header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Светски медији о злоупотреби корона вируса за увођење диктатуре у Србији
Светски медији о злоупотреби корона вируса за увођење диктатуре у Србији Штампај Е-пошта
уторак, 12 мај 2020

 „Фигаро“

Вучић користи корона вирус да би ојачао свој утицај

Председник Србије Александар Вучић никада није престао да буде у кампањи, а управљање кризом корона вируса користи да се представи као „спаситељ“ нације, пренео је француски лист Фигаро.

У Србији су биле уведене најрадикалније мере – ванредно стање и полицијски час, и то без консултације са парламентом, а Вучич је „наставио своју кампању управљањем кризом представљајући се као спаситељ нације. Та пропаганда се користила на конференцијима за новинаре које су биле готово свакодневне“, оценио је Фигаро.

Француски лист је подсетио на Вучићеву изјаву дату 7. априла да ће, ако треба, сам ући у авион и ићи по респираторе.

„Лична испорука респиратора, телефонски позиви пацијентима, изражавање захвалности са сузама у очима кинеском ‘брату’ или ‘пријатељима’ из Уједињених Арапских Емирата … То представља саставни део комуникационог система који је уведен од када је он (Вучић) на власти – он је неприкосновени вођа, отац нације. Њега консултују за све и он одлучује о свему“, оценио је академик Душан Теодоровић, преноси лист.

Фигаро додаје да се Вучићев тон мењао од забринутости ка претњи. „Неће бити довољно места на гробљима ако се мере не буду поштовале“, рекао је председник Србије, којег цитира француски лист и додаје да су они који су се усудили да кажу да је у питању „злоупотреба власти и брутална политичка кампања“ смењени као помоћник градоначелника Новог Пазара или нису могли да добију дозволу да отворе ковид болницу, што је случај у Шапцу.

Француски лист пренео је пример новинара који су постављали „сувише незгодна питања“ на конференцијама за новинаре, због чега су те конференције биле без новинара. Фигаро је подсетио између осталог на случај претњи новинарки недељника Време Јовани Глигоријевић, као и на привођење новинарке Ане Лалић из Нове.рс, и Татјане Лазаревић из КоССева, јединог независног медија на северу Косова.

У тој угушеној демократији, међународна организација Фридом хаус (Фреедом Хоусе) у последњем извештају наводи да је у Србији „констатни пад“ владавине закона.

Француски лист је пренео и буку коју грађани праве увече како би дигли глас против диктатуре, али и одговор на ту буку паљењем бакљи и вређањем опозиције у организацији младих блиским фудбалским навијачима који су под котролом власти.

Фигаро додаје да се настављају кошкања између опозиције и припадника снага безбедности испред Скупштине Србије која је наставила рад 5. маја, а то може наговестити и неко евентуално насиље, поготово што ће изборна кампања бити све интензивнија.

„Осећајући растуће огорчење, председник Вучић је заказао парламентарне и локалне изборе за 21. јун после одлагања због епидемије корона вируса, и у журби је последњих дана почео са ублажавањем мера карантина“, навео је француски лист.

 

Извор: "Србин.инфо"

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.