header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Писмо читаоца: поводом срамног гроболомља у Српској светој гори
Писмо читаоца: поводом срамног гроболомља у Српској светој гори Штампај Е-пошта
субота, 06 јун 2020
           Уважена редакцијо,

Јављам се на Задушнице уочи Тројица, кад у цркви клечимо и молимо се за покој душа чак и оних који су у аду, јер и њих Бог, ако и мало наде има за спасење њихово, спасава молитвама свог народа.         

На Задушнице, побожни Србин излази на гробље.  Шта је гробље? Чуваоница блага Божијег. Њива Божија у коју је посејано најдрагоценије семе. Прах отаца и матера наших. Колико уздаха се отело над овим гробовима. Колико суза се излило на травицу по овим хумкама. Колико молитви је прошапутано међу овим каменим белезима. Колико љубави је уклесано у ова шарена слова. У гроздове. У голубове. Колико биографија је исписано по овим каменим књигама... Из рањених и ојађених срца по каменом спомењу залелекали стихови бола за прерано преминулим младенцима...

Ишаране розете, цветићи, вињаге... Пењу се из траве уз спомење навише. Ка врху. А на врху крст. А око крста: ИС ХС NИ КА. Победник. Васкрситељ. Спаситељ. Ту на врху се зауставља поглед. Застаје суза. Јаук се претвара у шапат. Бол се претапа у наду. Није све пропало.

Нисам пророк, ни пророчки син, али од нас Срба слаба посла. Јер, ударише неки међу нама – и то не неки, него они који се посветише монаштву, и то не неки – него неке, монахиње, на гробља и гробове. Како? Зашто? Где?

Све се десило у Благовештењу под Кабларом, у Светој Гори нашег владике Николаја.           

Погледајте фотографије на којима су споменици монаха и добротвора те древне светиње (у којој је замонашен блажено-почивши патријарх Павле); погледајте те скршене камене књиге које до јуче вековаху  над гробовима којима смо са страхом и трепетом приносили воштанице, крстили се при поменима, парастосима и задушницама и крај којих смо уз мирис тамљана узносили молитве за покој душа оних чији прах на том месту чекаше васкрсење мртвијех и живот будућега века; погледајте како данас те светиње, авај!!! безбожје, бездушје,безумље, одсуство страха од Бога и стида од људи суноврати на депонију крај цркотина и неупотрбљивих старудија и лампарија. Срушен је гроб монаха Михаила, оца чувеног архимандрита Митрофана, који је пре рата бринуо о свим овчарско – кабларским манастирима, и гроб једног добротвора, који је  своју имовину завештао Благовештењу. Тако су раније раскопали старо гробље у манастиру Жичи (за време покојниог владике Хризостома). Па шта је ово? Ко је ово одобрио? Куда ово води?

Шиптари нам руше гробља – ајде, то је јасно, непријатељи су... Али, зашто се руши спомење овчарско – кабларских манастира? Не играјте се. Рекао је владика наш свети Николај за Цркву и гробље: “Гробља су спаваонице деце њене, усипалнице многих милиарди отаца и браће наше, хранилнице свештенога праха њиховога, најчудеснија гардероба, где се чува порфира од крви и меса, порфира у којој су становале времено душе најмилијих наших, и у којој ће — само у још улепшаној, очишћеној и васкрслој — опет становати. У ту свету гардеробу биће положена ускоро и наша тела. То треба да нас радује а не жалости. Јер ми одлазимо у већу државу живих него што смо били. Број наших сродника у пратњи ништаван је према броју оних који нас тамо дочекују. Тамо ћемо се сјединити са оцима нашим и братијом. „А шта је тако добро и тако красно но живети браћи скупа?“ Заједно са милиардама браће наше ми ћемо почивати — чекајући. Чекајући док сва деца наша, унуци и праунуци — колико их Творац жели да има — прођу наш пут на земљи и легну уз нас. Зато је разумније радовати се томе него жалостити се, радовати се онако као што се радујемо кад полазимо из наше бедне паланке у неки велики град о чијој смо красоти и чистоти и многољудности само слушали. А град упокојених највећи је град што постоји у овоме свету, и највећа држава, где нас чека безбројна родбина наша и — загрљај Оца отаца наших. Ми смо више странци и усамљеници у овоме свету него што ћемо бити у свету упокојених. Докле се негатори циља смрти ужасавају од смрти ми хришћани, као деца Христа васкрслога, кличемо: „Гдје ти је, о смрти, жалац?“ Ускликнимо, дакле, с љубављу и утројмо: Христова „побједа прождрије смрт“ /I Кор. 15, 54-55/.

 

Стари Кабларац

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 06 јун 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.