header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Сада се сакупља камење за олтар пасхалне жртве Штампај Е-пошта
петак, 03 април 2020
          „А ако ми будеш градио жртвеник од камена, не гради га од тесаног камена, јер ако спустиш своје длето на њега, оскрнавићеш га.“ (Излазак 20:25)

Због ограничења Министарства здравља која се односе на пандемију коронавируса, Синедрион је био приморан да откаже обнову Пасхалне жртве (Пасхални принос) за коју се спремао последњих девет година, Резултат споменутих припрема је то што је Синедрион спреман за приношење стварне жртве потпуно у складу са са библијским прописима. Представници Синода сматрају да она треба да буде принесена на храмовној гори и да представља средство за окончање пандемије. У том смислу, синедрион је званично затражио од лидера Израела и Сједињених Држава да се то дозволи.

ЗАХТЕВИ ЗА МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА СПРЕЧАВАЈУ ПОНОВНО ОЗАКОЊЕЊЕ

„Добили смо све потребне дозволе и уз велики напор могли смо да извршимо поновно озакоњење приноса, ограничавајући је само на људе који су потребни,“ изјавио је за Брејкинг Исраел Њуз рабин Хилел Вајс, портпарол Синедриона. „Али то не би служило никаквој сврси, па смо одлучили да то не учинимо.“

Обнова Пасхалне жртве има посебан значај јер заповест има велики значај. Постоје само две мицвоте (библијске заповести) за чије се неизвршавање добија најстрожија казна коју Тора познаје тзв, карет (бити одсечен од заједнице или екскомунициран). Практично, једино необрезивање (брит милах) и неучествовање у Пасхалној жртви су повлачили овакву казну..

Рабин Вајс је објаснио да је понављање оригиналног ритуала који се првобитно служио из два разлога: откривање практичних детаља ритуала који се могу открити само стварним обављањем ритуала, и едукација и подизање свести о ритуалу.

„Оба ова циља су у овом тренутку би била постигнута у највећој мери“, рекао је рабин Вајс. „Из овог разлога, наш циљ је сада да се припремимо за поновно успостављање службе у Храму.“

СВИ ЕЛЕМЕНТИ СУ СПРЕМНИ ЗА ЖРТВОВАЊЕ

Већина елемената је спремна. Посуде су припремљене и само их је потребно потопити у ритуалну купку да би се прочистиле. Коханити (Јевреји пореклом од свештеника Арона) су пописани за службу, а њихова ритуална одећа израђена по библијским упутствима је припремљена. Уље и вино су спремљени у сагласности са најстрожијим правилима. Узгаја се риђа јуница, али их ипак има у недовољном броју. Црвена јуница је узгојена. Постоји, ипак, један проблем. То је ризик онечишћења (услед пандемије – прим.прев). Халака (Тора-закон) дозвољава међутим изузетак када су у пиању пасхалне жртве (Корбан Песах) и када су питању Корбин Тамид (јутање и вечерње жртве) чак и уколико постоји опаснот да оне буду онечишћене.

„Упркос различитим питањима јеврејског закона, као што је ризик обредне нечистоте и недостатак Првосвештеника, Јевреји и даље истичу да су технички способни да принесу жртву“, рекао је Рабин Хилел Вајс, портпарол Синедриона за Бреакинг Исраел Њуз. „Једино што спречава јеврејски народ да врши жртву Пасхе је израелска влада.“

„Припремамо се за могућност да се стварна Пасхална жртва догоди на Храмској гори уочи Пасхе“, рекао је рабин Вајс. „Ако влада одлучи да то дозволи, морамо бити спремни да кренемо и започнемо службу.“

Рабин је цитирао пророка Агеја, приметивши паралелу са нашом тренутном ситуацијом.
„Овако каже Господ над војскама: ‘Овај народ говори: Није време, још није дошло време да се обнови Дом Господњи!'“ И онда је дошла реч Господња преко пророка Агеја и поручила: „А вама је време да живите у својим сређеним кућама, а овај је Дом порушен? “ (Агеј 1: 2-4)

„Хашем (Бог, буквално „име“) је учинио чудо и вратио Јевреје из прогонства, чинећи пустињу да буја и чинећи процват земље“, рекао је рабин Вајс. „Сада морамо учинити оно што се тражи, а за сада то значи да будемо спремни за почетак Храмске службе.“

Недабно се Синод посветио интезивном проучавању у вези са тренутним изазовима повезаним са обновом пасхалног пприноса. Закључено је да се у тренутним околностима треба задовољити приношењем једне жртве з цео јеврејски народ, и да та жртва треба да буде принесена на храмовном брду.

Јагње је већ било одређено и жртва је спремна.

ОЛТАР ЈЕ ПОТРЕБАН

Жртва Пасхе може бити приношена само на једном месту; на Храмској гори. Жртва не захтева стварну структуру Храма, али захтева олтар који је изграђен да би се придржавао Библијских захтева. Такав олтар изграђен је прошле године и спреман је.

