header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Нови фронт Великог брата (САД) против Емануела Голдштајна (Кине)
Нови фронт Великог брата (САД) против Емануела Голдштајна (Кине) Штампај Е-пошта
уторак, 09 јун 2020
 Кина је већ проглашена главном претњом америчкој науци
 
        * Директор ФБИ Кристофер Реј: „Пекинг се успиње на економској лествици тако што нас пљачка. Те крађе не изводи кинески Џејмс Бонд већ – обични кинески студенти и научници који бораве у Сједињеним Државама. А огроман их је број“

* У академској 2018/2019, од 1,1 милиона странаца који студирају у Сједињеним Државама - готово 370.000 (око трећине) било је из Кине. На другом месту је Индија са 170 хиљада студената и предавача“

* New York Times. Етнички Кинези чине готово 50 одсто свих запослених у америчким истраживачким лабораторијама

* Четири од пет студената америчких универзитета на специјалностима везаним за електротехнику и рачунарство су страни држављани, а САД на студијама Кинеза зарађују око 14 милијарди долара

* Ако забрана буде проширена и на научнике-Кинезе - то ће бити озбиљан ударац америчкој науци. У Силиконској долини се већ горко шале: ако сви кинески научници буду протерани из  САД - од нас неће ни имати шта да се краде

 

Сједињене Државе су отвориле нови фронт у борби против Кине.

На својој територији.

У САД се озбиљно расправља о забрани Кинезима да студирају у Америци, а и да буду предавачи на њеним колеџима и универзитетима.

Објашњење је: у циљу борбе против кинеске индустријске шпијунаже.

Додуше, чују се већ и упозорења да ће те забране наштетити првенствено Сједињеним Државама.

Хладни рат, који је у току између Сједињених Држава и Кине, постепено прераста у тотални сукоб у свим областима осим директних војних операција.  Сви остали сегменти тог рата већ се усијавају:  идеолошки, економски, политички, културни, чак и научни.

Кина је већ проглашена главном претњом америчкој науци.

То је делом тачно. Од 2000. до 2017. године, америчка улагања у истраживања и развој расла су просечно 4,3 одсто годишње, а у Кини - око 17 одсто.

Пекинг је већ 2019. године, захваљујући томе, претекао Сједињене Државе по укупним улагањима у ту област. То је Кини омогућило да постане лидер по квантним компјутерима, а Американци зазиру да ће их претећи и у неким другим областима.

Врх САД је, међутим, уверен да Кина не узлеће у науци на својим знањима и открићима већ на крађи америчких технологије и патената.

        ФБИ је већ објавио: „Ниједна друга држава не представља тако велику, дугорочну и озбиљну претњу нашој безбедности и економском благостању као Кина. Циљ комунистичке владе у Пекингу је да Кина замени Сједињене Државе као суперсила и зато крши све законе да би то постигао“.

Директор ФБИ Кристофер Реј још је досолио:

„Пекинг се успиње на економској лествици тако што нас пљачка. Те крађе не изводи кинески Џејмс Бонд већ – обични кинески студенти и научници који бораве у Сједињеним Државама. А огроман их је број“.

У академској години 2018/2019, од 1,1 милиона странаца који студирају у Сједињеним Државама - готово 370.000 (око трећине) је из Кине. На другом месту је Индија са 170 хиљада студената и предавача“.

ФБИ наводи да Русија има само око 5.000 студената из Русије.

Према New York Times, етнички Кинези чине готово 50 одсто свих запослених у америчким истраживачким лабораторијама.

Амерички медији су већ објавили да је Доналд Трамп у неким приватним разговорима тврдио да је безмало сваки кинески студент у Сједињеним Државама - шпијун. А да их кинеске обавештајне агенције шаљу у Сједињене Државе са задатком да по завршетку студија нађу посао у америчким лабораторијама и приватним корпорацијама, па да краду тајне.

