header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Кирил: Црква је јединствена заједница Штампај Е-пошта
петак, 31 јул 2009

Путеве изласка из црквених проблема у Украјини треба тражити у дијалогу са влашћу

           30.07.2009

Image           Овакво мишљење изразио је поглавар РПЦ Патријарх Кирил, који се налази у пастирској посети Украјини. Он је подвукао да никакви црквено-политички пројекти не могу да буду ефикасни и животни ако су усмерени на поделу људи. Само обједињена идеја може да допринесе развоју друштва. Покушаји низа украјинских политичара да постигну аутокефалност, тачније да се одвоје од РПЦ, нису таква идеја. О детаљима наш специјални дописник Милена Фаустова, која прати Патријарха на путовању.

„Аутокефалност може да подели украјинско друштво на два непомирљива табора. Овакво уверење изразио је Патријарх Московски и све Русије Кирил, иступајући пред свештенством, ученицима богословије и интилигенцијом у цркви Кијевско-Печорске лавре. Сви позиви на аутокефалност су засновани искључиво на политичким аргументима. Врло је наивно сматрати да независна држава треба да има независну цркву, уверен је Патријарх Кирил. Покушаји да се створи црква и држава по националном принципу осуђени су на пропаст“.

Уз то Украјинска православна црква и тако представља самосталну структуру. На њеном челу је данас митрополит Кијевски и све Украјине Владимир. Она има Синод, који без утицаја и мешања Московске Патријаршије решава своја унутарцрквена питања. Али ипак, украјинска и руска православна цкрва представљају јединствену Цркву. Њој припада 80% православних верника. И дилема: аутокефалност или раскол представља нонсенс, уверен је Патријарх Кирил.

„Никакви приватни политички погледи не могу данас да служе на благо Украјине и украјинског народа, ако ове погледе не дели већина људи. Покушај да се покривач превуче на своју страну, покушај да се гради политика „све или ништа“ значи чинити нешто врло опасно за целовитост украјинског народа и будућност земље. Црква треба да ради изнад граница, између осталог и политичких, изнад историјских симпатија и антипатија, изнад свега онога што дели људе. Зато што је црква јединствена заједница. И ова солидарност људи унутар цкрве је основа солидарности читавог друштва. Црквена делатност може да хармонизује национални живот".

Понекад Москву оптужују за империјске амбиције – наводно, она не жели да пусти Кијев. Али ове појаве су неблаговремене, подвлачи Патријарх. Историјски писмени људи знају: пре много векова Константинопољ је дао аутокефалност Кијевској Русији. Настала је Руска православна црква. Али руска не значи само за грађане Русије. То је уједињење свих народа исконске, историјске Русије. Актуални позиви да се направи одвојена украјинска црква на основу националног принципа имају чисто политичке мотиве и немају никакве везе са благом народа.

          http://www.ruvr.ru/main.php?lng=scr&q=14165&cid=251&p=30.07.2009
Последњи пут ажурирано ( петак, 31 јул 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.