header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Студент тврди: Владика Стефан је рекао да мора да ме убије Штампај Е-пошта
уторак, 01 септембар 2020
            Поводом истраге која се води због његове отмице, студент Академије Српске православне цркве Марко Жарков, за Нова.рс је рекао да верује да је владика Стефан Шарић, викарни епископ патријарха Иринеја и старешнина Храма Светог Саве, умешан у његово киднаповање, а да су, по његовим сазнањима, политичке везе овог великодостојника допринеле да не буде приведен и ухапшен.

Подсетимо, владика Стефан Шарић, викарни епископ патријарха Иринеја и старешина Храма Светог Саве, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, и одвела у Батајницу, где је малтретиран и претучен. Да случај буде још апсурднији, разлог за киднаповање Жаркова је био сукоб владике и студента око девојке.

На почетку разговора, Жарков је описао своје познанство са владиком Стефаном, наводећи да су се њих двојица упознали захваљујући девојци са којом је овај младић био.

“Студирао сам Академију Српске православне цркве за уметност и конзервацију и владику Стефана сам упознао преко моје тадашње девојке. Стефан је откупљивао иконе од моје девојке и мене. Моја девојка ме је укључила у ту ‘уметничку комбинацију’, јер су они били веома добри пријатељи – он је био и њен духовник. Ми смо без проблема могли да продамо све што насликамо и то нам је било одлично, јер смо новац добијали на лицу места и за мене као студента је то било веома значајно”, описује Жарков.

Мимо пословног, овај студент објашњава да није имао приватан однос са владиком Стефаном.

“Као тадашњи председник Студентског парламента, пар пута сам се са њим консултовао око неких ствари. Он је у то време био одређен испред Патријаршије као епископ који надгледа нашу установу. Владику сам раније доживљавао као једног изузетно духовитог, харизматичног човека, као пријатну особу, која за сваког има шалу. Био је дружељубив, волео је да нас позове на кафу и ракију у свој парохијски дом, кад год је то могао. Као таквог сам га познавао”, наводи наш саговорник, додајући да је убрзо уследило “велико разочарење”.

Девојка ми је признала да је била са Стефаном 

У новембру 2019. године, Жарков је, како каже, дошао у сукоб са владиком Стефаном, јер је сазнао за љубавну преписку између епископа и девојке са којом је био.

“Сукоб је настао јер сам је хтео да му пошаљем мејл са рачунара моје тадашње девојке. Пронашао сам љубавну преписку између њих двоје која датира још од краја 2014. године до средине 2018. Испоставило се да је он чак и живео у стану моје некадашње девојке”, наводи Жарков.

Након овог сазнања, Жарков је, како каже, сачекао своју партнерку да дође у стан како би је питао у каквом је односу са епископом Стефаном.

“Одмах ми је било јасно због чега она има два албума пуна фотографија које чува поред свог кревета, а на којима је владика Стефан. Кад сам је питао због чега то чува, она ми је одговорила је то њен духовник и да га много поштује”, наводи Жарков, додајући да му је девојка признала да је била у вези са епископом Стефаном:

“Рекла ми је да је била са њим у емотивно сексуалном односу све док није упознала мене”.

“Био сам бесан и разочаран”

Жарков каже да је након разговара са тадашњом партнерком био веома бесан и разочаран у владику Стефана.

“Као студент теологије нисам то могао да схватим.Доживео сам ту везу као искоришћавање једне особе, јер прича између њих није водила нигде. Разочарао ме је, јер је реч о човеку који се на монашким заветима заклињао пред богом на целибат и сиромаштво, а живео је у центру града са девојком у стану, где је свако јутро глумио архимандрита, да би након завршеног радног времена одлазио назад код ње”, каже Жарков, уз напомену да је одмах захтевао да разговара са епископом.

“Написао сам му поруку да желим са њим да причам. Он је одмах знао о чему се ради, јер му је моја тадашња девојка већ јавила да сам ја сазнао за њихову везу. Поруку сам му послао 9. новембра, а он ми је рекао да дођем сутрадан код њега у канцеларију. Дочекао ме је видно бесан и узнемирен, а на вратима ми је рекао – ‘види, братац, због овог што си сазнао појешће те мрак, морам да те убијем’”, наводи Жарков.

Комплетан садржај разговора са епископом Шарићем, овај момак је доставио у свом извештају патријарху, који је, како истиче, предао 1. јуна.

“Био сам у канцеларији патријарха Иринеја. Обавестио сам их о свему. Дијалог између владике Стефана и мене је био прилично оштар, а он ми је у једном моменту чак и рекао – ‘је… сам је и шта ми можеш?’ Чак ми је рекао да то није учинио само са њом и да она није једина његова девојка. Био је веома дрзак и безобразан”, рекао је Жарков.

