header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Са Христом кроз тешку болест – искуство брата Милана
Са Христом кроз тешку болест – искуство брата Милана Штампај Е-пошта
уторак, 11 август 2020

 ВЕРА, БОЛЕСТ, ИСЦЕЛЕЊЕ

УМЕСТО УВОДА  

Живимо у доба сумтњи и искушења небивалих до сада. Једно је везано и за болест која се свету пропагира као ковид, корона, САРС-КОВ 2, итд. Шта је питању, наука још не зна. Али људи преживљавају, понекад и смртну опасност. Међу њима су и православнин хришћани, наша браћа и сестре. Потписник ових редова замолио је неке од њих да своја искуства опишу, на поуку свима који желе да се учврсте у вери у милост Божју и у најтежим околностима. Знајмо: Господ је увек са нама, чак и у долини сенке смрти.  (ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ)

+ + +

 „При оваквој Божанској посети човек се отрежњује, повлачи у себе, увиђа да је ништаван и полазан као трава, као цвет пољски...” (из беседе прве,  у другој недељи великог поста) Свети Јован Крноштатски, „Велики Пост”.

   На вече другог дана Васкрса, почело је да се испољава обољење преко температуре. Под утиском празника, али свестан своје немарности у дотадашњем посту, као и пре њега, то сам прихватио као благу казну. Многе дужности сам одвећ формално испуњавао, без потребне посвећености. Таквим поступцима сам изазвао напетост у себи, али они су само моја кривица и одговорност.

   Болест је напредовала, и седмог дана од почетка, задржан сам у болници након прегледа. Снагу сам убрзано губио, и дошао до стања за интензивну негу. У тој слабости нисам имао концентрацију за молитву, само сам повремено у мислима изговарао по неку кратку молитву. Ишло ми је у прилог што је тело било веома исцрпљено, страсти нису могле да делују. Иако слабе концентрације, разум ми је био ведар, и са лакоћом бих одбио било какву грешну помисао кад би дошла.

   Медицинско особље било је љубазно, снебивао сам се да их питам било шта о мом стању, видећи колико су преокупирани обавезама. Ни они мени нису ништа говорили, само би питали како се осећам, и давали прописану терапију.

   Једног јутра, кроз полусан, дошла ми је у мисао следећа слика: Око мене је графитно сива атмосфера, а ја шетам по равној плочи, али убрзо стижем до обода, и видим да се од њега простире нека стрма раван, која на некој даљини, као у маглу, улази у некакву таму. Са плоче гледам у ту стрмину и таму, свестан да тамо није добро, али ме нешто силно привлачи да склизнем доле, и одлучујем да кренем, осећам да ме на том путу чекају страсти и насладе. Као дете без страха, ја бих свесно да закорачим преко обода, али скоро стварно осетих огромне шаке које ме држе преко груди, исто као родитељ кад држи дете, и не дозвољава да посрне пошто још није проходало.

   О том призору сам размишљао повремено, и сагласио сам се да је стање мог духа такво, да свесно хоћу да посрнем. Ипак нисам очајавао, препустио сам се Богу, како Он хоће нека ми буде, надао сам се у Његову милост и молио да ми опрости. Веровао сам да ћу преболети ову болест и нисам се плашио. Божје старање о нама много је веће него што помишљамо.

   Моји ближњи су били обавештени да су мале шансе да преживим, и да буду спремни за лоше вести. Како ја о томе нисам ништа знао, чудио сам се што ми често шаљу поруке и питају за стање, одговорио бих да ми је добро, само да сам уморан, и био уверен да је њихова велика брига резултат пропаганде ове болести.

   Наредног дана речено ми је да се спакујем и да ћу бити премештен у Крагујевац. Од кревета до санитетског возила превезен сам инвалидским колицима. Велики напор сам уложио да устанем из колица и легнем на кревет у возилу, тад сам увидео колико сам слаб, након те две секунде мог напора, осећао сам се као после трчања до изнемоглости. На кревет сам се сручио, и дуго нисам могао да се повратим, уз максималну дозу кисеоника. Док сам лежао, још покушавајући да дођем до даха, из групе медицинског особља што су нас пратили, неко ми довикну: „Бори се, да се вратиш жив и здрав”. Само сам климнуо главом и махнуо руком, нисам имао снаге за више. Видео сам да им је жао, будући да су знали какво ми је стање, а нису могли да ми помогну.

У Крагујевцу је било веома тешко првих пар дана. У почетку сам јео по неки залогај на силу, али после неког времена апетит се отворио и тад сам већ знао да сам на путу опоравка.

Велико је пожртвовање здравствених радника, не треба олако о њима доносити закључке, замислите себе у њиховој ситуацији. У незавидном су положају, будући да и њихове породице негодују због толике њихове преданости за бригу о туђем здрављу. Велико је и пожртвовање свих који су се молили и моле се, јер је и за њих борба била тешка. Бог нека их све награди. Слава Богу за све!

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 53 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.