header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: Осврт на текст господина С. Зивлака или да ли се у Русији збива процват Православља
Уредништво: Осврт на текст господина С. Зивлака или да ли се у Русији збива процват Православља Штампај Е-пошта
уторак, 25 август 2020

  Иако смо у уводном делу рубрике „Писма посетилаца“ истакли да ставови изнети у писмима посетилаца представљају ставове аутора тих писама, те да се ти ставови могу, али не морају нужно слагати са ставовима Уредништва сајта”, ипак желимо да искажемо другачије мишљење у односу на два става које је уважени господин Стеван Зивлак изнео у свом тексту „Трећи Рим и религија Новог доба“ (овде:).

1.                став – да се у Русији доживљава процват Православља и,

2.                да је Руска Православна Црква остала духовни ауторитет не само руском народу, православним и патриотским организацијама, већ и свим осталим народима, чак и различите вероисповести, који су се осећали безбедно и угодно у том великом светском царству.

Одговор на 1. став:

Русија не доживљава процват Православља, већ, напротив, суноврат, односно кварење Православља без преседана. Московска патријаршија, која јурисдикцијски покрива територију Руске Федерације, налази се у понору отпадије која је – како тренутно ствари стоје – већа једино у Грчкој православној цркви. У Русији све постове пости свега 2 % становништва, а екуменизам, богослужбено реформаторство, односно – новотарије и коронаверство, изменили су руско Православље из темеља. Оно што је још остало од правоверја у Русији, као и у другим Помесних Црквама, осим Грузијске и Бугарске, - то су оазе Православља (а поготово правоживља). Оно што, делимично, може охрабривати, јесу дисонантни тонови који отпадији Московске патријаршије долазе из појединих аутономних делова Руске Православне Цркве – рецимо, Молдавске Православне Цркве и, донекле, Белоруске Православне Цркве.

Одговор на 2. став:

Руска Православна Црква, дакле, из горе наведених и многих других разлога, није духовни ауторитет нити руском народу (не оном правоверном), нити православним и патриотским организацијама. Она, ту се можемо сложити – ауторитет је искључиво „осталим народима и различитим вероисповестима“, нарочито римокатолицима и муслиманима, с обзиром да се на њеном челу налазе патријарх Кирил и митрополит Иларион, духовни син и унух криптокатолика митрополита лењинградског Никодима Ротова, који врло предано спроводе политику тихог покатоличавања руског народа, коју је започео њихов духовни отац.

Муслимани, такође, могу бити поштоваоци лика и дела вођа Московске патријаршије, јер патријарх Кирил је у више наврата изјављивао да је Бог хришћана и муслимана исти Бог, а џамије и ислам у Русији бујају и цветају.

У Русији, иначе, невиђени процват доживљава и јудаизам, уз симфоничну подршку руске државе и Цркве. Ових дана смо сведоци немилосрдног прогона оца Сергија Романова и његових присталица, између осталог и због оптужбе коју је он изнео на рачун врха руске државе, за сарадњу са јеврејском сектом Хабад, која ради на уништењу руског народа, руског Православља, али и свог словенства и Православља уопште. Оца Сергија  и његове присталице, као што смо већ известили, Московска патријаршија је „одлучила“ од Цркве, али су истовремено патријарху Кирилу, митрополиту Илариону и другим руским епископима и клирицима највећи непријатељи Православља и словенства, римски папа и хабадовци - браћа.

У закључку, са једним исказом господина Зивлака се можемо, ипак, сложити – да се „сви остали народи и вероисповести осећају угодно у том великом светском царству”.

Сви, дакле, осим православних Руса.  

Последњи пут ажурирано ( среда, 26 август 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.