header image
НАСЛОВНА СТРАНА
У Пријепољу је пет до дванаест Штампај Е-пошта
недеља, 03 мај 2020

 Да је на часовнику Атанасија Ракије одкуцано пет до дванаест, јасно нам говори слика и прилика стању у Епархији милешевској. Атанасије Ракита нема довољно новчаних средства у епархијској каси и на тај начин, није у могућности да својим упосленим исплати плату за април месец.

         Да би ублажио и прекрио своју неспособност у вођењу једне епархије, у овом случају епархије милешевске, владика Ракита је упосленим мартовску плату исплатио у две рате. Видевши да је неспособан да води једну духовну заједницу, он сву кривицу проналази у вирусу корона.Тако је "мудри" владика дошао на идеју, да својим упосленим понуди дрва за огрев уместо једног дела плате и на тај начин покушао да "реши" један од хиљаду проблема који је задесио ову Светосавску епархију.

И не треба никога да чуди због чега је епархијска каса празна. Приходи "слабо" долазе у касу, а велику количину новца Ракита носи за Београд својој жени Александри Јуришић и њеном брату, а свом шураку Зорану. За њих кризе нема. Њима ништа не сме да фали.

Јавност треба да зна, да Ракита и његова администрација само једну трећину црквеног новца уводе у дневник благајне. Новац од сече манастирске шуме се приказује у малим бројкама. Шума се сече у великим количинама, а само мали део тог новца заврши у епархијској каси. Половина иде Ракити (читај Александри Јуришић). А од друге половине, половина у епархијску касу, док друга његовим поповима који су већ покуповали станове у Београду.

Ваљда је и њему јасно да мора да иде из Пријепоља, јер га је народ, свештенство и монаштво давно прочитало ко је он и чиме се бави, па је због тога пожурио да "покупи кајмак". Народ га избегава у широком луку.

О Атанасију Ракити, његовој породици и његовом пастирском (не)раду могло би се књига и књига написати. Можда једног дана и та књига угледа светлост дана?

Па време је пред нама...

Последњи пут ажурирано ( недеља, 03 мај 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.