header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Паписта Зоран Ђуровић: Позадина игранке Мила и Амфилохија око регистрације Штампај Е-пошта
петак, 28 август 2020

 У серији текстова показао сам да је сва халабука која је направљена у Црној Гори само у циљу заокруживања идентитета Црногораца кроз задобијање аутокефалне Цркве. И на том пројекту раде Председник Мило Ђукановић и Митрополит Амфилохије Радовић. Последњи пропали преговори између експертских тимова Владе ЦГ и МЦП су донели велике користи обема странама. Мило се показао непоколебљивим, Амфилохије једнако. Тако да данас имамо отворен сукоб (наизглед) између ових вишедеценијских пријатеља и сарадника.

Шта је била „квака“ око прекида преговора?

Из МЦП (Џомић) се тврдило да је то због тога што би и евиденцијом и регистрацијом изгубили правни субјективитет и тиме постали нешто ново, па би изгубили право и на имовину. Но, то се губи само добровољним укидањем свог правног субјективитета, односно гашењем верске заједнице – Цркве. Не постоји правни механизам којим би Држава могла укинути ПС једној традиционалној Цркви. Џомић тврди, као и Лепосавић, да постоје 3 опције за функционисање једне верске заједнице, а то су: евиденција, регистрација и нерегистрација. Међутим, ако се евиденцијом и регистрацијом губи правни субјективитет, онда је то једна те иста ствар и постоје само 2 опције. Показао сам и да потпредседник Владе и министар правде Зоран Пажин не прави ову разлику, али јасно одбија идеју губљења правног субјективитета, што је исправно, јер једном стечени ПС се не може изгубити осим у случају који сам навео.

Дакле, нешто овде грозно „смрди“. Обрасци за евиденцију и регистрацију су се разликовали од данашњих. Наиме, бесмислено је постојање 2 формулара за 1 те исту ствар. Евиденција долази из лат. evidentia, evĭdens –entis, и значи јасну истину. Постоји Горски Вијенац од Његоша и то се евидентира, јер нико здрав не може у то да сумња; као што постоји нпр. Католичка Црква у ЦГ. Регистрација пак долази из касног лат.  registum, где су убацили R (registRum) због лакшег изговора. Registum пак долази од средњег рода плурала у класичном латинском regesta, и значи донете ствари (re+gerere). Regestum означава књигу у којој су се бележили regesta, свакодневни акти према одређеном поретку. Ergo, евидентирају се традиционалне Цркве, док се региструју новонастале верске заједнице.

Тако је било и у старим формуларима. Но, они су замењени из разлога мешетарења и прављења ове конфузије и омогућавања игранке без граница између МЦП и Владе. Наиме, немогуће је да је неки дебил правио ове формуларе. Зато Пажин и Џомић испадају шарлатани и муцају кад говоре о евиденцији и регистрацији. Зашто муцају? Зато што у формулару 2 (за евиденцију) пише: „Dodatak uz prijavu podrazumjeva Odluku o osnivanju novoosnovane vjerske zajednicu i kopiju Uvjerenja nadležnog organa o registraciji/evidenciji vjerske zajednice, koje podnosi ovlašćeno lice za zastupanje vjerske zajednice“. Ово је тешка бесмислица, јер би подразумевало да се Влади достави критичко издање Нестле-Аланд на грчком Новог Завета, а онда би се и оно могло проблематизовати. И СПЦ није новооснована верска заједница. Дакле, овај образац се не може називати евиденцијским, јер се ништа не евидентира него се региструје нешто ново. То се види и из формулације са косом линијом где се регистрација синонимно употребљава са евиденцијом. Сасвим је јасно да овај образац није писао дебил, јер дебили не знају шта значи коса линија. Неко је ово намерно писао. Не може се правдати ни копи-пејст грешком из обрасца 1 о регистрацији: „Dodatak uz prijavu podrazumijeva Odluku o osnivanju novoosnovane vjerske zajednicu i tabelu koju čine podaci o najmanje tri punoljetna vjernika vjerske zajednice, koje podnosi ovlašćeno lice za zastupanje vjerske zajednice“. Трабант кога су изабрали да пише овај образац јесте неписмен (вели: Odluku o osnivanju novoosnovane vjerske zajednicu, а треба заједницЕ), и то ме не чуди, јер се код нас марљиво спроводи негативна селекција, и ови са полу-мозгом су идеални да завршавају прљаве послове, али не значи да је тај лик погрешио у састављању формулара.


