header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Стефан Каргановић: Неодговорност и дилетантизам у Западноамеричкој епархији СПЦ
Стефан Каргановић: Неодговорност и дилетантизам у Западноамеричкој епархији СПЦ Штампај Е-пошта
понедељак, 09 март 2020

 Једна од ненамераваних последица кризе која је захватила три епархије Српске православне цркве и опадања поверења у црквено руководство на територији Сједињених Држава је већи степен будности верника и пажњa са којом сада прате рад црквених установа. Недавни скандал који је избио у српској парохији светога Симеона Мироточивог у Лас Вегасу, држава Невада, савршено илуструје ову појаву.

        Прошле године, парохијска управа је изнајмила црквену салу кампањи председничког кандидата Бернија Сандерса приликом његове посете Лас Вегасу. После извесног времена учинила је то исто изнајмивши салу политичком штабу једног локалног политичког кандидата.

Плакат за митинг Берни Сандерса у парохијској сали.

Многи парохијани су негодовали зато што је Берни Сандерс својевремено подржавао агресију на Србију и НАТО бомбардовање 1999. године (и овде). По свим правилима здравог разума и елементарног достојанства, надлежни за изнајмљивање сале требали су да одбију молбу Сандерсове кампање, и уместо да му изађу у сусрет да позову кандидата да се српском народу и својим потенцијалним бирачима српског порекла у држави Невади извини и јавно призна своју грешку.

То се, међутим, није догодило и сала је за суму од $2,000 била изнајмљена Сандерсу за очигледно политичку сврху вођења његове кампање за избор на положај председника САД.

Поред наведеног питања моралне природе, што би било сасвим довољно да Сандерс буде одбијен, овде постоји и један други крупан проблем који се односи на привилегован порески статус локалне парохије “Свети Симеон Мироточиви” у својству верске установе. Наиме, као правно лице религиозног карактера, по америчком федералном закону парохија је ослобођена од плаћања пореза. На тај начин верници сваке године штеде на хиљаде долара. Међутим, заузврат за изузеће од плаћања пореских налога, црквена општина мора строго да се придржава низа правила. Једно од тих правила (које важи не само за ову већ и за све друге парохије и епархије СПЦ као правна лица) јесте то да се не смеју ангажовати у било каквим делатностима политичке природе и да не смеју помагати или подржавати ниједног политичког кандидата или странку.

То је јасно наведено на интернет страници Пореске управе САД, у одељку  Exemption Requirements - 501(c)(3) Organizations (Услови за изузеће организација у скалду са чланом 501 (ц)(3)). Међу осталим ограничењима, налази се и ово: Section 501(c)(3) organizations are restricted in how much political and legislative (lobbying) activities they may conduct (Организације које потпадају под члан 501 (ц)(3) су ограничене у погледу дозвољених политичких или лобистичких активности). Затим се појашњава начин примене наведеног правила: Under the Internal Revenue Code, all section 501(c)(3) organizations are absolutely prohibited from directly or indirectly participating in, or intervening in, any political campaign on behalf of (or in opposition to) any candidate for elective public office... Violating this prohibition may result in denial or revocation of tax-exempt status and the imposition of certain excise taxes.

У преводу на српски: “По пореском закону, свим организацијама које потпадају под члан 501 (ц)(3) апсолутно је забрањено да директно или индиректно учествују или мешају се у било какву политичку кампању за или против кандидата за изборни положај... Кршење ове забране може да доведе до укидања статуса којим је (таква организација) ослобођења од плаћања пореза и до наметања истој одређених врста пореских обавеза.”

Према томе, став државних органа по овом питању је кристално јасан. Изнајмљивање црквених просторија за потребе политичких кандидата “апсолутно је забрањено,” а непридржавање ове забране може да доведе до укидања привилегованог пореског статуса. То би парохију коштало далеко више од зарађених $2,000.

Када се један члан парохије св. Симеона Мироточивог обратио надлежном западноамеричком епископу Васиљевићу да му скрене пажњу на нерегуларно понашање парохијских органа и на опасност којој тиме излажу своју црквеношколску општину, уместо похвале за будност добио је потпуно бизаран одговор. На писмо парохијана, са важним упозорењем које је садржало, епископ чак није ни одговорио, већ је за одговор задужио свога ђакона Владана Радовановића.  

Писмо М. Раденковића владики Максиму поводом изнајмљивања сале:

>>Vladiko  Maksime !

Obratio  sam se Vama u prethodnom pismu sa punim postovanjem pa sam ocekivao od Vas da ukazete isto. Nisam se obratio Vasem djakonu niti planiram da nastavim sa njim bilo kakvu komunikaciju. Imam 86 godine nisu mi potrebni Vasi casovi filozofije, a pogotovo ne preko posrednika

Drago mi je da se slazemo oko jednog I najbitnijeg, da je Berniee Sanders veliki neprijatelj srpskog naroda. Covek koji je svojim glasom odgovoran za ubistvo male Milice Rakic, za sesnaest mrtvih radnika RTS a , 1031 poginulih pripadnika Vojske  I policije RS, 25000 ostecenih stambenih objekata, 470 km puteva, 595 km pruga, 14 aerodroma. 19 bolnica , 20 domova zdravlja, 18 decjih vrtica, 69 skola, 176 spomenika kulture, 44 srusena mosta, bebroj ranjenih I mrtvih civila.

