header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Еп. Григорије у Главном одбору КЕК-а Штампај Е-пошта
понедељак, 20 јул 2009

Нови чланови Главног одбора Конференције Европских Цркава


Image         Последњег дана заседања 13. Генералне Скупштине Конференције Европских Цркава (Konferenz Europäischer Kirchen - KEK) у Лиону, тајним гласањем, изабрани су чланови Главног одбора (Central Committee), најбитнијег тела КЕК-а. Залагањем наше делегације, СПЦ је добила два места у овом одбору, где ће у наредних шест година, директно одлучивати у доношењу одлука ове европске организације. За чланове Главног одбора КЕК-а изабран су Његово Преосвештенство Eпископ захумско-херцеговачки Г. Григорије и Јулија Видовић, докторант теолошких студија у Паризу.

Додатно, делегација Српске Православне Цркве је успела да у званични јавни документ Скупштине КЕК-а, у оквиру параграфа о људским правима, експлицитно укључи и питање кршења људских права верника Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, посебно у области религијских слобода.

Усвојене смернице Генералне Скупштине, које треба да појачају питање дијалога КЕК-а према институцијама ЕУ, људских права и религијских слобода, као и питање односа цркава чланица КЕК-а и држава на чијим територијама цркве постоје и функционишу, отварају врата за активно и успешно делање црквене дипломатије СПЦ. На тај начин овогодишње учешће делегације СПЦ и избор у радним групама и главни одбор КЕК-а, након познатих догађаја у протеклим годинама, поново враћа Српску Православну Цркву у оквире међународног сведочења и делања, равноправно са осталим Помесним Православним Црквама и другим црквама и верским организацијама које делују на тлу Европе.

           http://www.spc.rs/sr/saopstenja_saopstenja_sa_konferencija

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.