header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Извештај са седнице ЕУО Епархије милешевске Штампај Е-пошта
уторак, 01 септембар 2020

 У петак 21. августа 2020. године, у просторијама Владичанског двора у Пријепољу одржана је седница Епархијског управног одбора (ЕУО) Епархије милешевске. Пре седнице, сабрање је почело у манастиру Милешева служењем свете архијерејске литургије.

На седници су изнесени извештаји шта је се све радило и градило од претходне седнице ЕУО. Највише говора било је око газдовања шумама у епархији. Било је речи и о актуелним дешавањима у Црној Гори око спорног Закона о слободи вероисповести, верској настави и раду епархијског магацина. Скоро половина разговора било је речи око подизања Крста на брду Титеровац изнад манастира Милешева. Владика Атанасије је само о томе причао. Како је то његова идеја, како је заслужан што се Крст подиже, како је он потегао своје везе са министром полиције итд. Ето да не би њега ми у Епархији милешевској не би знали како крст изгледа.

На питање једног члана ЕУО да ли владика добија вести са терена и да ли је упознат са револтом народа на понашање појединих свештеника (а његових мињеника) који су се скидали голи (овде:) и шта је урађено под том питању, владика Атанасије је дао следећи одговор: да су свештеници прослављали рођење детета од једног свештеника и да су мало попили. Пошто је обичај да се цепа кошуља оцу, они су то урадили, да испоштују обичај. И владика ту не види ништа лоше, чак више ти свештеници су поднели писмени извештај о овој забави и то је то. Толико о овоме од стране владике милешевског. Брз и кратак је одговор дао и одмах је окренуо причу на другу тему.

Оно што је највише изазвало беса код владике Атанасија милешевског јесте његов предлог да Епархија милешевска прода парцелу тзв. "Калуђерско поље" која се налази у Прибоју и власништво је манастир Светог Николе - Прибојска Бања. План је био да се то Калуђерско поље прода и од тих новчаних средстава купе станови у Београду. Тако да би Епархија милешевска имала додатне приходе убирајући кирију од тих станова. Благодарећи Богу, овај његов предлог није добио већину гласова, те ова одлука није усвојена. Највише су се побунили чланови ЕУО из Прибоја, што је касније владика Атанасије оптужио дивне и честите свештенике Д.В. и Ј.А. да су му и они непријатељи и да му раде о глави, те да су они утицали да ова одлука не добије потребну већину. Ко год мисли својом главом и ради у интересу Цркве, владика Атанасије те људе сматра својим непријатељима, па тако и ове наше дивне свештенике из Прибоја. На жалост са око 70% свештенства и монаштва владика Атанасије је дошао у сукоб. Па се и ми питамо да ли њему неки ваља од наших свештеника?

Што се тиче предлога око продаје Калуђерског поља и куповине станова у Београду, опет наглашавамо да то није усвојено. Упознати су и чланови, а и верујући народ шта се све крије иза овог предлога. У једном од тих станова би живела и његова деца, а веома мале издатке или скоро никакве не би плаћали Епархији милешевској. Хвала Богу па је наш народ препознао и прочитао на време ко је Атанасије Ракита и шта све намерава за свој лични интереси и интерес своје породице.

 

Александар С.

Последњи пут ажурирано ( петак, 04 септембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.