су били нарушени при давању „аутокефалије“ и подсећа да је Серафим у више наврата о томе говорио.

У изјави се такође каже да митрополит пирејски није имао овлашћење да своје тезе саопшти архиепископу атинском.

Што се тиче мишљења „Борбе за веру“ о томе да ли митрополит Серафим мења своју позицију према украјинском расколу, можемо рећи да је његова позиција постала проблематична, канонски неутемељена и лицемерна још у новембру 2019. године, када је, поводом признања националистичке секте зване „Православна црква Украјине“ од стране архиепископа Јеронима, - изјавио „Ја се не слажем, али подржавам архиепископа...“ (овде:) Митрополит Серафим од тада покушава да седи на две столице – наводне ревнитељске, јер се тобоже противи признању расколника, и профанарске – јер подржава и саслужује поглавару Грчке Цркве који је признао украјински раскол и који помиње на Литургији вођу тог раскола. Очито,  митрополит Серафим је само још један панхелиниста и етнофилетиста, који, притом, пажљиво чува свој трон.

Последњи пут ажурирано ( среда, 22 јануар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.