header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Туча у мраку се наставља: екумениста Зоран Ђуровић разобличава подмукле Амфилохијеве игре
Туча у мраку се наставља: екумениста Зоран Ђуровић разобличава подмукле Амфилохијеве игре Штампај Е-пошта
недеља, 05 јул 2020

 Зоран Ђуровић:

Митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије издали српске интересе

Мислим да су многи пратили моја писања од више од годину дана на проблеме у ЦГ и САД, где сам објашњавао механизме раскола који је у току. Још пре доношења закона о светињама у ЦГ, писао сам да је та ствар само договор између митрополита Амфилохија и Мила Ђукановића не би ли се створиле тензије у ЦГ и извршио притисак на СПЦ да би дала и званичну аутономији де факто аутокефалној МЦП.

Наравно да се покренула целокупна машинерија МЦП против мене, сатанизујући ме у сваком погледу, а онда су из Миловог ДБ покушали да ме прогласе Миловим агентом, јер кобајаги рушим јединство у Епископском савету МЦП и међу свештенством у ЦГ. Како се нико није на то упецао, одустали су од тог спина. Митрополит пак Радовић је у црквеним круговима наставио кампању против мене гледајући на који начин би могао да ми усече језик у грлу и одсече десницу руку.

Предвидео сам („пророковао“) прекид литија, јер би њихов наставак угрозио и Мила а и пројекат аутокефалне ЦПЦ. Амфилохије је по ко зна који пут скочио да спаси „свог великог пријатеља“, Дон Мила. Зато су литије морале да буду угушене, јер се и Амфилохију и Милу „десио народ“, и тешко је замислити да би могли све да исконтролишу и да се крв не пролије. Тада би ствари добиле непредвидив ток.

Мило је сазнао да ће се Сабор СПЦ одржати тек на јесен и зато је антиципирао изборе који су претходно били датирани за октобар. Додатни разлози ове антиципације су и Ди Кејова обећања да ће објавити компромитујући снимак у коме је Мило протагониста, а такође и катастрофална летња сезона, која ће урушити црногорску економију. Добиће гладан народ, а такав народ би могао да га скине на силу, јер ЦГ је пуна оружја.

Да би се потпуно анестезирао црногорски народ, доноси се и најновија одлука Епископског савјета СПЦ [сада су се сетили да су СПЦ, а до скоро је било без овог СПЦ] у ЦГ: Привремено одлагање молебана због озбиљности опште здравствене ситуације у земљи. Ово је глогов колац за литије и гарант победе Мила на новим изборима. Одлука уопште није тражена од власти у ЦГ него је самоиницијативна! Рачунајући да народ нема неке интелигенције – Амфилохије зна да је народ, пучина је једна стока грдна – и онда са осталима гледа да му преусмери енергију и покаже да су ове мере њихова брига за стадо (пре за руно него овце)! Наиме, народ је обуставом литија видео да нешто не штима, и сада га овим наркотизују.

Ове мере су или спашавање Мила по сваку цену (што ја сматрам), или су епископи у ЦГ глупи и недоследни људи који немају свог мишљења. Трећег нема: tertium non datur! Сада ћу вам објаснити зашто ово велим. Наиме, марта 23, 2020, у Саопштењу за јавност Митрополије црногорско-приморске и епархија будимљанско-никшићке и милешевске, пише: „Иако нам вјековно искуство говори да су литургијски скупови са причешћем вјерника увјек доносили нову народну снагу… а никада никога нијесу заразили (како у јеку некадашње куге, колере, грознице, тако и у вријеме нама савремених вируса) – у дијелу јавности као и у врху владајућих структура, преовлађује страх од оног што се никада није десило… Као савјесни и одговорни људи вјерујемо и свједочимо да црквена сабрања вјерујућих људи могу само допринијети свеопштем здрављу и отпорности, те да она ни под каквим видом, ни у једном свом сегменту нијесу могла бити извори ни преносиоци заразе“.

Или: „Црква Христова своја богослужења није обустављала ни у далеко тежим условима средњовековне куге, разних колера и грозница, па ни скорашњих епидемија с краја 20. и почетка 21. века. И никада, у тим околностима, није се десило, да се кроз црквене скупове или у вези са њима, преноси ни једна од заразних болести“. Било је сличних изјава и о литијама: на њима се не може заразити, па и хваљења да у ЦГ нема вируса због литија!

Сада се плоча променила па се вели: „Уочи сјутрашње недјеље 5. јула и у њој најављених молебана у црквеним портама широм Црне Горе, обавјештавамо свештенство, вјернике и грађанство, да таква сабрања привремено одлажемо. Ово чинимо због озбиљности опште здравствене ситуације у земљи и повратка злоћудног вируса који опет, овдје у Црној Гори, односи људске животе. Иако смо имали могућност да молебане одржимо испред храмова, и чврсту намјеру да том приликом испоштујемо наредбе здравствених институција, цијенимо да су околности такве, да осим поштовања прописа треба показати примјер  уздржања и стрпљења… ми смо забринути за здравље људи, и не желимо да својим сјутрашњим окупљањима шаљемо нејасну и збуњујућу поруку како вируса уопште нема, и како разлози за опрез не постоје… Исто тако смо свјесни, да овим начином ‘крени – стани – крени’, стављамо на искушење полет и бодрост духа свих учесника наших јединствених у свијету литија и молебана, и чујемо негодовање бројних вјерника према таквом нашем вођењу… И опрез пастира који води, и који ‘више види’ са свога ‘ак’ и малог брда’; и необуздани народни жар који кличе ‘што се мрчиш кад ковати нећеш’?“

Дакле, најпре се тврдило да се на црквеним скуповима и литијама не може заразити, а сада се тврди супротно! Који интелигентан човек мења мишљење после само неколико месеци? Нико. Но, ови епископи рачунају да нико не памти шта су писали и да ће овим моћи да прикрију праву намеру ових повлачења, а то је спашавање Мила по ко зна који пут и издаја српских интереса!

Старији памте какву је тактику у ратовима на простору Југославије водио Слободан Милошевић – који је своје име, по Амфилохијевим речима, уписао златним словима у историју српског народа – а то је била крени-стани! Амфилохије и Јоаникије и придружени епископи су из тог времена и знају да је та политика успешна у урнисању српских интереса…

 

Свештеник Зоран Ђуровић

Рим, 4/7/2020

 Извор: "Видовдан"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 06 јул 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.