header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Русија: Света Софија је унутрашње питање Турске
Русија: Света Софија је унутрашње питање Турске Штампај Е-пошта
среда, 15 јул 2020
        Руска дипломатија оценила је данас да је пренамена Аја Софије у Истанбулу из музеја у џамију „унутрашње питање“ те земље.

„Сматрамо да је то унутрашње питање Турске. Ни ми, нити био ко, не треба у то да се меша“, рекао је помоћник шефа дипломатије Сергеј Верхинин, преноси агенција Риа Новости.

Према његовим речима, Русија ипак истиче важност те локације са становишта светске културе и баштине.

Државно веће – највиши управни суд Турске пресудило је недавно у корист групе која је тражила да се поништи одлука Савета министара из 1934. године којом је Аја Софија претворена у музеј, јер сумњају у аутентичност потписа оснивача савремене Турске, Мустафе Кемала Ататурка на том документу.

Црква Свете Софије је саграђена 537, а у џамију је претворена 1453. за време Отоманског царства. Потом је 1935. претворена у музеј. Аја Софија се налази на списку светске културне баштине организације УН за образовање, културу и науку (УНЕСКО).

 

Извор: "Бета"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 16 јул 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.