Да ли су Џомић и Пажин били пијани када су изговарали ове контрадикције, наиме да су регистрација и евиденција иста ствар, а Џомић тврдио да се губи ПС, док је Пажин говорио да се у оба случаја не губи тај континуитет? Сигурно је (евидентирам) да ни један ни други нису ситни играчи. Ни са једне ни са друге адресе нисам могао да добијем обрасце на увид (о регистрацији и евиденцији), иако су они били јавне природе. Џомић ми их није послао, као што ми нису послали исте ни из Министарство за људска и мањинска права. Писао сам Министарству пре недељу дана и сигнализирао сам им да им линкови за обрасце не раде и замолио их да ми их пошаљу, јер су јавне природе, никакав одговор нисам добио. Наиме, ови линкови су радили све док нису пресретли моје преписке са људима из ЦГ, где сам најавио да ћу писати на ову тему, и на волшебан начин су престали да функционишу дан после тога! Наравно да су то урадили заједнички МЦП и Влада ЦГ. Ангажавао сам неколико мојих инсајдера, и добио сам обрасце. Зато сада имате цитате из ових формулара.

 

Где прича не пије воду?

Експертски тим МЦП нигде не помиње проблем образаца, јер је он баналан. Као што су дали најпре ваљда 2 тисуће приговора на закон, што је ван сваке памети, а онда их шарлатански свели на прсте једне руке, и где су сви прихваћени осим једног, тако су могли Пажину да скрену пажњу да обрасци морају да се измене. То су техникалије и свако разуман би то прихватио, јер видимо да је „грешка“ банална. Но, Џомићево, као ни Пажиново око соколово није видело овај проблем.

Формулар 2 је у супротности са Правилником о садржају и начину вођења регистра и евиденције вјерских заједница. То је општи акт преко кога се морају усагласити обрасци. Члан 5 вели: „На корици књиге евиденције вјерских заједница налази се назив: “Црна Гора”, а испод њега назив: “Министарство за људска и мањинска права”, а у средишњем дијелу назив: “ЕВИДЕНЦИЈА ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА”. На првој страници књиге која није нумерисана налази се назив: “Евиденција вјерских заједница”. Евиденциони лист садржи рубрике у које се уносе сљедећи подаци… назив организационог дијела вјерске заједнице, организационог дијела вјерске заједнице који дјелује у Црној Гори, а чији је вјерски центар у иностранству, као и назив заједнице вјерских заједница…“. Дакле, општи акт не помиње оснивање нове верске заједнице. Већ сам привео документа о томе да МЦП има правни субјективитет признат од Државе ЦГ, и да не постоји могућност да он буде угрожен.

Јасно је да су други мотиви посреди. Можда је један и што у овом моменту МЦП се не би могла регистровати под именом Православна Црква у Црној Гори, како би хтели Мило, Амфилохије и Вартоломеј. Добро је да је Влада Србије – можда и због ових мојих анализа – формирала тело за заштиту српских светиња ван граница Државе.

 

Шта ће се пласирати?

Када би неко помислио да Мило и Амфилохије не знају какви ће бити резултати избора, грдно се вара. Мило ће милом или силом победити на изборима, не убедљиво као АВ, мада не верујем да ће имати потребе за постизборним инжињерингом да са неком од сателитских странки направи нову владу. Амфилохијев отклон ми се чини сасвим договореним, иако има јаких тонова. Дакле, Мило ће и даље владати ЦГ, али ће Амфилохије пред СПЦ рећи да је све покушао и да сада треба спасти што се може, а то је да му се да аутономија, а Мило ће му гарантовати својину над светињама. Аутономија ујутро, аутокефалија увече. И то не би био проблем да се та Црква већ не орјентише јасно као антисрпска. Онда иду друга распарчавања, где ће се Димитрије ЗХиП, који јавно говори да је део МЦП, прикључити Амфилохију, као и Ракита милешевски, као и Теодосије, јер Амфилохије претендује да је легитимни наследник пећког трона.

Избори ће показати, како верујем, да литије нису већинска ЦГ, без обзира на сигурну делимичну Милову крађу, али су оне срце за обарање Мила на улици. Наравно да ће Амфилохије то покушати да спречи, али народ ако има осећај аутоконзервације, изаћи ће после избора на улице и срушити у неколико месеци диктатора који је преко улице дошао на вишедеценијску власт. Амфилохије ће морати да се определи, тако да ће вероватно издати свог пријатеља, јер са Фанаром неће моћи да направи дил, зато што НАТО није довољно укорењен у ЦГ. Најгора варијанта би била да се покрене грађански рат против Срба

 

Зоран Ђуровић

Рим 27/08/2020

Prijava za Registraciju Obrazac 1

Prijava za Evidenciju Obrazac 2

 

Извор: "Видовдан"

Последњи пут ажурирано ( субота, 29 август 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.