header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Епископ Сергије: Сваки Србин да се упита да ли је издао Косово у себи Штампај Е-пошта
уторак, 30 јун 2020
           Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије поручио је да сваки Србин треба да се запита да ли је издао Косово у себи, те истакао да су свако село, град, храм и поље у Крајини исти као и на Косову, јер косовски мит вијековима боји српску стварност бојама страдања, жртве и подвига

– Ходећи Крајином, из села у село, из града у град, служећи Богу и слушајући људе, поново стичем онај давно стечени утисак – свако је наше поље Косово, сваки је крајишки храм Грачаница, свако је бојно поље наш Газиместан – наводи владика Сергије у бесједи објављеној поводом Видовдана на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Он истиче да је Видовдан огледало вјере и невјере, оданости и издаје, привржености и отуђености.

– У том огледалу видимо себе онаквима какви заиста јесмо, какви можемо и морамо бити. Одраз нашег лица ће или посрамити или обрадовати претке који су нам оставили села и градове, огњишта и храмове, али и име и презиме. На нама је да бирамо пут или странпутицу, да се боримо или да бјежимо, да страдамо или да уживамо – каже владика Сергије.

Косовска битка непрекидно траје у човјеку, истиче владика Сергије, јер се у људском срцу одвија истински бој између добра и зла, између пролазности и вјечности, између епског Вука и митског Лазара.

– У тој битки наш земљак, сапатник и невољник Гаврило Принцип, свјесно је, баш на Видовдан, запечатио свој живот, дајући своју младост народу из којег је изникао, да бисмо ми трајали као људи уздигнутог чела, али и он у нама, у сјећању историје, у молитви Цркве. И да се зна – није млади Гаврило пуцао да би убио, већ да би развио барјак слободе – наводи у бесједи епископ Сергије.

Епископ Сергије подсјећа да Гаврило Принцип није дочекао слободу, јер је скончао у туђини, чезнући за њом.

– Али, ми јесмо. Ми смо је наслиједили, за њу се поново борили и изборили, а данас је чувамо, али не само за себе, већ за све оне који нас виде као браћу, суграђане и пријатеље – истакао је владика Сергије.

Он је рекао да је Видовдан дан када се одаје почаст свима који су пострадали прије Косова, на Косову и послије Косова.

– У нашим молитвама уједињени пребивају чак и они српски ратници који су међусобно ратовали, проливајући братску крв, јер је Црква увијек била мост, а не провалија нашег националног раздора – наглашава владика Сергије.

Епископ бихаћко-петровачки поручио је да сваки Србин треба да се запита да ли је издао Косово у себи.

– Свако ко се сматра православним Србином, на Видовдан треба упитати себе да ли је издао Косово у себи, да ли је заборавио прадједовска гробља, да ли су му коровом обрасла огњишта предака и да ли га је бијели свијет одвојио од Крајине заувијек? Одговори на та питања показаће да ли за нас још има наде или безнадежни ходимо на путу самоуништења – рекао је владика Сергије.

 

Извор: "РТРС"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 јун 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.