header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Разбојништво у манастиру Раковица новотарских зулумћара Иринеја Гавриловића Штампај Е-пошта
понедељак, 24 фебруар 2020

 Поштовано Уредништво, помаже Бог!

Желео би да вас обавестим о последњим догађајима из манастира Раковица.

Прошле суботе, на Сретење, пошто је била трапава седмица и није се постило, игуманија није дала благослов да се причешћује народ и на литургији је брат који помаже у манастиру, пред причешће, изашао и рекао да нема благослова да се народ причести. Али је онда о. Дмитар, који је служио, кад се причестио, изашао са даровима и рекао народу и игуманији, да он нема право да неког не причести, ко је дошао да се причести и да мора то да учини. И причестио је неколико људи, 5-6.


Кад се литургија завршила, о. Дмитар је делио нафору и једна сестра га је,  узбуђена, питала зашто то чини, зашто не слушају игуманију, зашто хоће да је истерају одатле јер ми њу и сесртинство волимо, а он јој је нешто одговорио. Тада се умешао ђакон Горан Нухановић, који све подржава што се ради против игуманије у манастиру и рекао да се народ ништа не брине, да је све у реду и да је то што се народ причешћује без поста предање Српске Православне Цркве.

Тада је народ почео да се буни и један брат га је питао зашто лаже кад се у Српској Цркви никад нису причешћивали без поста. Он је рекао да се на Светој Гори причешћују без поста и у целом Београду. Тај брат му је рекао да је то ватиканско предање а не српско и да то никад код нас није било и почела је вика у храму. Сви су нешто причали и о. Дмитар и ђакон Горан, умешао се и о. Игњат, који све руководи што се ради у манастиру, као да је он сад игуман, и млади о. Горан из Ресника и рекли су народу да изађе из храма и да не виче. Било је јако непријатно. Очигледна је подела у манастиру између тог свештенства и народа који тамо долази и који воли и поштује монахиње.

Он је организатор и покровитељ зулума у Раковици

То је директно кршење благослова игуманије, која више, нема никакву власт у том манастиру. Није им доста што су јој узели управу над финансијама и печатима, већ сада хоће и богослужење да врше како они хоће – новотарски, што у овом манастиру, Богу хвала, никад није било него се држи како је свети владика Николај радио и патријарх Павле, који је много монахиње учио кад је долазио.

А ситуација у манастиру Раковица је следећа сада: узели су игуманији сву управу над финансијама, као што је рекао патријарх, узели су јој печате од манастира и сад она мора да моли за новац да јој дају да купи нешто за манастир или да моли за печате од ђакона, што је срамота.

И да није монахиња 60 година и игуманија, морали би више да је поштују. А њу сад нико од тих попова ништа не поштује и не пита је ништа, раде шта хоће. А она је и болесна била од рака. Ништа им није свето. О. Игњат је сада као игуман, они се све договарају а њу ништа не питају.

Само скупљају новац свуда: и са икона, и за помињање – а то више не пазе  монахиње него они, а како ће неког да помену на литургији или неће то нико не зна. А народ плаћа. Скупљају и прилог за  манастир а где ће тај новац да оде, то исто нико не зна јер монахиње немају више везе  са новцем, само попови.

Тако да је ситуација ружна и тужна, много народа је престало да долази а ђакон Горан и попови наговарају своје људе да долазе на литургију и да се сваки пут причешћују, да буде више њихових људи. Страшно ружно према игуманији и монахињама.

А народ много и даље долази на  гроб патријарха Павла, кога поштује.

Праштајте и с Богом.

 

Иван, Београд

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 фебруар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.