Zivim sa osnovom naseg zivota u crkvi, te mi to daje snagu da se borim I izborim.Ne osudjujem ja gresnike uhvacene na delu, samo bi bilo dobro da idu I ne grese vise, da nam se sto gore ne dogodi. Ne znam na osnovu cega I kojih saznanja tvrdite I dovodite sebe u nezgodan polozaj sa konstatacijom da je sala izdata geskom I pukim previdom. Ocigledno ste dezinformisani. Da li su Vasa saznanja vezana za Oktobar 2 ili skup odrzan Decembra 10 ?. Da li su oba puta bile greske I puki previd.? Dva ipo meseca je dug vremenski period  za koji moze bilo koja greska da se ispravi, a o pukom previdu nema ni govora!. To je ovde svakome jasno.

Tvrdim da nije pametno da razgovor nastavimo putem medija, gde bih istima dostavio dokaze da nikakve geske I previda nije bilo, vec direktan dogovor izmedju clanova Odbora I g-dina Aleksandra Assefa o cemu su se pojedini clanovi Crkvenog odbora javno hvalili. Takodje postoje prepiske pojedinih clanova Odbora I parohijana u kojima clanovi odbora tvrde da je to bilo dobro za crkvu . Sve ovo dokazuje da su iznajmili salu sa predumisljajem  iako su znali o kome se radi. Vama je dobro poznato da crkva ne sme na direktan Ili indirektan nacin podrzavati bilo koju politicku opciju- aktivnost. Ne- profitne organizacije  gde spade nasa crkva su zakonski ogranicene od takvih aktivnosti. Ovakvim postupanjem od strane clanova odbora mozemo doci u situaciju da izgubimo status ne-profittne organizacije sa nesagledivim posledicama. Duboko verujuci da niste znali I da vam neko dostavlja pogresne informacije o ovom dogadjaju , (mada citajuci Vas odgovor  zakljucilo bi se suprotno) dostavicu Vam I nedvosmislen dokaz da je do dogovora doslo mnogo ranije  , dakle pre Oktobra 2.

“SVAK JE RODJEN DA PO JEDNOM UMRE, CAST I BRUKA ZIVE DOVJEKA” rece Njegos.Ovim recima bih zavrsio obracanje Vama , a Vi dobro razmislite sta Vam je ciniti.

Michael Radenkovic<<

 

У свом одговору на писмо где се вишој црквеној инстанци документовано скреће пажња на озбиљне прекршаје грађанског законодавства, ђакон Владан, “по благослову нашег владике Максима,” ноншалантно одговара цитатима из Светог писма и омилетичким охрабривањем забринутог парохијана да “стрпљиво, са вером и љубављу, подносимо животна искушења, која нас сналазе било лично било у породици или у парохији.” 

Одговор ђакона Владана Радовановића

ПДФ

У случају да заиста дође до укидања пореског статуса парохије у Лас Вегасу, америчке власти биће несумњиво импресиониране побожним аргументима Васиљевићевог ђакона Владана, и само из поштовања према томе сигурно ће преиспитати своју одлуку!

Да би се степен преступне неодговорности који преовлађује у круговима око тројице америчких владика и њима блиским структурама боље сагледао, довољно је процитирати изјаву на ову тему коју српски интернет портал из Чикага Serbian Times доноси као став “Управе парохије Симеона Мироточивог” (без навођења било чијег имена:

“Po američkim zakonima, ukoliko se sala iznajmljuje jednoj partiji ili organizaciji, tada ona mora da bude podjednako dostupna svim drugim partijama, bez diskriminisanja kandidata ili partija.”

Ово саопштење, ако га је заиста издала парохијска управа, потпуно је малоумно и апсурдно. По законским прописима, које смо навели на оба језика, јасно је да се не ради о забрани дискриминисања међу политичким кандидатима и странкама, него о апсолутној забрани политичког ангажмана било какве врсте од стране субјеката који су по верском основу изузети од плаћања порезе. Као што у закону јасно пише, овај проблем се не решава нуђењем црквене сале свим политичким кандидатима и странкама на недискриминаторској бази, него неизнајмљивањем сале било коме, под било каквим условима, у политичке сврхе. 

Можемо се само понадати да ће српској православној парохији у Лас Вегасу власти овога пута прогледати кроз прсте. Али чак и ако би се то догодило, тиме се не би променила чињеница да са парохијског до епархијског нивоа у Српској православној цркви у Сједињеним Државама главну реч воде опасни дилетанти. Заправо, дилетанти који чак нису способни ни да рационално сагледају сопствени материјални интерес, ако их већ не занима општи и црквени. Јер, уколико би, као последица овог озбиљног инцидента, парохија Светог Симеона Мироточивог у будуће била присиљена да плаћа на хиљаде долара годишњег пореза, самим тим остаје мање пара за “преосвећеног” епископа Максима. Максим, како чујемо, има аспирације да буде премештен у Француску и да предаје на Сорбони. Au revoir et bon débarras ако је заиста тако. Али Максим се тренутно налази у Америци и дужан је да брине о интересима својe пастве, која је такође овде. Говори ли Максим енглески? Има ли компетентне правне саветнике који би га могли упутити у законске прописе који се односе на рад верских заједница у Сједињеним Државама? Или се он са њима консултује искључиво у вези са смишљањем правних смицалица како би формирањем паралелних структура, заједно са осталом двојицом епископа, црквене установе и имовину америчких Срба могао одвући ван орбите Српске православне цркве?

Неодговорност и неозбиљност су метастазирали на свим нивоима у америчким епархијама СПЦ. Штета је што је своју посету Америци патријарх страћио на бескорисне састанке у Вашингтону уместо да све своје време посвети пастирским сусретима са верницима, неби ли сазнао нешто о стању њихове и његове Цркве на овом континенту и проблемима који их тиште.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 10 март 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 109 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.