header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Моделовање вируса и п(л)андемије Штампај Е-пошта
петак, 25 септембар 2020

 Употреба науке

За прорачуне и моделовање у генетици, нуклеарној физици итд. потребан је огроман број калкулација, подразумева се веома јаких рачунара. И то је процес који траје доста времена - месецима, можда годинама. Неопходно је много ресурса: научника, програмера, супер-рачунара, енергије и новца.

 

   Међутим, данас је могуће да се велики број обичних (кућних) рачунара међусобно повеже путем интернета у једну целину и да тако повезани обављају функцију супер-рачунара.

Познати су примери где су неке веома сложене шифре разбијене на тај начин. Нешто као "показна вежба" да се најприближније изразим. Све функционише тако да људи добровољно уступе своје кућне раунаре, који су стално везани на интернет, да у време када их користе (омогуће коришћење позадинских процеса) за прорачуне потребне за разбијање једне шифре. Инсталишу неки мањи програм који ће одражавати везу са једним главним рачунаром и од њега добијати мале секвенце које треба да се обрађују и тако радити док се не добије резултат. Ту може бити умрежено десетине хиљада рачунара и то  уистину представља велику моћ за обраду података (коришћење наших рачунара и података у њима без нашег знања, када смо повезани на мрежу и када нисмо, је посебна тема). У САД једна таква шифра, на овај начин, је разбијена после неколико месеци оваквог умреженог рада хиљада рачунара пре неколико година. Овакви пројекти се некада организују и за неке добронамерне пројекте у медицини где је потребна  велика рачунарска моћ а нема се много средстава. На исти начин се могу моделовати и нуклеарне бомбе и остали високотехнолшки производи.

   Е, САДА, ШТА АКО... Ако је неко веома злонамеран решио да "направи" веома опасан вирус, затим ангажовао научнике да припреме пројекат (као што постоји посебна, иначе веома корисна, наука о упрвљању експериментима) и добио одговор да му је за то потребно 100 милијарди долара/евра, 15 година рада (око 10 година је некада било потребно за успешно тестирање вакцине), уз огромне ресурсе - супер-рачунаре и уз огромну потрошњу електричне енергије за напајање истих (толику количину да је можда потребно направити неколико електрана) ???  Јер ДНК има небројено пута више комбинција него било која шифра која се данас користи...

 

Пример глобалног повезивања рачунара унутар процеса сложених калкулација

   Вероватно смо сви чули за криптовалуте, БИТКОИН као најпозантију и "рударење" помоћу рачунара. Нејасно је ко је тачно смислио криптовалуте, на интернету се помиње један Јапанац али се и каже да то није проверено. Своди се на то да ваш рачунар, или више њих, 24 сата дневно врши "неке" калкулације тј. рудари да би нашао делове криптовалуте који остају забележени као ваше власништво и да се могу уновчити или трговати директно њима (чак постоје банкомати где могу да уновче криптовалуте. Уз то им је једно време непрестано расла вредност а затим се стабилизовала  као и све вредности на берзи. занимљиво је и то да је број БИТКОИНА унапред ограничен (као и права руда) као и да се помиње нека ограничена укупна новчана вредност (рецимо 20 милијарди долара) која може мао да варира од понуде/потражње. Уместо стандардних ПЦ рачунара разрађене су конфигураије са једном центарлно јединицом и много видео картица коју су се показале веома подесне за такав тип калкулација. Све у свему овакав вид рада "рада од куће" захтева неко улагање у опрему, доста електричене енергије  и такорећи ништа ангажованог радног времена односно време ради за нас а може да се има солидна зарада. Успут нико са сигурношћу не може рећи шта то ваша опрема прорачунава - рачунар добија неке задатке преко интернета, прорачунава и шаље резултате назад. А паре капљу...

Злоупотреба науке

МЕЂУТИМ, ШТА АКО је онај горепоменути а злонамерни сковао план да оствари наум тако што ће "посао" стварања вируса дистрибуирати (расподелити) широм света баш на овај начин. Целу математику тј. израчунавање поделити на велики број малих задатака и објавити да може да се додатно заради код куће док сте ви на послу. Затим се преко берзе убаци пар десетина милијарди долара/евра да би то могло да се плати а не морају да се купују супер-рачунари и  праве хидро електране а да се посао заврши пре пројктованог рока. Вероватно уз велику уштеду иначе огромног, планираног новца за улагање у злодело. Вероватно ће од својих шефова добити бонус за добро обављен посао а ми ћемо добити нови вирус/пландемију.

Могуће последице

ЗАТВАРАЊЕ ГРАДОВА и ДРЖАВА које је скоро цео свет осетио... мислим да је такође у функцији обраде података и праћења тока пландемије а мање због политичких разлога - они су само успутна корист за властодршце, за увежбавање робова да се навикну на јарам. На овај начин драстично се смањује проток људи и исто тако драстично поједностављује математички апарат за праћење и анализу социјалних процеса. Запад има јако развијену математику за све врсте социјалних процеса, што делимично видимо када епидемиолози говоре о броју контаката и начину ширења епидемије - све се своди на што бољи математички модел. Негде је било објављено, неколико година пре ове пландемије, да је после неких масовних окупљања по Европи (концерти, протести, разна културна дешавања...) сакупљан сав отпад бачен од стране посетилаца да би се анализирао и направио пресек/профил понашања и навика посетилаца. Наравно, један профил људи посећује концертте класичне музике, други рок концерте, трећи су синдикални протести итд. Ово наводим само као пример до којих танчина се спроводе социјална истраживања на западу (профилисање корисника интернета је, такође, посебна и велика тема).

---

Тако да мислим да је ова ситуација још увек прикупљање и обрада података на изазвану пландемију а да ће следећа бити још опаснија и прецизнија, са боље одређеним и погођеним циљним групама ("софтвер"). Наравно, и оптимална примена физичке силе за затварање градова и региона се стално усавршава ("хардвер").

   Нама остаје опомена од Бога да осетимо како је бити без слободе и искуство шта нас чека да би се боље припремили за предстојеће у сваком, а посебно духовном, смислу.

 

Владимир Јанковић, Београд

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.