header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Протојереј-ставрофор Слободан Радојчић: Беседа у недељу пандемије корона вируса Штампај Е-пошта
уторак, 07 април 2020

 Драга братијо свештеници, браћо и сестре,

Сећам се као дете код нас у Срему, да су старији говорили који су долазили на Свету Литургију, када свештеник неким случајем не би беседио а када би их домаћи оправдано одсутни питали по повратку из цркве „а каква је била служба“. Они би одговорили лепа али „била је глува“ јер није било беседе.


Ево и ја данас покушавам да Вам нешто прозборим да не би била „глува служба“. Данас се обраћам пред најмање присутнима на Светој Литургији у овом храму од када сам на парохији сурчинској.

Шта је довело до одсуства верног народа данас, и вероватно  у предстојећим наступајућим данима када треба најдостојније, најпожртвованије да се припремио за празнике: Лазареве Суботе – Врбице, радосног празника деце, празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, да саучествујемо у болу и страдању Спаситеља нашег ИСУСА ХРИСТА у страсној недељи, да се на дан установљења Свете Тајне Причешћа на Велики Четвртак исповедимо и причестимо и најзад молитвено, постом и другим радујемо највећем празнику над празника ВАСКРСЕЊУ Господа и Исуса Христа.

Какав је разлог и повод свега овога?

ОБАЈАВА РАТА СА НЕВИДЉИВИМ НЕПРИЈАТЕЉЕМ.

Са којим треба да се обрачунају наши владари без употребе пешадије, артиљерије, авиона, ракетних система и сваке друге врсте најсавршенијег наоружања. Једино и најуспешније наоружање је само тотална изолација нације, брига о старима да не излазе из својих домова јер су они најугроженија популација, да их не би неко заразио, изолација од деце и унучади, од храма и богослужења, јер има неко који више брине о њима од њих самих.
Затим изолација једних од других.

Док стојим у реду да бух узео нешто од основних намирница људи ме гледају са чуђењем и презиром као да сам им нешто нажао и велико учинио, јер се не придржавам прописа маскирања на јавним местима. Мени до недавно мили ликови мештана Сурчина одједном су постали непретпознатљиви. Верују да ће их спасти маске, рукавице, којекакви аеросоли и друго. А где је вера у Господа Лекара над лекарима?

Ко се крије иза маски и рукавица? Забринут сам какви ће њихови ликови бити после скидања ових присилно уведених маски? Да ли ћу их моћи препознати?

Да ли ће и после тога бити у паници и неизвесности јер ће им лажни ауторитети пласирати страх, немир, неизвесност, поновну изолацију, отуђење од најрођенијих као најнехуманији вид мере.

До када ће бити спремни да се боје?

Да ли је ово социјални експеримент? Да ли заиста неко од људи на власти у овој земљи брине о здрављу нације?

Поражавајући су подаци о оболелима у нашој земљи од канцера и радијације од бомбардовања НАТО-а, од кардиоваскуларних болести од сиде, самоубиства, сезонског грипа, абортуса, број наркомана а посебно младих, у односу на појаву и број умрлих од короне вируса.

Да ли сте чули од званичника наше државе да су били забринути о броју оболелих и неадекватно лечених и умрлих у току једне од протекле календарске године? О недостатку медицинских радника и одливу истих у друге европске земље јер су неадекватно стимулисани за свој рад.

Да ли је све ово једна од највећих превара власти и човечанства, психолошки рат против човечанства и лажне струке због политичких интереса? Рат против Цркве у времену Васкршњег поста када сви православни хришћани треба да буду духовно будни, да бдију над својим душама и да буду присутни на светим богослужењима?

Као благи поветарац Поднебесне силе удариле су на Свету Православну Цркву и њен верујући народ и успеле су да прилично заљујају брод наше Цркве као да је настало страшно време анти-Христове владавине.

Замислите свештеници по препорукама врха наше Цркве у најљуднијем граду у Србији препоручују да се не долази у свете храмове на богослужење, да одложе причешћавање, крштење и вероватно покајање јер смо угрожени због рата са невидљивим непријатељем. Одлукама врха Цркве одређује се минимално пристуство људи на светим богослужењима. Најновија препорука да се испоштује тотална изолација од 40 часова и више:

Да свештеници данас у недељу пету Васкршњег поста не долазе у цркву него да остану код својих кућа, монаси да не напуштају манастире и не дозвољава се никоме да у њих улазе.

Да ли су млаки у вери, заиста свесни тога да терајући верни народ из храмова знају да нема службе без путира народа, без причешћа и молитве како да болеснички причешћујемо здраве по домовима?

Доведена је сумња у Свето причешће, причешћивање верних са једном кашикицом и из једног путира чак и од појединих црквених ауторитета. То је препорука Сатанистичке здраствене организације. Треба да устанемо у одбрану Христа и верног народа да сведочимо Бога Животодавца нашег.

Протестанти и римокатолици су већ похитали да затворе своје храмове али и неки православни су архијереји спремни за многе уступке. Сарађују са анти-хришћанским властима, прибегавају нечувеним мерама противно вековној пракси и канонима Цркве.

Шта би нам данас поручио блаженопочивши патријарх Павле да је жив? Сигурно се не би повиновао уредбама „струке“ и владе, отворио би све храмове и манастире масовно причешћивао верне, (а не неверни који се највише буне), пост би сигурно био још строжији, носио чудотворне иконе и мошти Светих.

Православље треба непоколебљиво да буде на стражи, да бдимо да спремно изађемо пред лице Господа Исуса Христа, да живимо у вери и нади и љубави.

Будите охрабрени вером и надом у сили, моћи, љубави Богочовека Христа јединог животодавца. Положимо наду у Господа који све чини на спасењу рода људског.

„ДА ВОСКРЕСНЕТ БОГ, И РАСТОЧАТСЈА ВРАЗИ ЈЕГО И ДА БЈЕЖАТ ОТ ЛИЦА ЈЕГО, НЕНАВИДЈАШЧИЈИ ЈЕГО“.

АМИН!

Последњи пут ажурирано ( среда, 08 април 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 60 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.