header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уставни суд Немачке укинуо одлуку савезне владе о забрани молитви у богомољама Штампај Е-пошта
недеља, 03 мај 2020

 Христос Воскресе,

Поштовани, шаљем вам превод, моје “расуђивање” и коментар на информативни текст који је написан поводом одлуке Уставног Суда Немачке. 

Превод:

         Немачки Уставни суд укинуо је одлуку савезне владе којом се забрањују богослужења као превентивна мера против ширења корона вируса, назвавши то неуставним јер је сматра кршењем верских слобода.

Након жалбе Муслиманске Уније на почетку Рамазана, Уставни суд је пресудио да треба дозволити изузећа од општег правила, под условом да се предузму мере социјалног дистанцирања и хигијене, како би се спречило ширење вируса.

Муслиманска Лига Доње Саксоније, где су уведене најстрожије мере у целој Немачкој, саопштила је да ће редовно обављати молитве у петак, али само 24 од 300 верника ће присуствовати церемонији. Најавили су да ће сви присутни, поред државања на дистанци, такође носити и маске.

 

Забрана верског богослужења забрањена је у готово свим немачким државама, а одлука Уставног суда односи се на све државе, поништавајући одлуке локалних влада. Ово је невиђена одлука и тиче се муслиманских џамија, хришћанских цркава и јеврејских синагога.

 

О питању верских богослужења разговараће се сљедећег уторка на састанку канцеларке Ангеле Меркел с премијерима савезних држава, са циљем подузимања даљих корака на укидању ограничења која је наложила пандемија.

 

Коментар:

Исповедање вере је у свим демократским државним уређењима света загарантовано уставом и обичајним правом. Муслимани Немачке, не обазирући се на званичну парадигму када је њихова вера у питању, тужили су власт и гле чуда остварили своје право, тиме чинећи дебелу услугу не инернтним и маловерним хришћанима.  Да ли онда треба да се чудимо што је Ислам најбрже растућа религија у свету? Докле они храбро исповедају своју веру, дотле ће Бог од Православних да тражи душе које нису и неће спознати Истину због нашег маловерја. Пали смо на првом озбиљнијем тесту који је пред нас ставио Господ. Постали смо религија угодности, конфора  и амартирије (не исповедања) - својеврсна религија “социјалног јеванђеља”. Наравно да се ово односи на Институционално Православље, на нивоу свог спектра аутокефалних Православних Цркава, осим Грузијске, Бугарске и Белоруске. Докле су оне часно вијориле барјак Православља дотле су се све остале “већма покоравале људима, него ли Богу!”

 

превод и коментар: Никола М Збиљић

 

Линк оригиналног текста:

https://enromiosini.gr/arthrografia/%C

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 05 мај 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.