header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Изјава еп. Артемија поводом укидања виза Штампај Е-пошта
понедељак, 20 јул 2009

Гето!

              Влада и даље не објашњава зашто је дозволила челницима ЕУ да на питању укидања виза деле Србе на грађане првог и другог реда

БЕОГРАД - Ни два дана од најаве укидања визног режима за све који живе у централној Србији власти у Београду не објашњавају зашто су дозволиле челницима ЕУ да на питању укидања виза Србе деле на грађане првог и другог реда. Очигледна дискриминација сопствених грађана који имају пребивалиште на Косову и Метохији, или бар личну карту пријављену у јужној покрајини, није тема ни за једног од државника који су протеклих месеци учествовали у процесу укидања виза за Србију. Нико, дакле, не објашњава како је могуће да ће право на бели шенген уживати сви Срби, макар живели на Филипинима или у Хондурасу, али не и они који су настањени на КиМ.

Потпредседник Владе задужен за европске интеграције Божидар Ђелић, на питање да ли ће се Срби селити с Косова на територију уже Србије како би у пасошу имали адресу погодну за безвизни режим, каже штуро: „Мислим да неће“. Ђелић, међутим, не објашњава на чему базира тај оптимизам.

- То што се визна либерализација не односи на грађане КиМ није дискриминација, јер се у одлуци о укидању виза за грађане Србије наводи да је то одлучено без икаквог прејудицирања коначног статуса Косова, по Резолуцији 1244. Одлука о укидању виза је у потпуности донета у складу с нашом политиком, а комисија ће наставити да ради по том питању са српским и другим властима. О даљим питањима за визну либерализацију за грађане КиМ и Београд ће бити питан за мишљење - уверен је Ђелић.

Ни Милица Делевић, директор Владине канцеларије за европске интеграције, није могла да разјасни на који начин ће европска полиција разликовати пасош становника КиМ од осталих српских биометријских пасоша.

- Најбоље да о тим детаљима питате МУП, то је ипак њихов посао, не бих желела да нешто погрешим - кратко ће Делевићева. Међутим, у МУП јуче нисмо успели да добијемо одговор на ово питање.

Владика рашко-призренски Артемије сматра да би било часно и поштено да се Србија захвали ЕУ и одбије овакву понуду.
- Пристанак на дискриминацију је недопустив, и са уставне и с моралне тачке гледишта. Пристајемо на дробљење територије, признајемо да Косово више није Србија. Бели шенген добијамо по цену да изгубимо јужну покрајину. Ово је можда највеће понижење које нам је приредила ЕУ, а ко зна шта нас још чека - истиче Артемије.

Милан Ивановић, председник Српског националног већа северног Косова, каже да ће овај акт потпомоћи етничко чишћење Срба.

- Плашим се да ће ово довести до напуштања покрајине, прво младих и стручнијих, а после и осталог српског народа. Овом одлуком дискриминишу се Срби са КиМ, који опет постају грађани другог реда. Лицемерној ЕУ сметамо ми, наводно због безбедносних услова, а не смета јој царство криминала и трговина дрогом - закључује Ивановић.   

 

РАСЕЉЕНИМА ИПАК ПАСОШ БЕЗ ВИЗА

Како Курир сазнаје, расељени с Косова моћи ће да добију биометријске пасоше с којима ће имати право на путовање без виза. С друге стране, житељи КиМ који су остали у покрајини мораће да ваде пасош у Координационој управи у Београду, која ће тек бити формирана. Наш извор додаје да ова ствар још није дефинитивна и да ће бити биће још преговора о томе до 1. јануара следеће године.

http://www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-17-07-2009/geto

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 јул 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 55 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
+ + +

ПРОТЕСТ ПРОТИВ ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ 31.5. У 12 НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У БЕОГРАДУ

Захтевамо ХИТНУ ИЗМЕНУ закона и правилника који прописују ПРИСИЛНУ ВАKЦИНАЦИЈУ СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ!До јуче су на удару игле (доказано НЕбезбедних вакцина), била наша деца, данас су и наши родитељи, затим труднице, хроночно болесни... Без сумње, сутра више нико неће бити изузет од законом обавезног злокобног шприцања, УKОЛИKО ОДМАХ НЕ УСТАНЕМО ДА ОДБРАНИМО СВОЈЕ УСТАВНО И ПРИРОДНО ПРАВО НА СЛОБОДАН ИЗБОР И САЧУВАМО ВЛАСТИТИ ПСИХОФИЗИЧKИ ИНТЕГРИТЕТ!

Видимо се 31.маја у Београду - "Нећу да МОРАМ, хоћу да БИРАМ!“

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.