Чак 90 одсто кинеских студената у САД су на научним и техничким студијама. Многи након завршетка студија и даље раде у Сједињеним Државама.

Поређења ради, у САД остаје 83 одсто индијских студената и 69 одсто европских.

Кина реализује и 200 посебних програма (најпознатији је „Хиљаду талената“) преко којих привлачи паметне људе из света.

Током 2019-те су ти људи објавили готово 12% свих студија и научних чланака у Кини, а раније су радили у другим земљама.

Амерички научници кинеског порекла најактивније сарађују са Пекингом. Укључујући и оне који нису желели да се врате у Кину.

Америчко Министарство правде покренуло је у  новембру 2018. тзв. Кинеску иницијативу - програм борбе против кинеске научне шпијунаже.  Отада универзитети и истраживачки центри САД редовно добијају писма упозорења да странци који за њих раде могу бити умешани у крађу интелектуалне својине.

Међутим, то засад Американцима доноси више проблема него успеха. Да, понеко је и ухваћен у шпијунирању, али многи Кинези своје послове пребацују из САД у Кину.

Научници који то раде не одлазе у Кину празних руку. Понекад са собом носе и резултате истраживања свог института или компаније, укључујући и оне који коштају више од сто милиона долара.

Парирајући, Пекинг је престао да објављује имена истраживача који раде у оквиру пројекта Хиљаду талената. Ппрема је да са страним научницима ради тајно, а има амбицију да дуплира број страних научника који раде у Кини.

„Многи амерички институти нису ни свесни да њихова одељења имају лабораторије у Кини. За то сазнају тек кад их о томе обавесте представници власти САД“, изјавио је Мајкл Лејер, заменик директора Националног института за здравље Сједињених Држава.

Не успевајући да заустави „кинеску шпијунажу“ другим методима, амерички естаблишмент размишља о потпуној забрани кинеским студентима да долазе и студирају у САД, да им потпуно затвори приступ научним и техничким специјалностима.

Сенатор Том Котон, главни борац са Кином у америчком Конгресу, већ је покренуо такву иницијативу, предложивши колегама „Закон о безбедности у кампусу“.

„Комунистичка партија Кине предуго је користила америчке универзитете за шпијунирање Сједињених Држава. Време је да на то ставимо тачку“ – прикључила му се сенаторка Марша Блекберн.

Протеривање Кинеза скупо ће коштати многе у САД.

Примера ради, четири од пет студената америчких универзитета на специјалностима везаним за електротехнику и рачунарство су страни држављани, а САД на студијама Кинеза зарађују око 14 милијарди долара.

Ако забрана буде проширена и на научнике-Кинезе - то ће бити озбиљан ударац америчкој науци.

У Силиконској долини се већ горко шале: ако сви кинески научници буду протерани из САД - од нас неће ни имати шта да се краде.

Њудима са кинеским презименима припада до 10% свих нових патената регистрованих у Сједињеним Државама.

За безмало 40 одсто научних чланака амерички научници су коаутори са кинеским. А у 25% случајева Кинези су коаутори са Американцима.

Један млади Кинез по имену Чин Шјусен стигао  је из Нанђинга у САД далеких 1930-их. Дипломирао је на Масачусетском технолошком институту, затим и на Калифорнијском технолошком институту.

Остао је да ради у Сједињеним Државама и бавио се ваздухопловством. Међутим, 1950-их се нашао под ударом макартизма као `симпетизер комунизма` и био протеран из САД.

Вратио се у Кину , а Чу Енлај је његов долазак назвао „највећим могућим поклоном Америке“.

Чин је постао „отац кинеског ракетног програма“.  

Када је умро – његовој сахрани је присуствовало целокупно руководство НРК . Ху Ђинтао, Ђијанг Цемин...

Колико ће таквих људи Кини поклонити Трамп, Котон, Блекберн и остали јастребови-синофоби?

 

Извор: "Факти"

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.