header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Илон Маск поздравља чиповање
Илон Маск поздравља чиповање Штампај Е-пошта
недеља, 30 август 2020

 „МУЗИКА ПРАВО У МОЗАК“

Илон Маск, амерички милијардер и основач компаније Neuralink, која се бави неуротехнологијом и  има за циљ да интегрише људски мозак са вештачком интелигенцијом, говорио је на свом "Твитер" налогу о предностима чиповања.

По његовим речима, чип уведен у људски мозак омогућава, између осталог, слушање музике „директно“, без коришћења ушију, а помоћу њега се може контролисати такође и ниво хормона у организму. Саоштено је да ће Маскова компанија крајем августа одржати презентацију на којој ће приказати подробности о можданим имплантима.

О мистеризоном пројекту Илона Маска Neuralink мало се зна. Милијардер за свој главни циљ наводи стварање и уградњу чипова у људски мозак као део борбе против неуролошких болести. После тога, ако све буде у реду, имплантати из Neuralink- а могу се користити у друге сврхе, пружајући особи „симбиозу са вештачком интелигенцијом“.

Одговарајући на питање познатог научника Остина Говарда, милијардер је потврдио да чип у мозгу омогућава, између осталог, „директно слушање музике“, без ушију.

If we implement neuralink - can we listen to music directly from our chips? Great feature.
Elon Musk
@elonmusk
If you’ve solved hard problems with phones / wearables (sealing, signal processing, inductive charging, power mgmt, etc), please consider working at Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели.
Yes
2,1 тыс.
Об этом твитят 219 чел.

Поред тога, Маск је рекао да ће имплантат помоћи у контроли нивоа хормона, као и у друге сврхе корисне за организам. Почетком јула, бизнисмен је такође рекао да ће Neuralink бити у стању да успешно лечи депресију, као и разне врсте зависности тако што ће „претренирати“ одређена подручја мозга.

Пројекат Neuralink по први пут је постао познат 2017. године. Тада је објављено да ће компанија развити уређаје који ће бити уграђени у људски мозак и омогућити људима да користе све могућности софтвера у савременом свету.

У оквиру подкаста Џо Рогана, којем је Илон Маск присуствовао у мају ове године, он је изјавио да ће помоћу решења Neuralink – а бити могуће не само успешно лечење Паркинсонове или Алцхајмерове болести, већ и „очување и јачање“ можданих функција код здравих људи.

 „Нама предстоји још много посла. Када кажем да вероватно имамо шансу да имплантирамо чип у року од годину дана, то управо и мислим - мислим да имамо шансу да помогнемо људима тако што ћемо их учинити здравим и обновити неке функције које су они изгубили", објаснио је Маск.

По његовим речима, чип би потенцијално могао да се користи за обнављање вида, слуха и покретање удова, као и за борбу против болести које погађају мозак.

 „У принципу, он може да реши све проблеме са мозгом“, - рекао је бизнисмен.

Раније је објављено да ће посебан чип, чија величина неће прелазити 4 мм, стимулисати неуроне у мозгу користећи танке и флексибилне нити са десетинама електрода.

Према речима Илона Маска, сам поступак ће се изводити помоћу робота и биће безбедан и безболан, попут ласерске корекције вида.

Међутим, многи научници су били скептични према овој његовој изјави.

 „Када лекар отвори лобању пацијента да би у њу интегрисао интерфејс неурорачунара, одједном се појављује неколико претњи - оштећење мозга, упала и ожиљци. Морате се запитати која је предност ове методе у односу на друге интерфејсе, на пример, тачскринове или гласовне асистенте као што је Alexa“, рекао је Филип Хејлер, терапеут и оснивач компаније Neurofeedback Neuroboost.

Поред медицинског аспекта и потенцијалних ризика повезаних са оштећењем мозга, кориснике друштвених мрежа занимају и друге претње од такве интервенције.

 „Да ли заиста желите да носите имплант у мозгу који је створио техномагнат - милијардер? За тако не започињу све филмске антиутопије будућности?“ - пита корисник @doinkershnauzz.

 „Какав ће ниво заштите имати ова ствар? Да ли ћу моћи ручно да га искључим? – пита @PhynixAsh.

У време објављивања примедби, Илон Маск није одговорио на питања која су занимала његове пратиоце.

 

По материјалу са: www.gazeta.ru

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 31 август 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.