header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Бугарска Црква: Због одлуке да не затварамо храмове преживели смо прави рат Штампај Е-пошта
уторак, 21 април 2020
         Бугарска православна црква преживела је нешто попут правог рата због критика одлуке да не затвара врата храмова упркос пандемији вируса корона, изјавио митрополит Антониј

Бугарска православна црква преживела је нешто попут правог рата због критика одлуке да не затвара врата храмова упркос пандемији вируса корона, изјавио је владика бугарске Источно-православне епархије у западној и централној Европи, митрополит Антониј.

„То је био отворен рат. Бугарску православну цркву су оптужили за незамисливи грех… Захваљујући тим оптужбама и критикама, имали смо праву Страсну недељу. Страдали смо заједно с Христом. И као што је Христ победио смрт васкрсењем, тако је и Бугарска православна црква успела да одоли тим притисцима, показала је истинску веру“, рекао је митрополит за бугарску телевизију.

Митрополит је захвалио премијеру Бојку Борисову за одлуку да се за вернике не затварaју врата храмова.

Тако је Бугарска, додао је, била једина која је тако поступила у православном свету, преноси Спутњик.

Навео је и да су током целе Страсне недеље верници у Бугарској показивали одговорно понашање када је реч о примени епидемиолошких мера.

Претходно су Борисов и Свети Синод постигли договор да из предострожности службе на Ускрс буду ван храмова, а премијер и шеф Оперативног штаба Венцислав Мутафчиски позвали су Бугаре да ипак остану у својим домовима.

Одлука да храмови и цркве не буду затворени током пандемије више пута је изазвала критику у друштву, посебно на друштвеним мрежама.

„Овако нешто постоји само овде – затворити народ, забранити му да излази на свеж ваздух… а онда на Ускрс пустити десетине људи у цркве да би се причестили једном истом кашичицом“, један је од коментара са друштвених мрежа.

„Зар су пијаце опасније од цркава, то је безумље“, коментарисали су други.

На то је одговорио митрополит Ловчански Гаврило речима да би затварање цркава било страшније од корона вируса и додао да се храмови редовно проветравају, чисте.

Бугарска ТВ „Нова“ известила је да је на поноћној ускршњој литургији у храму Александра Невског у центру Софије било знатно мање људи него иначе и да су верници поштовали неопходну дистанцу.

Извор: "ИН4С"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 21 април 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.