header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Радмила Милентијевић: Парохијанимa Српске Православне Цркве Светог Саве у Њујорку Штампај Е-пошта
недеља, 23 фебруар 2020

 Обраћам вам се  са жељом да са вама поделим оно што ја знам  о стању у коме се налази Српска Православна Црква у Америци, и православни  српски народ у њеним парохијама, укључујући и нашу Саборну Цркву Светог Саве у Њујорку и њене парохије.


Многи од вас биће изненађени а многи шокирани кад чују вест да је наша Српска Православна Црква у Америци и њен православни српски народ данас пред РАСКОЛОМ. Коликогод је тешка овако застрашујућу вест, да би је схватили морамо да се питамо и да нађемо одговор шта нас је довело до овакве опасности.? У ово дубоко блато довели су нас три владике Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама: Иринеј Добријевић, владика Истоцноамеричке епархије, Лонгин, владика Новограчаничке и Средњеамеричке епархије, и Максим, владика Западноамеричке епархије. Они су то урадили смишљено и у највећој тајности, кријући своја недела од српског православног народа са циљем да разбију канонски поредак наше Српске правосланве светосавске цркве и парохије и одвоје нас од Патријаршије у Београду. До тих сазнања сам дошла читајући докумената из канцеларије Државног секретара савезне државе Илиноис, које су упорно откривали адвокат Стефан Каргановић и његови сарадници.

На увиду је докуменат заведен у канцеларији Државног секретара савезне државе Илиноис, Џеси Ваита, да је 6. јуна 2017. године формирана једна дотле непостојећа непрофитна црквена корпорација Српска православна епархија у Сједињеним Америчким Државама“ односно Serbian Orthodox Diocese in the United States of America. У акту о регистрацији стоји да су Корпорацију основали три владике, Лонгин, Иринеј и Максим и да су њих тројица себе именовали за директоре Корпорације и то:

Right Rev. Bishop Longin Kreco, Director/President

Right Rev. Bishop Maxim Vasiljevic, Director

Right Bishop Irinej Dobrijevic, Director/Secretary

James Springbern, Treasurer at 2035 Haymaker Road, Monroeville, PA.

Нама као верницима Српске Православне Цркве у САД нигде и никада није била најављена нити образложена ова строго чувана издајничка тајна.

На Сабору три српске епархије у САД одржаном у лето 2019. у манастиру Нова Грачаница, ово тајно формирање две године раније показало је да су три владике Иринеј Добријевић, Лонгин и Максим предузели и предузимају систематске припреме за издвајање три епархије Српске Православне Цркве у САД од Мајке Цркве са сeдиштем у Београду и њихово припајање другој јурисдикцији по свему судећи Васељенској патријаршији у Истанбулу. У епицентру ових промена које се уводе без саветовања и иза леђа српског народа, налази се новоформирано правно лице, Serbian Orthodox Diocese in the United States of America. У прилог овој чињеници, наведена су два документа прибављена из канцеларије Државног секретара савезне државе Илиноис.

У документу „Изјава о одлуци о прихватању општег закона о непрофитним корпорацијама,“ или (Statement of Election to Accept the General not for Profit Corporation Act)  заведеном такође 6. јуна 2017, поред имена тројице владика у својству директора истиче се да је верски ентитет Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама корпорација затвореног типа, те да нема чланство са првом гласа (This Corporation shall have no members). Tо значи да владике директори задржавају за себе неограничено право располагањем свим материјалним и нематеријалним добрима правног лица, којим управљају. Они би тиме стекли апсолутну контролу над имовином својих садашњих епархија, коју би успели да пренесу на име верске  Корпорације коју су формирали 2017. годинe, и све то без полагања рачуна вишим црквеним властима. Иринеј, Лонгин и Максим би могли да своју верску Корпорацију формирану 2017. године ставе под јурисдикцију било које друге цркве, без дозволе Српске Патријаршије, и да са собом легално повуку и све парохије и имовину три постојеће епархије  СПЦ у Сједињеним Америчким Државама..

У „Годишњем извештају“ (Annual Report) за 2019. годину стоји да су у својству директора верске Корпорације Serbian Orthodox Diocese in the United States of America наведени еископи Лонгин, Максим, и Иринеј. У том документу нигде се не помињу Српска православна црква и њени органи у Београду, нити је наведено да је верски ентитет, који су тројица владике регистровали и чији су они директори, саставни део Српске Патријаршије.

На сабору у Новој Грачаници, представљен је Нови Устав за три епархије на територији САД, који је владика Иринеј учесницима на Сабору представио као „незнатно измењена верзија старог Устава“, а „нови Устав је готово двоструко дужи од старог“. У члану 7  Устава три владике, стоји да се црква на територији САД дефинише као „хијерархијска“, што се отворено коси са текућим поредком по коме је свака Црквеношколска општина (парохија) регистрована као посебно правно лице, са јасно одређеним правима колективног одлучивања и непрекосновеним правом власништва над имовином локлне заједнице.

Устав три владике из 2019. године прекршио је Устав Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци из 2008 и Једнообразна Правила и Уредбе за Парохије и Црквенo-Школске Општине Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци из 2007. године, и одузео наша права која нам Устав из 2008 Једнообразна Правила из 2007 гарантују.

Горе наведеним актима, владика Иринеј је претворио нас чланове Српске Православне Саборне Цркве Светог Саве у Њујоркu у овце на испаши. Ми немамо другог излаза него да се боримо да повратимо права која смо имали. У том циљу, обновили смо члантво у нашој Цркви (парохији) Пред нама сада задатак да одржимо годишњу Скупштину, да изаберемо Управу и да уђемо у борбу против овог великог зла, да отерамо владику Иирнеја из наше Цркве и из Америке.

Велики поздрав свима,

Радмила Милентијевић, Ph.D , Columbia University

Professor Emeritus of History

The City College of the City University of New York

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 фебруар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.