header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Синод Кипарске Православне Цркве оптужио митрополита Илариона за богохулство Штампај Е-пошта
понедељак, 16 март 2020

 Свети Синод Кипарске Православне Цркве неће забрањивати верницима да се причешћују због епидемије коронавируса, зато што Тело и Крв Христова не могу бити извор ширења вируса, саопштила је грчка агенција црквених новости „Ромфеа“ .

           Јерарси су нагласили да Свето Причешће није просто симбол, већ да је истинско Тело и Крв Господа, па су стога размишљања о могућности преношења коронавируса кроз Евхаристију богохулна.
Што се тиче Светог Причешћа, ту је мишљење Цркве познато, пише у обраћању Синода. – Свето Причешће не симболизује, већ јесте Тело и Крв Христова. Било би богохулно помислити да Тело и Крв Христова могу пренети било коју болест или вирус. Као што показује вишевековно искуство хришћанства, нема доказа о таквом преносу. Свештеници, који су служили у инфективним болницама и причешћивали пацијенте, на крају су и сами употребљавали остатак Божаственог Причешћа, користећи исту кашичицу. Ни један свештеник није заражен у тим случајевима.

На тај начин Синод једне од Помесних Православних Цркава индиректно је оптужио председника Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополита Илариона (Алфејев) за смртни грех богохулства.

Бохохулник Иларион Алфејев
Ако ствар дође до неких забрана или препорука, којих ћемо морати да се обавезно придржавамо, онда не искључујем могућност да ће се у неким случајевима, на пример, за причешће користити кашичице за једнократну употребу, као што је већ случај када, на пример, свештеник посети у болници тешко болесну особу, чији имунитет је ослабљен, и којој је (...) прописана потпуна изолација“, - рекао је пре неки дан митрополит Иларион у програму „Црква и свет“ ТВ канала „Россия-24, одговарајући на питање о могућим мерама које би Црква могла предузети ако се епидемија коронавируса шири.

У међувремену, на заседању Светог синода Руске Цркве 11. марта, усвојен је докуменат под називом „Изјава Светог Синода у вези са ширењем коронавирусне инфекције“, који предвиђа „употребу додатних профилактичких мера“.

Свети Синод сматра важним доследно и строго поштовање санитарно-хигијенских превентивних мера у парохијама и манастирима, посебно у оним регионима у којима је епидемиолошка ситуација званично препозната као тешка, укључујући ширу употребу санитарних раствора за дезинфекцију кивота икона које верници целивају, употреба чаша за једнократну употребу.

У случају ширења коронавирусне инфекције у конкретном региону, у договору са свештенством, могу бити предузете и додатне профилактичке мере.

 

По мтеријалу са: "Све јереси"

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 17 март 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.