header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Београдска патријаршија ће учествовати на Свеправославном саветовању у Јордану 26. фебруара Штампај Е-пошта
недеља, 16 фебруар 2020

Сусрет поглавара и представника Православних Цркава ради разматрања ситуације настале стварањем нове цркве Украјине („ПЦУ“), биће одржан у Аману 26. фебруара, саопштио је у петак „Интерфаксу“ секретар Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије за међуправославне односе протојереј Игор Јакимчук.

Одговарајући на питање о саставу учесника тог сусрета, свештеник је рекао да „за сада нема потпуних података“.

Пре неки дан, РПЦ је саопштила да ће у Јордан путовати патријарх Кирил (овде:). Осим тога, 14. фебруара се сазнало да ће на том форуму учествовати и српски патријарх Иринеј.

Информацију о учешћу Београдске патријаршје на скупу у Аману, објавио је на свом телеграм – каналу епископ баришевски Виктор. Овај архијереј каже да је одлука о учешћу патријарха Иринеја на Саветовању поглавара Православних Цркава донета 30. јануара 2020. године на Синоду Београдске патријаршије. То је епископу Виктору саопштио лично патријарх Иринеј приликом њиховог личног сусрета тог дана (као и увек до сада, патријаршијски екуменисти скривају од народа све своје битне одлкуке, јер држе да је народ бесловесно стадо које служи само за шишање, односно за давање пара – нап. „Борба за веру“)

За сада је познато да ће на скуп у Јордан своје делегате упутити Румунска и Пољска Православна Црква.

Иницијативу за сусрет поглавара Помесних Цркава у Јордану, као што је од раније познато, покренуо је 21. новембра прошле године јерусалимски патријарх Теофил, за време своје посете Москви.

Поздрављајући ову иницијативу, Руска Православна Црква истовремено признаје да су „потребни бројни напори и више састанака да би се постигли видљиви резултати“, изјавио је за Интерфакс“ заменик председника синодалног Одељења за спољне црквене везе протојереј Николај Балашов.

Такозвана „Православна црква Украјине“ саздана је у децембру 2018. године од стране Константинопољске патријаршије, уз подршку тадашњих украјинских власти. Током многих месеци ову квазирелигијску структуру није признала ни једна Помесна Православна Црква осим Фанара. Међутим, прошле јесени признање је упутио поглавар Грчке Цркве са делом епископата, а такође – Александријска патријаршија коју чине православне заједнице у Африци.

 

По материјалу са: „Интерфакс  - Религија“ и "Савез православних новинара" Русије

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 16 фебруар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 57 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.