Владика Стефан Шарић је, према речима Жаркова, био старешина манастира Рајиновац, а у разговору са њим, владика му је навео да само тамошње монахиње знају за његову љубавну аферу.

“Рекао ми је да ће оне држати језик за зубима. Ту смо се посвађали, са обе стране су пале псовке, на крају је Стефан отворио врата и рекао ми – ‘ја сам духовник неким много гадним људима и због овог ће те појести мрак’. После тога, дословно ме је избацио из канцеларије”, прича наш саговорник.

“Поново интимна са Владиком”

Жарков за наш портал каже да је отмици, која се догодила у фебруару, претходио још један догађај који продубио лоше односе између њега и владике i koji je inciriao njegovo kidnapovanje.

“Наставио сам живот са тадашњом девојком, јер сам веровао да је реч о прошлој вези. Међутим, почетком фебруара, ја сам остао у стану у којем смо живели како бих сликао, а она је отишла на вечерњу молитву, а потом и на телевизију Храм. Том приликом је заборавила свој мобилни телефон, а мене је почео да копка ‘црв сумње’. Питао сам се шта ће она у вечерњим часовима на тој телевизији, узео њен телефон и пронашао експлицитну преписку са владиком Стефаном. Ту сам схватио да су они још увек у вези, што ми је касније признала и моја тадашња партнерка”, истиче наш саговорник.

После тога, наводи Жарков, није више могао да буде у вези са поменутом девојком, те је напустио стан у којем су заједно живели.

“Сутрадан се нисмо чули. А дан после се догодила отмица са даљом радњом која је описана детаљно у извештају који поседује полиција и тужилаштво”, објашњава Жарков.

“Владика није позван на информативни разговор”

Наш саговорник напомиње да, иако је истражним органима рекао да сумња да је владика Стефан умешан у његову отмицу, нико није позвао овог епископа саслушање.

“Касније сам сазнао да је одређена политичка струја утицала на то да владику не позову на разговор. Та ‘струја’ га штити као свог пријатеља и помагача, односно лобисту. Други проблем се јавио кад сам сазнао да полицајци који су ме отели нису суспендовани,  упркос томе што су били у притвору 48 сати и што се против њих води један озбиљан процес”, наводи Жарков.

Овај младић каже да су полиција и тужилаштво утврдили да је између два полицајца, припадника Интервентне јединице, и трећег осумњиченог за отмицу Н.М,  стоји одређена “веза” , односно четврта особа која је координисала читаву акцију.

“Питање је ко је толико јак да може да нареди двојици припадника Интервентне полиције да тај дан, уместо на свој посао, оду да отму човека, са намером да га елеминишу као сведока. Ако се докаже бар 30 одсто онога што се наводи у истрази, то би било довољно да се Стефан Шарић искључи из монашког живота”, напомиње наш саговорник, додајући да истрага тренутно тапка у месту.

“Истрага стоји. Мој адвокат од марта до августа није могао да добије ни право за  увид у предмет. Питам се ко то стопира”, разочаран је овај студент Академије Српске православне цркве.

Због поменутих навода, као и информација из истражне документације, наш портал је покушао да ступи у контакт са владиком Стефаном Шарићем, али нам он није одговорио на наше позиве и поруке.

Тужилаштво и полиција без одговора на питања Нова.рс

Због свега наведеног, портал Нова.рс је упутио питања Вишем јавном тужилаштву у Београду, где се води поменути поступак, како би нам одговорили у којој се фази тренутно налази истрага, ко је испитан, које све доказе поседује Тужилаштво у овом случају, као и да ли је позван епископ Стефан Шарић на саслушање.

Портпаролка Вишег јавног тужилаштва Ирена Бјелош је на наша питања поручила да се налази на годишњем одмору, те да питања упутимо на мејл Управе Вишег јавног тужилаштва, што смо и учинили.

Ни на једно од поменутих питања нисмо добили одговор, а из Тужилаштва нису желели ни да потврде да ли су прочитали један од наша три мејла која смо им послали.

Поред Вишег јавног тужилаштва, портал Нова.рс је упутио питања и бироу за медије Министарства унутрашњих послова са молбом да нам одговоре на питања да ли су поменути полицијски службеници обухваћени истрагом, и да ли се због тога налазе под сунспензијом.

Одговор из МУП-а нисмо добили.

Портал "Нова.рс" наставиће у наредним данима да извештава о овом случају.

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 02 септембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.