header image
НАСЛОВНА СТРАНА
То је статистика, "Струко": У Војводини најмање заражених, а највише верника на Литургији! Штампај Е-пошта
четвртак, 23 април 2020

 У Војводини је регистровано укупно 478 заражених коронавирусом, од тога највећи број у Новом Саду 97. Број оболелих у Војводини који су позитивни на коронавирус у односу на укупну популацију покрајине износи 0,025%.


Број заражених коронавирусом у Београду у односу на Војводину износи 3,5 пута више, на приближно исти број становника. Тачније Београд има за 250 000 становника мање од Војводине.

Број оболелих медицинских радника у Клиничком Центру Војводине, који је највише на удару током ове епидемије, износи равно 0.

 

По мишљењу Покрајинског секретара за здравство Зорана Гојковића, узрок овако позитивног тренда у Војводини је “култура Војвођана”, мањи проценат гастарбајтера, и болнице павиљонског типа.

Могуће је да је Гојковић у праву, ипак остаје питање како је поред толиког броја верника/причасника у православним храмовима, тако мали број позитивних пацијената на коронавирус.

Истовремено у Београду број заражених је 3,5 пута већи у односу на Војводину иако је популација у Београду мања за 250 000 становника. При том значајан број свештеника у Београду је одустао од служења васкршње литургије али и претходних литургија током часног поста, баш из бојазни да се народ не зарази коронавирусом.

 Треба имати у виду да су управо епископ Никанор банатски и епископ Иринеј бачки позвали вернике да дођу и да се причесте упркос упозорењима државе и медија да то може бити веома опасно у време епидемије. Богослужења у Војводини у све три епархије(сремска, бачка, банатска) нису прекидана током протеклих месеци, док су рецимо у појединим епархијама СПЦ епископи наложили свештеницима да не служе на поједине велике празнике и да служе без народа.

Појединих домаћи медији шире пропаганду како је главни узрок заразе у Србији је СПЦ, односно верници који узимају причешће “истом кашичицом”. Ако узмемо у обзир да је протеклих месец и по дана био велики васкршњи пост, када верници масовније долазе у храмове и чешће се причешћују, онда би Војводина требала бити епицентар заразе, а број мртвих и заражених многоструко већи него у другим деловима Србије. Ипак, то не само да није случај, него статистика показује сасвим обратне резултате.

Ако је “струка” у праву остаје сасвим нејасно и необјашњиво како је број заражених најмањи у верски најинтензивнијој средини, тј Војводини.

 

Извор: "Видовдан"

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 23 април 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.