header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Литије на разгледници у јавној продаји
Литије на разгледници у јавној продаји Штампај Е-пошта
недеља, 26 април 2020

 Херцегновска Књижара Со штампала је разгледницу са мотивом црногорских литија. То је прва разгледница у јавној продаји која доприносећи развоју поштанске културе потказује важан тренутак у историји српског народа, како обалног тако и континенталног.

          Разгледница у издању Књижаре Со биљежи тек један из мноштва тренутака када је вас православни свијет устао против тзв. Закона о слободи вјероисповијести, а заправо против Закона о запљени имовине Српске православне цркве у Црној Гори.

На колор-разгледници види се историјски детаљ – новозавјетно море народа испод Сат куле, хералдичког симбола града Херцег Новог.

Фотографски нерв куће Фото Жаре, како пише у импресуму, документовао је моменат у коме литијски крст освештава пролаз иним литијским барјацима, свештенству, хору, и вјерном народу потом – на путу од цркве Св. Спаса на Топлој до цркве Св. Арх. Михаила на Белависти.

Прва разгледница с мотивом литија је димензија 18 х 12 cm, и на колор страни носи информацију:

Херцег Нови, Литијска времена.

На полеђини, на српском и енглеском пише:

„Најбројнија окупљања вјерног народа у историји Црне Горе. Љето Господње 2020. / The most massive peaceful gathering in the history of Montenegro – Serbian Orthodox processions, A.D. 2020.“

На питање да ли мисли да се објављивањем и пуштањем у промет разгледнице са мотивом црногорских литија издавач излаже опасности критичког тумачења, ПР херцегновске Књижаре Со, Никола Маловић каже:

- Херцегновска Књижара Со дуже од деценије баштини поштанску културу, не само од тренутка када смо објавили пет разгледница старог Херцег Новог са управо оним мотивима које је први градски али и регионални књижар и издавач Јово Секуловић (1879–1950) штампао прије 100 и више године. Наша је дебото дужност да наставимо да у форми разгледница документујемо историју нашег града, Залива и државе.

 

Глиго Бјелица

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 26 април 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.