header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Елизавета Приставка: У Русији почиње плаћање путем биометрије
Елизавета Приставка: У Русији почиње плаћање путем биометрије Штампај Е-пошта
понедељак, 26 октобар 2020

 Плаћање у продавницама и кафићима помоћу биометрије лица и гласа планирано је да се пусти до краја 2020 године. О томе саопштава «Известия».

Нацрт закона о проширењу могућности примене биометрије парламент Русије (Госдума) усвојила је на првој седници још прошле године (у јуну 2019 године) али је затим његово разматрање обустављено. Како тврди председник комитета доњег дома парламента за финансијско тржиште Анатолиј Аксаков, поправке ће, највероватније бити унете до краја текуће године.

  Сада је биометријске узорке (отиске, снимке) из државног јединственог биометријског система дозвољено користити само ако је неопходно отворити рачун на даљину, наводе новине. После доношења закона банке могу спроводити плаћање преко (скенирања) лица у продавницама и кафићима. Поред тога, по речима посланика, у новој верзији закона ће бити прописани захтеви за било коју врсту прикупљене биометрије, и за банке.

  У делу који прецизно одређује правила чувања и обраде података од стране кредитних организацја и Ростелекома (који је оператор јединственог биометријског система) биће омогућено потребно време за пуштање система у рад. Поред тога, прецизирао је посланик, у новој верзији закона биће прописани захтеви за све врсте прикупљене биометрије - и за сопствене базе банака.

Да подсетимо, за сада се биометрија користи само за даљинско отварање рачуна.

 

Превео са руског за "Борбу за веру": Ј.В.

 

Извор: https://hightech.fm/2020/10/09/shops-cafes-biometrics 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 26 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.