header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Виктор Тангерман: „Тетовирање“ невидљивим мастилом као идентификација (не)вакцинисане деце? Штампај Е-пошта
петак, 28 август 2020
         Истраживачи су пронашли начин да запис о вакцинацији кришом уграде директно у кожу пацијента, радије него да га документују електронским путем или на папиру

За оне који се у земљама у развоју баве надзором спровођења вакцинације на државном нивоу, праћење ко је,чиме је и када је вакцинисан може бити тежак задатак.

Ипак, истраживачи са МИТ-а можда имају решење: произвели су мастило које се може безбедно уградити у кожу, поред саме вакцине, а видљиво је једино помоћу посебне апликације за паметне телефоне и светлосног филтера .

Другим речима, пронашли су начин да запис о вакцинацији кришом уграде директно у кожу пацијента, радије него да га документују електронским путем или на папиру – а њихов систем праћења ниског ризика би у великој мери могао да поједностави процес одржавања тачних записа, нарочито за вакцинације већег обима.

„У подручјима где се картони вакцинације од хартије често загубе или уопште не постоје, а за електронске базе података се није чуло, ова технологија би могла да омогући брзо и анонимно очитавање историје вакцинације пацијената како би се уверили да је свако дете вакцинисано“, изјавио је истраживач МИТ-а Кевин Мекхју.

Истраживање тима, које је у среду (18.12.2019, прим. Стање ствари)  објављено у часопису Science Translational Medicine, финансирала је Фондација Била и Мелинде Гејтс. Према писању Scientific American-а, до пројекта је дошло након непосредног захтева оснивача Мајкрософта, Била Гејтса лично, од раније већ укљученог у напоре да се вируси дечије парализе  и малих богиња искорене вакцинацијом.

Невидљива „тетоважа“ удружена с вакцином представља образац сачињен од минијатурних  квантних тачака – сићушних полупроводничких кристала који рефлектују светлост када су изложени инфрацрвеном осветљењу. Шаблон – и вакцина – уносе се у кожу користећи високо-технолошке растворљиве микро-игле израђене од мешавине полимера и шећера.

Систем је тренутно у фази „доказаног концепта“. Истраживачи су га већ испробали на пацовима утврдивши да се шаблони могу очитати и девет месеци након убризгавања. У раду са моделима коже људског трупа обрасци су издржали преко пет година симулираног излагања сунчевој светлости.

„Овај „ невидљиви“ приступ у блиској будућности може да прошири могућности за чување података, употребу биосензора и примену вакцина што би могло да побољша пружање медицинске неге, нарочито у земљама у развоју“,  изјавио је професор МИТ-а, виши сарадник Роберт Лангер .

 

Извор: Futurism

Преузето са: „Стање ствари“

Последњи пут ажурирано ( субота, 29 август 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 51 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.