header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Је л' ово српски епископ? Не, то је усташофил и неоусташки слугерања!
Је л' ово српски епископ? Не, то је усташофил и неоусташки слугерања! Штампај Е-пошта
четвртак, 15 октобар 2020

 Nuncij Lingua u Jasenovcu predvodio ekumensku molitvu

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u srijedu 14. listopada prevodio je u jasenovačkoj crkvi sv. Nikole biskupa ekumensku molitvu u zajedništvu s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem i pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom.

Nuncij Lingua tijekom dana još će u Jasenovcu posjetiti pravoslavni manastir i spomen-područje jasenovačkog logora. Nakon toga će u Staroj Gradiški posjetiti prostore nekadašnjeg zatvora i pomoliti se u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela. Potom će se u Požegi susresti s djelatnicima i učenicima Katoličke gimnazije, a pohodit će i sestre klarise u Požegi, Katoličku bolnicu sv. Rafaela na Strmcu i razgledati biblijsku izložbu u Cerniku.

Nuncij će posjet Požeškoj biskupiji završiti u četvrtak 15. listopada u Požegi, gdje će u katedrali predslaviti euharistiju na svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice katedrale i grada Požege.

 
 
 
 
 
 https://ika.hkm.hr/novosti/

Izjave nakon ekumenske molitve u Jasenovcu

U tijeku boravka u Jasenovcu u srijedu 14. listopada izjave za novinare dali su apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua, požeški biskup Antun Škvorčević i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk.

Nuncij Lingua istaknuo je: „Prisutnost episkopa Jovana, a i dobar odnos između župnika i župe i sestara u manastiru znak je nade da se može ne samo graditi nego već i živjeti zajedništvo, utemeljeno osobito na vjeri u Isusa Krista, pobjednika nad smrću.“

Upitan za poruku s današnjega važnoga događanja u njegovoj biskupiji, biskup Škvorčević odgovorio je: „Nemam druge poruke nego one koju je Isus svojim učenicima dao, ili, rekao bih čak, naložio: a onda, osobito sveti Pavao se za tu poruku zauzimao – ‘Braćo, zaklinjem vas, pomirite se s Bogom i međusobno!’ Mi sami se ne možemo pomiriti sami sa sobom o onome što je ranjeno u nama, a kamoli pomiriti se s drugima u onome što smo jedni drugima nanijeli kao rane. To uvijek može Bog. I u tom smislu od početka biskupija smatra svojim posebnim poslanjem promicati molitvu. Molitva je otvaranje naše nemoći Božjoj moći, Božjim mogućnostima. Molitva je ispunjanje nas ljudi Božjim energijama. Kad uđe u nas, u naše nemoći, u naše rane, Božja snaga, Božja energija, ona može u nama ostvariti ono što mi čak i ne očekujemo. Može čuda stvoriti.

Netko tko nije vjernik rekao bi da sam naivan. Međutim, vjernik nikada nije naivan. Jer, on zna iz vjere da Bog može učiniti svoje, čak i više, kako sv. Pavao kaže, nego mi molimo.“

Episkop Jovan pozdravio je nuncijeve riječi i riječi „domaćina i subrata ovdje u Slavoniji“ biskupa požeškoga, te ponovio riječi iz Evanđelja – Gdje su dva ili tri sabrana u moje ime i ja sam među njima. Stoga je prvi i najvažniji čin danas naše prisustvo i naše zajedništvo, kako ovdje u hramu tako i kod nas u manastiru, i konačno, na spomen području, tamo gdje je bio centralni dio jasenovačkoga logora.

 

Mi smo ovdje samim tim potvrdili da smo jedno, da smo okupljeni u Kristovo ime. A onda time dopuštamo Kristu da čini čuda dalje u nama, da čini čuda praštanja, da čini čuda iscjeljenja i da čini čuda nebeskoga zajedništva.“

Na pitanje koliko je taj susret važan za narod koji živi na tom području, episkop je odgovorio: „Nas trojica upravo smo samo slika toga zajedništva gdje smo, kažem, ‘dva ili tri sabrana u ime moje’, tu se odmah sabire i narod. Mi smo ovdje kao pastiri naroda, ali se podrazumijeva da mi narod i predstavljamo.“

https://ika.hkm.hr/

Последњи пут ажурирано ( петак, 16 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.