header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Примаријус др Милан Рогановић: Падају маске Штампај Е-пошта
петак, 22 мај 2020

 У озбиљно доба, потребна су озбиљна и одговорна решења, а не импровизације.

ДА ЛИ ЈЕ БАШ ТАКО?

Због корона вируса и панике сличне оној из времена САРС-а, птичјег или свињског грипа, огроман број људи у свету и код нас похрлио је у апотеке и специјализоване радње и покуповао заштитне маске. Слушајући препоруке надлежних стекао се утисак да су маске спасоносне, да их стално треба носити. А да ли је то баш тако? Шта кажу релевантни подаци?    

  Ако се зна да су вируси најсићушнији микроорганизми, величине од неколико десетина до неколико стотина милимикрона, видљиви једино помоћу електронских микроскопа који повећавају више од 100.000 пута, поставља се питање: да ли заштитне маске штите од вируса

НИСУ СВЕ МАСКЕ ИСТЕ        

Постоји више типова заштитних маски, а код нас се, најчешће, могу набавити тзв. хируршке маске или маске шивене од платна. Међутим, много делотворније, али и вишеструко скупље ( од неколико десетина до неколико стотина евра!) су- FFP (Filtering facepiece)- партикуларне маске (зване и респиратори).                   

И међу FFP маскама постоји разлика у квалитету заштите. Квалитет заштите се мери по количини задржане прашине, димова или аеросола на радном месту. И док код типа FFP1, на пример, удисање може довести до иритирања дисајних органа и може се развити непријатан мирис, FFP2 маска нуди бољу заштиту од непријатних мириса. Она је и битно постојанија од FFP1 и омогућује бољу заштиту и при десетоструко већој количини штетних материја у ваздуху на радном месту.                                                                    

Ако је прекорачење веће од тога, класа FFP3 нуди тако добру заштиту да се препоручује за рад у хемијској индустрији. Специјалне FFP3 маске са филтерима (респиратори) из ове категорије користе се и у научним лабораторијама у којима постоји опасност од вируса.

ШТА КАЖЕ ПРАВА СТРУКА?

 ,,Обичне маске могу да спрече продор честица величине до 0,6 микрометара и тиме представљају сигурну заштиту од бактерија, али не и вируса.“ Зато председник Немачког друштва за инфектологију,Bernd Zalcberger,са Универзитетске клинике у Регензбургу, каже да ношење таквих маски у овом тренутку сматра „потпуно бесмисленим“. Он подсећа да те маске нису намењене заштити од болести, као и да ношење маски има више смисла за особе које су оболеле и могу да пренесу вирусе на друге.

Маске које не припадају наведеним заштитим категоријама, тзв. хируршке маске служе пре свега да особа која их носи не би ширила око себе бациле ако кашље или кија, те да не пружају никакву заштиту од вируса. То је зато што не покривају очи, лабаве су и не могу се носити у дужем периоду – постану влажне, па их треба често мењати ( препорука – на свака два до три сата). Колико нам је, само на дневном нивоу, потребно таквих маски ако знамо да се таква маска у Србији продаје за сто динара – а донедавно је била тридесетак?     

ПРЕ И ПОСЛЕ ЈЕЛА ТРЕБА РУКЕ ПРАТИ

Стручњаци у Немачкој тренутно упозоравају да је много ефикасније од ношења маске вођење рачуна о хигијени руку, те да се 80 одсто свих инфективних болести преноси преко руку. Израчунато је да људи у просеку једном у четири минута додирују лице рукама које пре тога нису опране.          

Светска здравствена организација саветује употребу маски само у специјалним случајевима. ,,Уколико кашљете, имате проблема са дисањем, грозницу или кијате, ставите маску на лице и позовите одговорну медицинску установу. Уколико ове симптоме немате, немојте носити маску панично и тиме је ускратити некоме коме је заиста потребна. Не постоји ни један доказ да маска штити људе који нису заражени корона вирусом. Уколико водите рачуна о оболелој особи носите маску увек када сте у соби са њом.“

КОЈЕ МАСКЕ НЕ ПОМАЖУ?

Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) упозорио је да обичне маске или оне шивене од платна немају улогу заштите од вируса, чак могу и да повећају опасност од инфекције због влаге, ширења течности и задржавања вируса, указујући и на висок степен продирања честица кроз платно, који, како се процењује, износи од 40 до 90 одсто.      

У документу ECDC препоручујесеи да се хируршке маске које су намењене за једнократну употребу не употребљавају више пута. Таква пракса можда је и допуштена у случају оболења попут туберкулозе, али далеко мање у случај SARS-KoV-2, пошто тај вирус опстаје на површини материјала, навела је Агенција ЕУ. Поводом заштите од вируса стручњаци доводе у питање делотворност једноставних, комерцијално доступних маски за дисање. „Оно што говори у прилог нормалним маскама је можда више чињеница да носећи их, људи не додирују уста и нос потенцијално контаминираним рукама – избегава се тзв. инфекцији размазивањем”, каже истраживач из области вирологије Christian Drosten(Charitéaу Берлину).

 ВЕЋА ЗАШТИТА – ТЕЖЕ ДИСАЊЕ?     

У току епидемије SARS 2002/03. године неке студије су показале позитивне заштитне ефекте код такозваних FFP3 маски. Али то нису биле уобичајене маске попут оних које видите на улицама или у нашим операционим салама, већ посебне маске са специјалним филтерима који онемогућавају пролаз ситним честицама. „Целодневна употреба ових маски је, наводно, прилично напорна због отежаног дисања. Једноставне маске могу помоћи у борби против инфекције размазивањем. Ове маске се препоручују особама које су већ заражене. Посебне маске са мањом пропусношћу за ситне честице (FFP маске) нуде већу заштиту.

Баварски државни секретаријат за здравље и безбедност хране урадио је опсежни рад на тему респираторних маски. FFP маске су подељене у 3 категорије – све су наводно ефикасније од једноставних комерцијално доступних стандардних маски за лице. Што је виша класа, то је и већи заштитни ефекат. Разликују се у пропусности. Код FFP1 то може бити највише 22 %, а код FFP3 само 2%. „FFP маске су за једнократну употребу и морају се након употребе из хигијенских разлога правилно уклонити “, наводи се у овом раду.

УМЕСТО ЗАКЉУЧКА

Наравно да ово није текст ни против превенције пандемије, ни против употребе заштитних маски. Његов циљ је једноставан: да упозори да су нам, у озбиљно доба, потребна озбиљна и одговорна решења, а не импровизације. Крајње је време да падну све маске неодговорних, који покушавају да глуме час државу, а час „струку“. 

У питању је, ипак, здравље наше и наших ближњих. 

 

Извор: https://www.ifamnews.com/sr/

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.