header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Нова Грачаница окупила децу српских емиграната Штампај Е-пошта
субота, 15 август 2009
Нова Грачаница окупила децу српских емиграната

Image         У околини Чикага сваког лета се организује камп у коме најмлађи уз дружење савлађују српски језик

           Манастир Нова Грачаница код Чикага сваког јула постаје место сусрета стотине малишана, деце наших исељеника који живе и раде у САД и Канади, па дечја граја, чаврљање и смех, нешто помало неуобичајено за устаљене представе о манастирској тишини и миру, постају на месец дана свакодневна ствар.

Камп, који са благословом епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Лонгина и архимандрита Томе Кажића, игумана манастира, за децу из дијаспоре организује „Коло српских сестара”, популаран је већ 30 година и за месец дана кроз њега прође око 500 малишана.

Ту се уче матерњи језик, веронаука, историја и култура српског народа, црта се, пева, пише, игра, дружи, и, наравно, заљубљује. Многи су се овде упознали, заволели, и данас њихова деца иду у исти камп где су се мама и тата први пут срели, каже Братислава Живковић, чланица „Кола српских сестара” цркве светог Николе из Чикага, која већ 11 година борави у овом амбијенту.

– Деца наших исељеника када први пут дођу, често само натуцају српски, али већ после недељу дана, колико трају смене, они кроз дружење и учење веома добро савладају матерњи језик. Наши млади Американци, поред забаве и бављења спортом, сваког дана уче веронауку и иконописање, а организовани су и редовни часови из српске историје и културе, као и часови хорског појања и основи фолклора. Предавачи су углавном свештеници из локалних парохија, али и искусни и талентовани инструктори за музику и фолклор – прича Живковићева.

Будући да су полазници кампа узраста од седам до 17 година, свештеници и предавачи се труде да пронађу забаву за свакога, па се тако организују и излети до оближњег забавног парка, посете позоришту или биоскопу, одласци на базен.

Наша саговорница прича да се једном недељно у манастирској трпезарији приређује „Вечера уз свеће” када су сви малишани свечано обучени, а на сваком столу је постављена по једна свећа.

На тој вечери дечаци су „џентлмени” – они доводе девојчице у трпезарију, намештају им столицу, помажу да седну, додају својим малим пратиљама јело. Живковићева објашњава да су тих неколико сати малишани у улози витезова и дама и да се уче нечему што се у савременом свету често губи – углађености, поштовању, нежности.

Малишани долазе из разних крајева САД а ове године у кампу је била и група деце из Канаде, а сви су смештени у конацима манастира, где има око 120 постеља за мале „кампере” и њихове предаваче.

Ј. Беоковић

[објављено: 14/08/2009]

          http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Nova-Grachanica-okupila-decu-srpskih-emigranata.lt.html
Последњи пут ажурирано ( субота, 15 август 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.