header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Кирил: Украјински народ има своју Цркву -РПЦ Штампај Е-пошта
уторак, 28 јул 2009

Image           Подвиг светог кнеза Владимира који се обратио вредностима православне вере и прихватио реч Божију треба да постане пример за све вернике

– убеђен је патријарх Москве и целе Русије Кирил који борави у пастирској посети Украјини. На Помен-дан светом кнезу Владимиру, 28. јул, поглавар Руске православне цркве одслужио је литургију у Кијево-печерској лаври и позвао украјински народ да превазиђе црквени раскол и да се обрати истинској православној вери.

Верници су почели да се окупљају поред Кијево-печерске лавре од 5 сати ујутро. Данас, на за све велики Помен-дан светом кнезу Владимиру који је 988. године превео Русију у Хришћанство према византијском обреду и, самим тим,одредио њену православну будућност, свако од ових лица хтело је да присуствује литургији. Тим пре што је свечану службу Божју водио сам патријарх Москве и целе Русије Кирил. Он је подсетио вернике да је кнез Владимир пре свог крштења био многобожац, немилосрдни и деспотски тиранин који је често своје политичке погледе стављао изнад људског морала. И само обраћање истинској вери, Православљу, променило га је као човека. Овај пример је веома актуелан и наших дана – сматра поглавар Руске православне цркве.

Данас су разумљивије речи као што су власт, новац и моћ. Јер, овим циљевима може се прилагодити сваки програм, може се инспирисати људе на борбу, па чак и на рат. Јер, у сваком појединцу се крије овај зао дух и тежња да буде богат, јак и моћан. Управо зато су данас за многе неразумљиве истине које проповеда Јеванђеље и хришћанство. То је нови систем вредности који се радикално разликује од уобичајеног. Он почива на појму љубав која је основа бића, основа породичног живота, основа друштвеног, па чак и државног живота.

Управо обраћање хришћанским вредностима, одступање од политике и, што је главно, ватрена и истинска вера ће помоћи дасе преброде све тешкоће и да се учврсти Руска православна црква у њеној снази и јединству – убеђен је патријарх Москве и целе Русије. Он је посебно указао да, као поглавар Руске цркве у Украјини, види много позитивних знакова јачања православне вере у земљи. Један од њих је изградња катедрале Кијевске епархије Украјинске православне цркве Московске патријаршије – Васкресенске саборне цркве. Подизање грандиозног храма започео је 2007. године пошто су секташи почетком 90-их година прошлог века одузели Владимирски храм који је сматран катедралом. Планирано је да се градња Васкресенске саборне цркве заврши 2011. године.

Некада се управо овде, на обали Дњепра, родило Руско православље. И морамо да дамо све од себе за очување православне вере на читавој територији историјске Кијевске Русије – овако је патријарх Москве и целе Русије Кирил завршио своју проповед.

Повици неколико десетина украјински националиста који су се са звучницима окупили поред зидова Кијево-печерске лавре: „Најури московског попа!“ – редовно су допирали до хиљада верника који су се молили у обитељи. Свештеници и световњаци нису обраћали пажњу на скандирање националиста онемогућивши им да покваре атмосферу општесловенског празника.

http://www.ruvr.ru/main.php?lng=scr&q=14118&cid=251&p=28.07.2009

 

+++

Украјина и украјински народ већ имају цркву — Руску православну

Кад ње не би било, не би било ни саме Украјине. Ове кључне речи Патријарха Кирила резимирале су прве дане боравка Поглавара РПЦ у Кијеву. Да подсетимо да је Поглавар РПЦ ових дана у својој првој пастирској посети у својству Поглавара руског Православља у украјинској епархији. Посета Патријарха Кирила ће трајати до 5. августа и обухватиће 10 украјинских градова. Са лица места извештава наш специјални дописник Милена Фаустова.

Програм Патријарха је више него богат. Ни минута одмора – разговори са паством, посета главним кијевским светињама, састанци са представницима политичке елите земље – председником Виктором Јушченком и премијером Јулијом Тимошенком. Без обзира на то што су и сам Патријарх и украјинске власти више пута понављали да је посета Патријарха Кирила пастирска, нису могла да буду заобиђена акутна црквена и политичка питања. Истина, није постигнут ни договор поводом политике украјинске државе према православној цркви. Виктор Јушченко је уверен да је савременој Украјини потребна аутокефална црква.

Због историјских разлога Украјина данас жели да живи у Јединственој Аутокефалној Православној цркви. То није лак пут, али ово је једини пут којим данас треба да иде и украјинско свештенство и верници. Веома бисмо желели да видимо разумевање од стране наших духовних лидера. То је врло важан проблем за нас, од којег зависи не само стабилности успостављање не само црквеног живота у земљи, већ и украјинске духовности, политичке и економске стабилности.

Подела православља је велики изазов и велики проблем, уверен је Патријах Кирил. У свом одговору он је подсетио председника Украјине да данас, 28. јула читав православни свет слави Дан Светог кнеза Владимира, који је 988 крстио Русију по византијском обреду и постао оснивач традиције Руског православља. Ми ни на тренутак не треба да заборављамо да да ми имамо Јединствену Православну цркву од које не можемо и не треба да одустајемо, обратио се Поглавар РПЦ Виктору Јушченку.

На телу ове Цркве данас су се образовале ране, које треба видати, лечити. Молитвом, осмишљавањем оног што се данас са нама дешава. Али најважније исцељење ће наступити онда када успемо да спознамо у својој свести врло важне истине. И прва од њих је да су паства сви крштени православни људи. Независно од њихове политичке оријентације, погледа, симпатија и антипатија, независно од њиховог схватања историје. Све то је паства Јединствене Цркве. И ако не будемо пројетковали на црквени живот своје политичке погледе и политичке укусе, ослободићемо нашу дискусију оне позадине која данас тако оптерећује наша размишљања о будућности православља и Украјине.

Верујем да размишљања о Православљу у Украјини треба да буду праћена молитвом, духовним подвигом и по милости Божијој ће бити превладана. Ја као Патријарх уложићу све напоре да се сви проблеми који данас стоје пред црквеним животом Русије и Украјине превладају и да се јединство наше вере и наших народа обнови, закључио је Поглавар РПЦ.

         http://www.ruvr.ru/main.php?lng=scr&q=14098&cid=251&p=28.07.2009&pn=1

Последњи пут ажурирано ( уторак, 28 јул 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.