header image
НАСЛОВНА СТРАНА
ПАЖЊА! - Директан пренос са Христовог Гроба у Јерусалиму - дочек Благодатног Огња (завршен у 14:00) Штампај Е-пошта
субота, 18 април 2020
  
 
ДОК ЧЕКАМО СИЛАЗАК БЛАГОДАТНОГ ОГЊА 

Хришћанско чудо Благодатног огња у православним црквама је познато као највеће од свих хришћанских чуда. Оно се догађа сваке године, у исто време, на исти начин, на истом месту. Није познато да се ма које друго чудо појављује тако редовно и током тако дугог временског периода; о њему се може читати још у изворима који потичу из 8. века. Чудо се одиграва у цркви Светог Гроба, која за милионе верника представља најсветије место на земљи. Црква Светог Гроба је, сама по себи, тајанствено место. Богослови, историчари и археолози сматрају да црква обухвата и Голготу, брдашце на којем је разапет Господ Исус Христос, исто као и „нови гроб, недалеко од Голготе, који је примио Његово мртво тело, као што читамо у Јеванђељима. Најзад, хришћани верују да је Господ управо на том месту васкрсао из мртвих.

Благодатни огањ први је описао руски монах Данило, почетком 12. века, у време свог поклоничког путовања по Светој Земљи. „Када је завршен девети час (15 часова – нап. „Борба за веру“) и почело појање песме „Господу појем“, изненада је дошао мали облак са истока и зауставио се над непокривеним врхом цркве. Над Светим Гробом је почела слаба киша, и добро поквасила нас који смо стајали на Гробу. И тада је изненада засијала Света Светлост у Светом Гробу: избијало је блистање страшно и светло из Светог Гроба Господњег“, - писао је он.

По предању, догађај несиласка Благодатног Огња биће сигуран знак скорог краја света, Другог Доласка Христовог и Страшног Суда...

Више о Благодатном Огњу прочитати овде : 

Последњи пут ажурирано ( субота, 18 април 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.