header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Стефан Каргановић: Предлог агенде за посету делегације из Београда
Стефан Каргановић: Предлог агенде за посету делегације из Београда Штампај Е-пошта
четвртак, 20 фебруар 2020

 1.                Патријарх и епископи који га прате не могу проанализирати стање и донети адекватне одлуке ако не чују обе стране. На сабору у Флориди 29. фебруара имаће прилику да се упознају са ставовима и аргументима тројице владика чије се понашање налази под лупом. Пре него што саслушају њих, они треба да се састану са делегацијом свештеника, мирјана и адвоката који би им пренели расположење растућег броја верника СПЦ у САД, разлоге за њихову забринутост и правну ситуацију и перспективе са становишта америчких законских прописа, у случају да дође до репризе црквеног спора из шездесетих година прошлога века.

          2.                Делегација забринутих америчких Срба која би разговарала са патријархом и његовим пратиоцима треба да истакне, као главне тачке, отуђеност тројице епископа од народа, њихов пропуст да раде на унапређењу верског живота у САД у духу учења и традиције Православне Цркве, и јавна укљученост бар двојице у делатности екуменске и материјално-пословне природе које су неспојиве са ликом и пастирским радом православног епископа.

3.                Делегацији из Београда треба предочити да још увек постоји ефикасан и релативно једноставан начин да се опасност по српску Цркву у САД отклони. На првом месту, то је укидање свих нерегуларно донетих одлука са сабора у Новој Грачаници одржаног у јулу 2019. што мора бити потврђено и јавно одбачено на сабору у Флориди, а тројица америчких епископа треба да потпишу акт у том смислу, у присуству и уз потписе чланова патријаршијске делегације. То све треба да буде пропраћено заједничком изјавом да се поредак у српској цркви у САД враћа на стање које је постојало пре јулског сабора, као да тај скуп уопште није одржан. Ово је од круцијалног значаја, и у огромној мери би ојачало правни положај виших црквених власти у Београду, у случају да се постојећи проблеми и несугласице изроде у парницу пред америчким судовима. Одлука Врховног суда САД од 21. јуна 1976. којом је кулминирао претходни расцеп представља важан преседан који у великој мери ојачава позиције централних црквених власти, уколико су оне спремне да га користе у одбрани интегритета српске Цркве. Међутим, без стручног правног савета и повлачењем погрешних потеза у садашњој ситуацији Патријаршија би те повољне позиције лако могла урушити и изгубити. 

4.                Београдску делегацију треба охрабрити да резултате свога боравка у САД и опсервације убрзо преточи у формални и јавно доступни извештај Светом архијерејском сабору, са препоруком да се тројица епископа без одлагања суспендују и замене администраторима (један од епископа је изразио жељу да се пензионише и том захтеву треба безусловно и са захвалношћу изаћи у сусрет). Администратори морају бити особе беспрекорног верског и родољубивог профила, који ће моћи да поврате поверење свештенства и народа и да почну са уклањањем последица штетног рада садашњих епископа. Као што смо на другим местима истакли, они морају да задовоље три критеријума: да верују у Бога, да исповедају светоотачко учење Православне Цркве и да буду српски родољуби.

5.                Српска Патријаршија паралелно са спровођењем ових препорука треба да образује и пошаље у САД компетентну делегацију Архијерејског сабора са задатком да испита и документује рад тројице епископа и да припреми исцрпан извештај, са одговарајућим предлозима, Светом архијерејском сабору за разматрање и доношење коначних решења на мајском сабору 2020. године.

6.                С обзиром на расположивост савремених технологија, заседање у Клирвотеру 29. фебруара треба да буде јавно, преко интернета, и у потпуности забележено звуком и сликом, ради транспарентности и пружања могућности православним Србима широм Сједињених Држава, који из мноштва оправданих разлога сабору не могу лично присуствовати, да прате рад својих епископа и делегата, као и да имају доказе у случају да дође до неспоразума или нетачности у преношењу ставова и одлука на заседању.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 20 фебруар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.