header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Старац Јулијан Студенички о причешћивању деце и о причешћивању без поста (аудио) Штампај Е-пошта
понедељак, 02 март 2020

 О ПРИЧЕШЋИВАЊУ ДЕЦЕ

Поштовани читаоци,

Дошли смо до овог ретког аудио снимка, у коме чувени Студенички игуман, о. Јулијан, који је био духовник и блаженопочившем патријарху Павлу, износи свој суд поводом причешћивања деце и, нарочито, поводом данашње опште појаве да свештеници позивају родитеље да причешћују своју децу на свакој Литургији, и да при томе, не само  не питају је ли дете постило, него ни да ли је јело нешто после 12 ноћу. Почујмо речи мудрог игумана...

         ...Али имамо ту и нешто сада кад смо били ту, у Никољачи, сад кад смо славили ту, има нешто невиђено. Ваљда Атанасије, ко је то био не знам ни ја, зове: „Дајте децу, дајте децу да се причешћују!“. Како то сме тако?!

Наше жене припремају децу. Спрема га тако: не да му да једе, не да му да пије, онда га једва држи, недељу дана да пости дете. Па га заварава ово, заварава оно, како ће, а дете к'о дете и на крају...

А ово сад је од једаред: „Дајте, дајте, дајте, дајте, дајте!“. Онда то изгледа сад Причешће као оно, има једна прича, (ја не причешћујем) одједаред да се то причешћује онако безвезе.  Онда код мене, можда ја сад упадам у нешто, али је ово исто као и све то. Овај, као да се... онда једна девојчица, код мене дошла у Градац, 'оће да се причести.

- „Јес' ти постила, душо?“

– „Нисам. Имам благослов да се причестим.“

– "Ма, не питам те ја за благослов, ја тебе питам јеси постила".

Каже: „Нисам.“

– "Е па, не можеш да се причестиш.“

 

   

Има један дух је ушао тако сад међу нас – само да се причешћује. Заборавља се на речи светог апостола Павла: „Ко недостојно једе и пије, смрт себи једе и пије.“ И без обзира на то: „Ајд', ајд', 'ајде, 'ајде, 'ајде само да се причешћује“. Један свештеник ужичког краја овде, то је причао Зоран... са децом. А свештеник служио па их зове: „Ајде, дај ту сву децу да причестимо.“ – Па чекај, каже, нису се деца спремала и он сад децу гони на причешће.

Код нас људи и онако су, и онако, Бог зна шта не посте, али ако му даш Причешће, а он није постио, и никад неће више ни да пости, неће више ни да мисли о томе, он је постио само што је хтео да се причести.

Прекуцавање и припрема: Православна породица, октобар 2017.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 03 март 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.