header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Дмитриј Медведев: Учвршћивати међурелигијски дијалог Штампај Е-пошта
среда, 22 јул 2009

ДМИТРИЈ МЕДВЕДЕВ: ФОРМИРАТИ ГРУПУ ВИСОКОГ НИВОА ЗА МЕЂУРЕЛИГИЈСКИ ДИЈАЛОГ

Image        Председник РФ је назвао веома актуелним формирање Групе високог нивоа за међурелигиозни дијалог при генералном директору УНЕСКО

          Та је Група била створена на иницијативу самог Дмитрија Медведева.

Перспективе развоја међурелигиозног дијалога су били разматрани у уторак у Москви приликом сусрета Медведева с шефом организације УН за питања образовања, науке и културе Коитиром Мацууром и учесницима Групе високог нивоа. Њена прва седница ће бити одржана сутра под руководством Патријарха Московског и све Русије Кирила. Руски председник је изразио наду да ће консултациони савет религиозних лидера постати уходани и тражени механизам који ће допринети учвршћењу међурелигиозног дијалога. Дмитриј Медведев је предложио да се ради тога искористи руско искуство. 

 Русија има јединствено искуство међурелигиозног дијалога које је акумулирано током векова. Иначе сматрамо то искуство веома повољним, јер је оно oмогућило стварање велике земље која се развија и живи према својим законима, у којој се уважавају права основних религиозних конфесија, — истакао је шеф руске државе.

Дмитриј Медведев сматра правилним да би данашни искуство и тешкоће били разматрани на глобалном нивоу.

Према мишлењу члана Друштвене коморе РФ Валерија Тишкова, међурелигиозни дијалог мора да се развија на свим нивојима. 

 Важно је да не би тај дијалог био ограничен само нивоом јерарха. Треба промислити како треба успоставити односе обичних људи који се држе различитих вера, јер су најтежи конфликти нису они који се базирају на борби за сласт, ни на бази ресурса, већ на бази вере, — сматра Валериј Тишков.

Проблеми међурелигиозног дијалога ће бити разматрани на сутрашњој првој седници Групе високог нивоа и на различитим сусретима генералног директора УНЕСКО-а у Москви.

http://www.ruvr.ru/main.php?lng=scr&q=13934&cid=251&p=21.07.2009

Последњи пут ажурирано ( среда, 22 јул 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.