header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Посебна упутства: Причешће неће бити као раније Штампај Е-пошта
четвртак, 07 мај 2020

 Највећа новина везана је за причешће које је у време епидемије изазвало највише пажње у јавности. Према упутству владике Григорија, пришешћа верника у Немачкој треба да се обављају на следећи начин:

„Свештеник да агнец исече на онолико комадића колико отприлике очекује причасника и сваки од комадића кашичицом натопи са 1-2 капи вина/крви Господње. Тако припремљене комаде агнеца спаковати у путир. Кашичицом онда појединачне комаде давати причасницима на длан. Причасницима прво на длан треба дати марамицу/убрус (марамица припремити у довољној количини). Причасник треба да пред свештеником са убруса поједе причешће, а убрус потом врати како би касније сви убруси били заједно спаљени.“

Када је реч о узимању гутљаја вина током причести, препорука је да сви пију из различитих, мањих путира тако што ће свештеници припремити онолико малих путира колико је присутних свештеника.

Препорука је и да се нафора сече на крупније комаде и увија у марамице и остави у неку посуду из које ће народ касније сам узимати.

„После причешћа редари да људе спроведу до нафоре, потом да запале свећу ако желе и потом их испрате на капију. Водити рачуна да се том приликом не ствара гужва. Пропис нецеливања икона већ само наклона пред њима остаје и даље на снази. Ако се служи литургија напољу, уопште не износити целивајуће иконе“, стоји на крају упутства.

Црквени редари

Сваки свештеник треба да оформи тим који ће да броји од два до четири помоћника који ће помагати у спровођењу мера на улазу у цркву.

„Ови људи, без обзира на конкретне прописе покрајина, морају носити маске и рукавице јер су у непосредном и директнијем контакту са људима. У другим случајевима ношење маски није експлицитно обавезно, уколико то државни прописи не наглашавају“, стоји у упутству у коме се наводи да и верници који то желе, такође могу да носе маске унутар цркви.

„Динамична“ служења

„Читаво служење такође да буде што динамичније, нарочито у областима где постоји временско ограничење на сат времена (Бајерн). Избацује се део за оглашене, скраћује се последња јектенија пред причешће, проповед да буде што сажетија, 5-6 минута“, стоји у овом упутству у коме се наводи да уместо великих хорова, појање треба да обаве две-три особе које ће бити на прописаном растојању.

 

Извор: "Вести онлајн"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 07 мај 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.