header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Литија улицама Тбилисија на Дан породичне чистоте Штампај Е-пошта
четвртак, 21 мај 2020
         Сваке године 17. маја Грузијска Православна Црква прославља Дан породичне чистоте традиционално великом литијом улицама Тбилисија.

Међутим, ове године због пандемије вируса короне литија ће учествовати само свештеници у колони аутомобила, без верника.

Држећи иконе и грузијске заставе, свештеници су кренули од Саборне цркве Свете Тројице у центру Тбилисија после недељне Божанске Литургије, где је Његова Светост патријарх-катиликос Илија II позвао све вернике да се моле за „опснажење  својих породица“.

Свештеници су у ходу благосиљали улице и шкропили вернике светом водицом.

Дан породичне чистоте установио је лично Патријарх 2014. године и он се подудара са Међународним даном борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије, који је установљњен 2005. године. У својој беседи на Дан породичне чистоте прошле године патријарх Илија је објаснио да прослава није чин напада на било кога, већ настаје из истинске забринутости за Грузију.

Црква се такође дистанцира од било каквих насилних чинова над припадницима било којих мањинских група.

„Прослава [доласка Ацкурске иконе Пресвете Богородице у Тбилиси] трајала је недељу дана. Грузија је наслеђе Пресвете Богородице и недељу дана смо се молили Богородици да се смилује Грузији. Данас славимо Дан чистоте породице. Молимо се да наше породице буду чврсте, хришћанске и верне. Тамо где је вера истинита, тамо је и радост, ту је и љубав “, рекао је Његова Светост.

Патријарх је говорио и о једној од светих тога дана, о светој Моники, мајци Блаженог Августина, која је својим ватреним молитвама и праведним примером преобратила мужа и сина у праву веру.

Више од 500 парова који су већ основали породице, али нису имали црквено венчање, учествовали су у саборним венчањима широм Грузије на Дан породичне чистоте прошле године.

 

Извор: Оrthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 21 мај 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 50 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.