header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Александра Кнез-Милојковић: Да ли нам треба 5G? (први део)
Александра Кнез-Милојковић: Да ли нам треба 5G? (први део) Штампај Е-пошта
субота, 02 мај 2020

 5G је примена густо распоређених малих ћелија, који су трансмитери приближног микроталасног зрачења, повезаних у уређаје у које могу стати и по десетак антена постављених на улична ЛЕД осветљења, јарболе, школе, болнице, пословне и стамбене зграде.

       Још почетком 2020. године шира јавност у Србији је слабо или нимало била заинтересована за питања развоја и постављања 5G мреже у Србији. Једино су до тада  покрет ”За заједничко добро”,  два струковна удружења и пар независних интернет портала разматрали ово питање у јавности и постављали питања надлежнима о штетности и опасности по здравље, безбедност, по приватност и слободу. 

Грађани Србије су до сада имали прилике, преко јавних сервиса, искључиво да гледају афирмативне прилоге који величају могућности које нуди ова напредна 5G генерација бежичне технологије, која је платформа за тзв. Интернет ствари – IoT које чине „паметни градови“, „паметни саобраћај, летећи аутомобили“, „паметне куће“, е- образовање, е-здравство, бољу е-управу. У свим тим прилозима, стручњаци који су повезани или са телекомуникационим и ИТ корпорацијама или државним институцијама, ресорни Министар задужен за телекомуникације, Расим Љајић, његови помоћници па и Премијер нас уверавају да је 5G безопасна мрежа, да ствара нова радна места, да омогућава заштиту и унапређење животне средине и рационално коришћење природних ресурса, да је она енергетски ефикасна и да је њено увођење један од приоритета ове владе. Као један од примера је и изјава проф.др Ирини Рељин, помоћника министра Љајића, која је изјавила за РТС у прилогу од 01. августа 2019.год. на питање новинара : „Да ли 5G разара ДНК? њен одговор је био:  „Не, зато што снаге уређаја нису тако велике и фен за косу зрачи више од базне станице за 5G мрежу!“ 

Да ли је све то баш тако, шта се све још крије иза 5G и да ли је он безопасан као фен?

Ако узмемо да је:

5G је микроталасно, електромагнетно зрачење веома високих фреквенција и спада у групу нејонизујућег зрачења које дубоко продире кроз кожу у наше органе, ћелије. Такође, 5G јe квaлитaтивнo и квaнтитaтивнo рaзличит oд 4G, јер емитује до стотину пута више радијације које нам убразано оштећују очи и кожу, утиче на брзину откуцаја срца, имуно систем и ДНК. То је кроз хиљаде научних истраживања доказано, а и добијени су судски спорови као нпр. у граду Gateshead-у Енглеској против локалне владе јер су тврдили да је безопасно, а деца су у великим размерама постали жртве леукемије, канцера мозга и других тешких болести. 

5G није само телекомуникациона приступна мрежа  нове генерације  већ скуп различитих пројеката између којих и оних које се односе на развој  вештачке интелигенције (AI), сајбер сигурност, вештачку реалност (VR) .

5G је примена густо распоређених малих ћелија, који су трансмитери микроталасног  зрачења, повезаних у уређаје у које могу стати и по десетак антена постављених на улична ЛЕД осветљења, јарболе,школе, болнице, пословне и стамбене зграде. Како су милиметарски таласи веома осетљиви на препреке, па и на капи кише постављају се врло густо и ваља уклонити могуће препреке (као што то могу бити  крошње дрвећа или цела стабла). 

5G микроталасна мрежа омогућује да ”Интернет ствари” IoT убрзо постане реалност када се обезбеди његово повезивање било где, било кад, било чега (било ког уређаја), било кога, било којим путем и са било којим сервисом. Све то стоји у Стратегији развоја мрежа нове генерације до 2023. године коју је Влада Републике Србије усвојила 2018. године и где се каже још: “Ствaрни oбjeкти, ствари или физичка бића (то могу бити домаће животиње чије се кретање контролише и сл.) пoвeзуjу се на сензоре и међусобно. Сензори (на пример кретања, локације,вибрација,климатских параметара, температуре унутар објеката итд.) шаљу информацију ка централном чвору у коме се могу анализирати, или на основу аутоматског препознавања, иницирати неку акцију, аларм и слично.“

5G спада у надлежност  Министарства здравља када се односи утврђивање и праћење утицаја нејонизујућих зрачења на здравствено стање становништва а у надлежности Министарства заштите животне средине је спровођење  Закона о заштити животне средине и Закона о  нејонизујућем зрачењу. У процесу приступних преговора са ЕУ, Заштита од нејонизујућег  зрачења је у оквиру преговарачког Поглавља 28. Заштита потрошача и заштита здравља.