Квадратни олтар висок је девет стопа и пет стопа, а изграђен је од газираног бетона. За овај материјал је сматрано да је погодан за употребу у Храму. У Талмуду је објашњено да се челик не може користити за резање камења на олтару, јер Храмска служба доноси живот у свет, а челик, као што се користи у рату, одузима живот. Камење за олтар се не може сећи челиком јер служба у Храму доноси живот у свету, а челик, иако није лак лако се транспортује и поставља за утовар на камион. Олтар је изграђен на металном оквиру дизајнираном и за потребе транспорта. Намера је била да се направи олтар који би могао да се однесе на Храмски брдо у тренутку кад се укаже потреба.

У јеку коронавируса, рабин Барух Кахане који делује као Кохен Гадол у већини реновираних делова и активан је у обуци свештеника, затражио је да се припреми камење за нови олтар на начин који поштује строже захтеве за стални олтар.

Библија прецизира да олтар мора бити направљен од необрађеног камена. Мишна (усмени закон) објашњава да је то због челика, који се обично користи за резбарење и резање камена, користи се у оружју и зато има за циљ да скрати живот, а олтар има за циљ да продужи живот.
„А ако ми будеш градио жртвеник од камена, не гради га од тесаног камена, јер ако спустиш своје длето на њега, оскрнавићеш га. “ (Излазак 20:25)

Синедрион је доделио задатак да сакупи камење Аријех Липо из области Мртвог мора и Јудејске пустиње. Према Мајмонидесовим смерницама, минимална величина каменог олтара је висина 1,5 метара и квадрат 5,5 метара. Волонтери су се придружили и камење је било окупљено.
Оригинални олтар стоји спреман и одложен у складиште, уколико буде потребно.

ПОТПИСИ ПРЕДСЕДНИКА / ПРЕМИЈЕРА СУ ПОТРЕБНИ ЗА ЛЕЧЕЊЕ КОРОНАВИРУС-а

„Пројекат је од највеће важности за читаво човечанство,“ рекао је рабин Вајс. Напоменуо је да је оригинална жртва Пасхе, која је у Египту понуђена ноћ пре Изласка, била намењена заустављању коначне куге која је описана као נגף (негеф: болест). Поред тога, краљ Давид купио је Храм, саградио и олтар, и понудио жртву да заустави кугу.

Синедрион је нагласио да је план да се олтар донесе на Храмски брдо у потпуности у складу са недавно објављеним Договором века председника Трумпа који је признао потпуни суверенитет Израела над том локацијом.

„Људима сваке вере требало би дозволити да се моле на Храмској гори / Харам ал Шариф, на начин који у потпуности поштује њихову религију, узимајући у обзир време молитве и празника сваке религије, као и друге верске факторе“ гласи текст договора.

У складу с овом најавом председника Сједињених Држава, Синедрион је упутио захтев председнику Трампу и премијеру Натанијахуу, тражећи дозволу за приношење Пасхалне жртве за свет и ради окончања пандемије.

Врло поштованом председнику САД

Г. Доналд Трумп.

Врло поштованом израелском премијеру Бенџамину Натанијахуу

Пре двадесет дана послали смо вам писмо којим тражимо дозволу за жртвовање једног пасхалног јагњета на храмској гори, копију која је такође дата у овом писму.

У последњих двадесет дана свет се променио појавом пандемије Цовид 19, коју смо такође класификовали као модерну кугу.

Као што је написано у Самуиловој књизи као и Књизи дневника, видимо да је два пута Израелов Бог отказао кугу нанесену на народ Израиља. Једном, овај божански чин милосрђа извршен је након што је Израиљ понудио пасхално јагње у Египту, а други пут је цар Давид обезбедио локацију за Храм и саградио олтар управо на овом месту у дворишту Храмске горе.

Двадесет и један дан од овог дана, 14. у месецу Нисана, биће време за жртвовање годишњег Пасхалног јагњета. Као што је првотна Пасхална жртва окончала кугу и отворила врата Израелу да изађе на слободу, иста жртва донета ове године биће намењена ослобађању целог човечанства од јарма зла и грехова, припремајући их да добију божанску подршку, и исцели их од ове грозне пандемије.

Као што се догодило у Египту, ова жртва која је зауставила кугу на вратима синова Израиљових и ослободила их ропства у доба Мојсијева поново ће зауставити ову модерну кугу обнављањем дела Храма по први пут после око 2000 година.

Господине председниче, ви и господин Натанијаху можете одмах да инсталирате праве вредности и законе за целокупну људску расу и целокупно стварање на овом свету тако што ћете дозволити Израиљу да се придржава закона Торе који од нас захтева да жртвујемо јагње Пасхе.

У Захарији и Исаији пише да ће се остаци које ће Бог позвати од свих народа уздићи на Гору Бога Израиљева. Понизно се молимо, нека то буде тако пре него што дође велики рат. Ово је прилика за промену историје и кретање целог човечанства ка светлости милости и правде.

Са поштовањем,

Дов Стеин,

Секретар, Суд Синедриона, Јерусалим, Израел

Извор: breakingisraelnews.com

Преузето са: „Чудо“

Последњи пут ажурирано ( петак, 03 април 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.