header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Други по рангу руски екумениста са прославе са папом прича о лечењу раскола у Православљу Штампај Е-пошта
четвртак, 13 фебруар 2020

 Рим, 12. фебруар, РИА „Новости“, Сергеј Старцев

На свеправославном саветовању у Јордану, које је сазвано на иницијативу јерусалимског патријарха Теофила Трећег, Руску Православну Цркву представљаће патријарх московски и целе Русије Кирил, саопштио је у Риму руским новинарима председник Одељења за спољне црквене везе (ОВСЦ) Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион.

         Раније је јерусалимски патријарх Теофил Трећи предложио свим поглаварима Помесних Цркава да се окупе у Јордану, како би решили проблем раскола у православном свету, изазваног издавањем томоса о „аутокефалији“ Украјине.

„Мислим да ће РПЦ бити представљена на нивоу поглавара Цркве“, - рекао је шеф ОВСЦ-а, који учествује у Риму у догађајима посвећеним четвртој годишњици „историјског“ сусрета папе Фрање и патријарха московског и целе Русије Кирила у Хавани.

По речима митрополита Илариона, РПЦ ће учествовати на том сусрету, који треба да се одржи 20. фебруара у Аману, - чак и ако на њему учествује патријарх константинопољски Вартоломеј.

„Мађутим, патријарх константинопољски не пројављује никакву жељу да се реши проблем који је створио. Он просто покушава да убеди све да признају његову безакону одлуку. Но, Помесне Православнае Цркве, у већини случајева, не признају ове одлуке, зато што су оне антиканонске и противзаконите“, - нагласио је јерарх РПЦ.

Јерусалимски патријарх преузео је иницијативу да позове поглаваре Помесних Православних Црква у Јордан. Неке од њих су већ одговориле позитивно, друге -  негативно. Али, колико ја знам, Јерусалимска патријаршија наставља да ради на позиву поглавара Помесних Цркава, укључујући константинопољског патријарха," -  рекао је шеф ОВСЦ-а.

„Када је Константинопољски патријарх добио писмо јерусалимског патријарха са позивом да учествује на том сусрету, он је то одбио, наводећи као разлог то што писмо није било написано на свештеном грчком – већ на енглеском језику. И тиме што, по његовом мишљењу – само он има право да сазива сабрања поглавара Помесних Црква. Међутим, чињеница је да јерусалимски патријарх није сазвао неки званични састанак. Као што је и сам он написао у свом писму, то ће бити братски сусрет на коме ће се расправљати о постојећим проблемима“, - рекао је митрополит Иларион.  

Он је подсетио да је 2000. године јерусалимски патријарх Диодор позвао поглаваре Помесних Православних Цркава на празновање 2000. годишњице Рођења Христовог и да тада нико, укључујући патријарха константинопољског, није приговорио. „А сада, по мишљењу патријарха Вартоломеја, само он може позвати све, а ако никога не позове, онда питања, очигледно, једноставно не би требало да буду решена", закључио је шеф ОВСЦ-а.

Коментаришући гласине о наводном могућем учешћу Ватикана у решавању спорова између Помесних Православних Цркава, митрополит Иларион је нагласио да такве спорове треба да решавају саме Православне Цркве.

Спор у православном свету не може се решити уз помоћ римског папе. Овај спор мора наћи своје решење у породици Православних Цркава“, рекао је он.

Као што је од раније већ познато, патријарх Теофил је предложио свим поглаварима Помесних Православних Црква да се окупе у Јордану, ради решавања проблема раскола у православном свету. Он је своју иницијативу обнародовао у за време своје посете Москви у новембру 2019. године. Патријарх Теофил је упутио позивно писмо свим поглаварима. Идеју јерусалимског патријарха до сада су званично подржале Руска Православна Црква, а такође и Синод Цркве Чешких Земаља и Словачке. Позитивно на ову иницијативу одговорио је и антиохијски патријарх Јован. Истовремено, поглавари Константинопољске, Грчке, Кипарске и Албанске Цркве већ су изјавили да неће ићи на саветовање у Аман. По њиховом мишљењу, сазив сличних догађаја јесте искључива привилегија Константинопољског патријарха.

Подсећамо да је 2018. године, на инијативу тадашњег председника Украјине Петра Порошенка и константинопољског патријарха, била основана расколничка структура – такозвана „Православна црква Украјине“ (ПЦУ), образована путем спајања две расколничке „цркве“. Добивши од Вартоломеја томос о „аутокефалији“, „ПЦУ“ је у стварности постала у потпуности зависна од Фанара. Руска Православна Црква је у октобру 2018. године прекинула евхаристијско општење с Константинопољском патријаршијом.

Већ 2019. године, „ПЦУ“ су признали поглавари Александријске и Грчке Православне Цркве. РПЦ је, као одговор, објавила прекид евхаристијског општења оним јерарсима Грчке и Александријске Црква који признају „ПЦУ“ и који буду саслуживали с расколницима.

 

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 13 фебруар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 47 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.