header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Сукоб верника СПЦ и расколничке ЦПЦ Штампај Е-пошта
среда, 19 август 2009

ДЈЕЦА ИСТЈЕРАНА ИЗ ЦРКВЕ, НАЧЕЛНИК ПОЛИЦИЈЕ ПОГОЂЕН КАМЕНОМ

Објављено од стране svetigora на 19/08/2009

         Саопштење Митрополије Црногорско-приморске

Image        ЦЕТИЊЕ, 19. август 2009. - Митрополија Црногорско-приморска најоштрије осуђује данашње поступке псеудовјерске групације тзв. ЦПЦ и Управе Полиције Црне Горе због насилног уласка тзв. ЦПЦ у Храм Преображења Господњег на Ивановим Коритима метоха Цетињског Манастира.

Рано јутрос службеници Испоставе полиције Цетиње блокирали су улаз свештенству и вјерницима Митрополије Црногорско-приморске, не дозволивши им да започну у Храму, као што су то деценијама радили, Свету Литургију поводом великог хришћанског празника Преображења Христовог, а потом се при крају Литургије повукли са храмовних врата, након чега су свештенство и вјерни народ, њих преко стотину, наставили Свету Службу Божију у самом Храму.

Док је вјерски обред још трајао, недалеко од Храма појавиле су се присталице Мираша Дедеића. Они су насрнули на присутних двадесетак полицијаца, покушавајући да уђу у Храм и више пута, врло насилно насртали на Храм и на вјернике Митрополије, уз најтеже псовке, пљувања и гађање каменицама. Полиција је, затим, у више наврата инсистирила да се Служба Божија прекине. Свештеници Митрополије, процјењујући да су животи присутне дјеце у опасности, извели су дјецу из Храма, под кишом псовки, пријетњи и физичких насртаја, између осталих и једног седамдесетогодишњака, који је са мотком јурио према дјеци.

Током гађања каменицама погођен је начелник Испоставе полиције Цетиње и један од монаха Цетињског манастира. Дјеца, њих педесеторо, полазници вјеронауке са Цетиња и Подгорице са гостима из Париза и Њујорка, принуђена, да због своје безбједности, напусте Храм под полицијском пратњом, била су престрављена насилничким и безбожничким понашањем присталица Мираша Дедеића.

Сматрамо да полицијски службеници нису урадили све што је било у њиховој моћи да спријече улазак неовлашћених лица – лажних свештеника у Храм Преображења и да су морали одлучније штитити свештенство и вјернике, као и имовину Митрополије Црногорско-приморске. Њихова активност се сводила на држање обруча око Храма, без иједног адекватног одговора на насиље са објашњењем да немају другачија овлашћења.

Свештенство и вјерници Митрополије су достојанствено и без иједног инцидента чували Храм, не од мјештана Његуша, за шта су били оптуживани, већ од лажних свештеника. Митрополија Црногорско-приморска, по ко зна који пут понавља, да су мјештани Његуша и сви људи добре воље увијек добродошли на Службе Божије. Наглашавамо да није било никаквих договора са присталицама тзв. ЦПЦ о њиховом уласку у Храм. Митрополија ће се, како данас тако и убудуће, придржавати вјековног канонског поретка Православне Цркве, да је лажном свештенству, какво је и оно у тзв. ЦПЦ, забрањен улаз и скрнављење православних храмова.

http://svetigora.wordpress.com/

Последњи пут ажурирано ( среда, 19 август 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.