header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Црква чека своју имовину Штампај Е-пошта
субота, 25 јул 2009

Црква чека своју имовину

          КАДА би држава вратила национализовану имовину београдској Патријаршији, Српска православна црква постала би богатија за вредност 60 стамбено-пословних зграда са више од 200 станова на најбољим локацијама у престоници. Уз то, Патријаршија потражује и више од 15.000 хектара шумског земљишта у околини Београда.

Имовина Патријаршије, мерена милионима евра, само је мањи део непокретности - зграда, пољопривредног земљишта и шума, које су цркви одузете после Другог светског рата.

Према подацима Дирекције за реституцију, цркве и верске заједнице потражују око 83.000 хектара земљишта, око 1.300 стамбених објеката, 712 пословних објеката, 249 гробаља и 145 матичних књига. Највећи део имовине са овог списка припадао је СПЦ, а трећина ових вредности налази се у Војводини. Појединачно, држава највише дугује Епархији сремској, којој су одузети велики комплекси на Фрушкој гори и околини.

Иако је још 2006. године донет Закон о враћању имовине и црквама и верским заједницама, у руке старог власника доспео је само мали део имовине. Овај пропис је предвидео враћање исте имовине која је била предмет национализације, мада познаје и реституцију у другој имовини или у новцу.

- Враћање одузете имовине омогућио би значајан приход који би био добродошао за мисију коју црква има у друштву - објашњавају у Патријаршији. - Очекујемо свуда где је то могуће да нам врате тачно ону имовину која нам је и одузета. Исплата њене матријалне вредности по својој природи је једнократна, док непокретности доносе дугорочне приходе.

У Патријаршији наводе да враћање црквене имовине не би значајније угрозило државу. Како објашњавају, укупно пољопривредно земљиште које црква потражује чини свега око један одсто обрадивог земљишта у Србији.

Процес повратка одузетих добара верским заједницама тече врло споро, али су први кораци већ направљени. До сада су враћани углавном шумски поседи, па је тако браничевска епархија поново постала титулар својине над око 6.000 хектара шума. Шабачкој епархији недавно је враћено око 2.000 хектара земљишта под квалитетним дрветом. На простору београдске Патријаршије враћено је свега око 160 хектара манастиру Раковица. Проблем, међутим, чини раскрчивање и изградња објеката на добром делу овог земљишта.

У Патријаршији наводе и да је неопходно да се питање враћања имовине што пре реши, јер су у пракси ова добра често предмет различитих злоупотреба. То је случај са делом станова који су отуђени и земљиштем на којима је дозвољена изградња.

 

ЗАДУЖБИНЕ

ПАТРИЈАРШИЈА СПЦ има право да потражује и неколико задужбина у Београду. Процедура је ту нешто спорија, јер Дирекција за реституцију захтева конкретне доказе о власништву и завештању. Повратак ове имовине додатно компликује и то што су многи завештани станови током прошлих година - откупљени. Ова имовина је тек 1994. године, доношењем Закона о становању, изузета из откупа, мада је злоупотреба било и касније.

http://www.novosti.rs

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.