5G ЈЕ И СИСТЕМ НАОРУЖАЊА који је већ 15 година у широкој употреби у војсци Америке и коришћена је у многим војним операцијама и за разбијање демонстрација. У Кини се  користи за надзор становништва у току корона пандемије. У Давосу на Светском економском форуму 2020. скренута је пажња на опасности вештачке интелигенције (АI) и њеног коришћења у војној индустрији и ратним дејствима.

Којесуосетљиве тачке  5Gи ИоТ

Здравље – Снажна и растућа независна научна истраживања показују велику штетност за здравље људи од 5G микроталасног зрачења од кога се не можемо сакрити и које ће свуда бити  присутно и на земљи и са неба. Не постоји и није нигде издата гаранција безбедности по здравље за 5Gмикроталасну мрежу. 

Мождане функције човека– 5G ствара нежељене ефекте на наш мозак као што су несаница, несвестица, депресија, главобоља, смањена концентрација и когнитивна дисфункција, анксиозност, узрујаност, губитак меморије. Гура читаво човечанство да све више насељава виртуелни свет, где се отуђује од људи, губи слободну мисао, здраво расуђивање и емпатију.

Приватност– Ако се постави 5G систем нигде нећемо имати своју приватност и могуће је бити свуда лоциран, праћен и без нашег пристанка. Такође, постоји стални ризик од напада на нашу приватност од прикупљања наших дигиталних података, стања на рачунима, приватних преписки, пословних тајни,пословања и тако постајемо потенцијално много изложенији разним злоупотребама.

Сајбер сигурност– стручњаци за 5G упозоравају и на брзо растуће и разорне ризике по националну сајбер сигурност који утичу директно  и на националну безбедност.

Животна средина– научно је доказано  и видљиво свима који живе у градовима где је већ постављен 5G систем колики је негативан утицај на живи свет, животиње, посебно пчеле, лептире и друге опрашиваче који су неоходни за одржавање еко-система. Птице падају, хиљаде пчелињих заједница изумире, пржи се кора и лишће дрвећа.

Енергетска безбедност  – велика је заблуда и превара у наступу гласноговорника који промовишу 5G да доприноси смањењу потрошње енергије. Чињеница је да се ствара огромна потрошња енергије за производњу и напајање бежичних ИоТ-а. Потрошња енергије један је од главних фактора који данас негативно доприноси климатским променама и енергетском сиромаштву.

Економска сигурност – велики број радних места биће укинут роботизацијом и дигитализацијом, а многе грађане чека смањење зарада због смањења обима посла. Једини који ту заиста профитирају су телекомуникационе и ИТ компаније и они који заступају њихове интересе.

Е-отпад и контаминација ЕМЗ – да би се све Интернет ствари повезале у земљину  орбиту се непрестано постављају хиљаде нових телекомуникационих сателита и сонди који стварају астрономски е-отпад и од кога се ускоро неће видети звездано небо. До краја ове године очекује се постављање још 50.000 телекомуникационих сателита и сонди. Од толико хиљада сонди и сателита може се брзо очекивати прoмeнa Зeмљинoг eлeктрoмaгнeтскoг oкружeњa, промене на јоносфери, промене Шуманове резонанце која мoжe бити јoш вeћa прeтњa живoту oд зрaчeњa aнтeнa нa зeмљи, јер упрaвљaју биoлoшким ритмoвимa људи и живог света. 

Етика– Етичка питања која проистичу из ИоТ-а је разматрање нових закона о људским правима у правцу како би се људи требали односити према роботима (АI). Замагљује се јасна разлика између технологије и људи, наметаће се усвајање људских права за роботе, а људи ће постепено губити своја загарантована људска права на здравље и здраву животну средину. Оно што још прати ово питање је укидање демократских вредности да се грађани питају, већ се потајно, политичким одлукама, уводи у многим земљама у којима се врши једнострана кампања, кроз сакривање чињеница и кршење националних закона и међународних прописа о људским правима и правима потрошача.

 

 Извор: https://www.ifamnews.com/

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 29 септембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.