header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Из Загреба, после земљотреса Штампај Е-пошта
недеља, 29 март 2020

  Разоран земљотрес пробудио је становнике Загреба у недељу 22. марта, у 6.24 ујутро. Епицентар је био само 8 километара североисточно од центра града, на источним обронцима Сљемена. На жалост, осим неколико десетине повређених, земљотрес је однео и живот једне 15-годишње девојке.

        Потресни удар изненадио је и свештенство и монаштво српске православне цркве у Загребу, као и ђаке смештене у интернату Православне гимназије Катарина Кантакузина Бранковић. На срећу, тло се после неколико дана смирује и сада може да се сагледа обим штете на објектима.
Снимак саборне цркве Св. Преобрежења у у Загребу после земљотреса (са сајта митрополије загребачко-љубљанске)

После неколико дана можемо рећи: Слава Богу! Сви објекти Српске православне цркве су статички стабилни: и саборни храм Св. Преображења Господњег, и манастир Св. Петке, и капела Св. апостола Петра и Павла на гробљу Мирогој, и зграда православне гимназије са интернатом. Значајнијих оштећења нема.

На жалост, у граду има пуно оштећења на другим зградама, као и на другим верским објектима. На загребачкој катедрали се одломио један од два камена крста на торњевима катедрале, висок 2,5 метра и тежак тону и по, и са висине од 100 метара срушио на зграду загребачке надбискупије, испред спаваће собе надбискупове. Због тешких оштећења зграде Надбискупије, и г. кардинал Бозанић и сви уреди надбискупски напустили су зграду. Тим поводом је кардинал г. Јосип Бозанић изјавио: „Mi ne znamo što je sve u naumu Božjem i kojim nas putevima i znakovima vodi!“.

Иначе, јавност у Србији не зна да је кардинал Бозанић, рођен у Врбнику на острву Крк, старином Србин и да неки аналитичари тиме приписују његов „мекши став“ према православној цркви и Србима. У другој половини 17. века су се наиме неки православни српски родови из околине Бриња у Горњој Лици преселили на Крк (око 35 километара ваздушне линије удаљен): родови Орлића, Маричића, Божанића (на острвима се ж и ћ изговарају као „з“ и „ц“) и други, и на Крку су се покатоличили. Уз то, Бозанићев родни Врбник је 1941-1943. био познат као јако Дражино упориште, уз Александрово (Пунат) најјаче на Крку: ту је деловало у илегали 60 чланова Равногорског покрета, што је на око 1800 становника јако велики број (о томе војвода Радмило Грђић у Књизи о Дражи, 2. књига, Виндзор, Канада 1956, прештампано у „Равногорској историји“, Београд 1992. – у брозовским уџбеницима историје од 1945. до 2020. овога нема).

Но, вратимо се трусу. И више цркви у Загребу је статички тешко погођено и мораће да се руше. У центру града је најтеже страдала римокатоличка Базилика Срца Исусовог у Палматићевој улици, позната по томе што се ту педесетак година, још од времена „социјалистичке Југославије“ 70-их година ХХ века, одржавају мисе за ратног злочинца Анту Павелића, поглавника Независне Државе Хрватске.

Наведимо на крају овог приказа и једну оцену неименованог извора са загребачког Каптола (подручје око катедрале, седиште надбискупије и католичке цркве у Хрватској) новинару загребачког журнала „24 сата“: „Ovo je strašno, ne vjerujemo da se još i ovo događa. Osjećamo Božji znak”. Претпостављам да је у праву.

 

Стари Загрепчанин

Последњи пут ажурирано ( недеља, 29 март 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.