header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Русија: Давидова звезда, крст и полумесец у истом храму (фото) Штампај Е-пошта
понедељак, 01 јун 2020

 Хришћански крст, Давидова звезда и муслимански полумесец под једним кровом — то је Храм свих религија, који је јединствен у свету јер спаја 16 светских религија.

Храм свих религија се налази у селу Старо Аракчино, на периферији Казања, а градња тог необичног ансамбла почела је 1994. године по замисли уметника, архитекте и езотерика Иљдара Ханова. Он је дошао на идеју да у свом родном месту подигне храм после једног путовања по Тибету и Индији.

Мештани Аракчина тврде да је сам Ханов имао дар да лечи зависнике од дроге и алкохоличаре. Способности екстрасенса открио је још у младости, кад је доживео клиничку смрт, а постоји и легенда по којој му се током медитације „јавио“ некакав старац са белом брадом, који му је рекао да у родном селу подигне храм.

Хришћанска дворана у Храму свих религија у Казању

Аутор комплекса је сматрао да храм треба да буде симбол мирног суживота различитих култура и религија и да служи превасходно као Mеђународни културни центар духовног јединства.

На око тридесетак километара од Храма свих религија налази се и једна велика светиња — чувени Раифски Богородичин манастир — највећи активни мушки манастир Казањске епархије Руске православне цркве. Основао га је у 17. веку испосник Филарет, који је овде, на обали језера изградио себи келију.

У почетку је живео сам, проводећи време у молитви, али су касније ту почели да се насељавају и други монаси, стварајући скит — нову монашку заједницу. Затим је подигнут и манастир, један од првих православних манастира саграђених на тој територији пошто је Иван Грозни освојио Казањ.

Будистичка дворана у Храму свих религија у Казању

Данас је архитектонски комплекс манастира један од најраскошнијих у средњем току реке Волге, а у њему се чува једна од најпоштованијих чудотворних икона — Икона грузијске Мајке Божје. Икона је позната по томе што помаже женама да постану мајке, али доноси исцељење и помаже свима који се пред њом моле.

Раифски манастир је имао бурну историју. После Октобарске револуције, 1918. године, био је затворен, а богослужења су обављана у тајности. Преостали искушеници и јеромонаси су 1930. године ухапшени и оптужени за активности против совјетских власти, а потом су и стрељани. Руска православна црква је канонизовала раифске новомученике.

Египатска дворана у Храму свих религија у Казању

Манастир је тридесетих година прошлог века коришћен као затвор за политичке затворенике, а касније као колонија за малолетне деликвенте. Враћен је Руској цркви 1991. године и први је манастир на територији Казањске епархије који је обновљен.

Храм свих религија у Казању

 

Oливера Икодиновић, "Спутњик"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 01 јун 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.