header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Иринеј Добријевић и Максим Васиљевић ”разговарали” са председником Трампом
Иринеј Добријевић и Максим Васиљевић ”разговарали” са председником Трампом Штампај Е-пошта
среда, 15 април 2020

Пре неколико дана на интернет порталу Sabornik.net  појавио се наслов ”Владика Максим и владика Иринеј разговарали са америчким председником Трампом”.

       Многи су са неверицом прочитали ову вест, знајући да председник Америке има толико обавеза и проблема, нарочито у доба ове пандемије Корона вируса, да не би могао да одвоји времена да лично позове пасторе, кардинале, бискупе и епископе. Чудно је било што није објављен садржај тог ”разговора”. Остаје велика загонетка шта су наша два епископа рекли господину Трампу?

Друга ствар која је била веома сумњива у овом помпезном тексту је то што је ”Трамп разговарао ” само са владикама Иринејем и Максимом, а не и са владиком  Лонгином, као најстаријим епископом и председником  Епископског Савета. Због чега је Трамп ”заобишао”  владику Лонгина, остаје непознато?

Међутим после неколико дана од објављивања ове вести председник Трамп ”позвао” је и моју маленкост и баш смо се лепо испричали и то на чистом српском језику. Каже он мени: ”Помаже Бог оче прото, благословите, овде председник Доналд Трамп”. Наравно да се шалим. Радило се о аутоматизованој – претходно снимњеној поруци коју је председник Трамп упутио свим верским лидерима (у које убраја и свештенике) пред наступајуће празнике – јеврејску Пасху и западни Ускрс, у којој се захваљује за све оно што чинимо за наше верске заједнице, затим изражава жаљење што ће посећеност у синагогама и хришћанским храмовима бити слаба за време превентивних мера и нада се да ће се све убрзо вратити у нормалу. Тек тада сам схватио да је то у ствари тај исти ”разговор” који су Иринеј Добријевић и Максим водили са председником Трампом. Касније ми је неколико свештеника потврдило да су добили исти позив.

           Свима нама који смо добили овај позив било је изузетно драго и пријатно да се председник Трамп сетио да упути поруку људима нама који представљамо верујуће грађане Америке, али није нам пријатно да читамо лажи и обмане које поједини интернет таблоиди пристрасно износе у корист двојице владика, а све по њиховом налогу. Међутим, у данашњем свету и времену веома је лако проверити информацију и када се докаже да је лажна или полуистинита, онда они који сервирају такве информације не чине владикама никакву услугу. Питам се са којим циљем је ова информација пласирана од стране Иринеја и Максима? Вероватно да би показали пред нашом јавношћу како су они ”утицајни” и ”цењени”. Међутим и у лажи треба имати меру, а они су ту меру изгледа потпуно изгубили. Колико је Иринеј Добријевић ”утицајан” у Вашингтону имали смо прилике да видимо када је нашега патријарха водио на диван код некаквих писара неких невладиних организација (као напр. Атлански Савет) а које су изразито антисрпске и антируске, а такође представљају пропагандну машинерију Демократске странке и залажу се за ширење моралне трулежи по свету. Зар није Добријевић могао српском патријарху уприличити сусрет са неким вишим званичником Америчке администрације ако је толико ”утицајан”!? Без обзира на то какав углед он тренутно ужива, Српски патријарх је представник српског народа са већим легитимитетом од председника републике или предсеника владе, па је сваки сусрет са било којим званичником нижег ранга од америчког Државног Секретара ништа друго него понижење и за патријарха и за српски народ који представља. Али изгледа да је циљ ових посета и био да се српски народ још једном понизи.

Исти интернет сајт објавио је у фебруару ове године и некакву петицију коју су у знак подршке тројици американских епископа потписали исто тако ”утицајни” Срби из Америке. Пошто у овој земљи живим већ скоро пола века могу рећи да сам поприлично добро упознат са ситуацијом и са сигурношћу знам да неки од потписника имају пословне везе са епархијама, па су наравно потписали из интереса, док су више од пола имена која се налазе на тој петицији потпуно непозната српској заједници у Америци, док су неки чак и омражени због издаје српских националних интереса попут Владе Дивца који је заслужан за улазак лажне државе Косово у Светску Олимпијску Организацију.  Многи су познати само по томе што су богати и што их понекад можете видети са великом порцијом ћевапа на неким од српских фестивала и пикника који се организују при нашим парохијама. Такве никада нећете видети у цркви на Св. Литургији или да примају Св. Причешће. Уосталом, да су толико ”познати” и ”утицајни” само њихово име би било довољно да се зна о коме се ради, а они су испод својих имена ставили не само све титуле којима се ките, него и малте не цео свој резиме.

   Жалосно је што има толико медија који се баве искључиво лажима и полуистинама, зато је председник Трамп у праву када их назива лажним вестима (fake news), али је још жалосније да поједине владике са њима не само тесно сарађују, него су и главни аутори тих лажних информација. Интернет сајтови Sabornik.net као и Serbian Times свакако спадају у категорију Фејк-њуз гласила и зато их као такве треба и третирати.

  

      Прота из Чикага

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.