header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Светогорски старац Гаврило Карејски благословио оца Сергија Романова и разобличио јеретике (аудио) Штампај Е-пошта
уторак, 15 септембар 2020

 ЈЕРЕТИЦИ СУ НЕПРИЈАТЕЉИ ГОСПОДЊИ

Транскрипт аудио обраћања старца Гаврила старцу Сергију (транскрипт и превод са руског „Борба за веру“):

Многопоштовани старче Сергиј, света игуманијо, свети монаси и монахиње,

Од све душе желим да благослов Божији буде са вама и са свим вашим вољенима, и са целим руским народом, и са целим светом, у читавом вашем животу и у читавој вечности. Иштем да Господ запише ваша имена у вечне књиге живота, да би вас се сећао у Царству своме, да бисте били са Авраамом, Исаком и Јаковом.

А при Другом Доласку, да вас Господ постави са своје десне стране, како би сваки од вас чуо љубљени глас Господњи: „Добри и верни слуго, уђи у радост Господара својега“.

Нека би вам Господ дао своју благодат, да бисте заштитили православну веру. Свети Григорије Палама говори: „Постоје три врсте безбожника. Прва врста – то су атеисти, који говоре да Бога нема. Други врста – то су јеретици. И трећа врста је – када је вера у опасности, а ја се не супростављам“.

Један Светитељ је рекао да ако је вера у опасности, а ја ћутим и не пружам отпор, онда је то једнако одрицању од Христа.

Свети Пајсије каже: „Молитва је молитва, али речи су речи“. То јест, не треба се ослањати само на молитву, већ се мора и говорити. Свети Златоусти је рекао: „Како да не оде у ад тај који види да се многи моле са јеретицима, служе са јеретицима, а он се претвара да ништа не види и да ништа не чује“.

Свети Теодор Студит каже: „Заповест Господња је да не ћутимо када је вера у опасности“. А такође, Теодор Студит је рекао да је задатак монаха да не трпи ни најмању промену у Јеванђељу. Апостол Павле каже да они који греше јавно, јавно морају бити осуђени.

Јеретици – то су непријатељи Господа и Мајке Божије, са њима се не сме молити, нити са њима саслуживати - то је забрањено правилима наше Цркве.  Четрдесет и пето апостолско правило каже: „Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне.

Желим да вам Господ да силу да разобличавате и објављујете сва безакоња. Молићу се за вас, а просим, такође, ваше молитве.

 

     

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 16 септембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.